• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Listopad
21

Predstavnici Bjelovarsko – bilogorske županije na proslavi 140. obljetnice Češke besede Zagreb

Češka beseda Zagreb udruga je koja okuplja pripadnike češke nacionalne manjine, ali i sve druge štovatelje češke kulture, a ove godine obilježava svoj veliki jubilej – 140. obljetnicu osnutka. To je ujedno i prva češka beseda osnovana u Hrvatskoj, a jedna je među prvima u Europi, stoga je ovaj događaj imao posebno značenje za cjelokupnu češku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj.

Ova značajna godišnjica obilježena je nizom aktivnosti, a središnja proslava održala se u subotu, 18. listopada 2014. u zgradi i dvorišnom prostoru Češkog doma u Šubićevoj ulici u Zagrebu gdje je u dopodnevnim satima bio priređen sajam tradicionalnih čeških jela, rukotvorina te izložba starih čeških automobila. Isti dan obilježen je i 10. Dan Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba.
Također, isti dan održan je i okrugli stol na temu: „ Tradicija organiziranog kulturno – prosvjetnog djelovanja Čeha u Hrvatskoj i njena suvremena perspektiva“. Među mnogim uvaženim sudionicima iz Hrvatske i Češke, bila je i Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana Bjelovarsko – bilogorske županije koja je održala izlaganje na temu: „ Značaj i perspektive organiziranog djelovanja Čeha u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.“ 
Nakon okruglog stola održala se svečana akademija. Proslavi su, među ostalima, nazočili Martin Košatka – veleposlanik Češke Republike, Karel Kuhnl – posebni opunomoćenik Ministarstva vanjskih poslova Češke za iseljenike, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u RH - Vladimir Bilek, Jaromir Šlapota – predsjednik Čehoslovačkog zavoda za inozemstvo, Libuše Stranjik – predsjednica Saveza Čeha u RH, Dalibor Rohlik – gradonačelnik grada Daruvara, Nada Zidar Bogadi – predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, predstavnici Grada Zagreba i Gradske skupštine Grada Zagreba, te mnogi drugi uvaženi gosti.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a