• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Rujan
5

Predstavnici Hrvatske zajednice županija kod podpredsjednika Vlade RH Branka Grčića

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Grčić primio izaslanstvo Hrvatske zajednice županija u čijem sastavu je bio župan Miroslav Čačija

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić primio je predstavnike Hrvatske zajednice županija na čelu s Božom Galićem, županom Vukovarsko-srijemske županije.
Ministar Grčić prisutnim županima i zamjenicima župana razjasnio je sve elemente nove statističke podjele Republike Hrvatske na dvije regije. Istaknuo je da su uzete u obzir sve opcije spominjane u zadnjih nekoliko godina, ali se podjela na dvije regije pokazala optimalnom, posebno s obzirom na objektivna ograničenja vezana za EU regulativu.
'Ova podjela na dvije regije svim područjima Republike Hrvatske u narednih 14 godina omogućava ostanak u okvirima Cilja 1 Kohezijske politike koji je financijski najizdašniji. Novom podjelom nijedna županija neće ostati zakinuta' naglasio je Grčić.
Na sastanku je pojašnjeno kako bi u slučaju da je ostala ranija podjela na tri statističke regije, 900 tisuća stanovnika u županijama Sjeverozapadne Hrvatske u okružju Grada Zagreba trpilo posljedice bitno smanjene mogućnosti korištenja EU fondova.
Predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić je izdvojio da predstavnici županija moraju biti angažirani u odlukama Vlade i Ministarstva regionalnoga razvoja, te da se međusoban odnos mora temeljiti na partnerstvu i solidarnosti.
Potpredsjednik Grčić zaključio je kako pravi partnerski posao sa županijama tek slijedi jer je prioritetno pitanje na razini države dobra i kvalitetna priprema projekata za EU fondove, a podjela na dvije NUTS 2 regije nije tome prepreka.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a