• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Srpanj
11

PREKO MILIJUN KUNA ZA FINANCIRANJE 86 ŽUPANIJSKIH UDRUGA PO PRVOM OVOGODIŠNJEM JAVNOM POZIVU ZA UDRUGE BBŽ – NAJVEĆI BROJ UDRUGA I NAJVEĆI IZNOS SREDSTAVA DO SADA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s predstavnicima 20 udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu koje su se javile na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju u 2019. godini.
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu

Riječ je o prvih 20 udruga od ukupno 86 koje su dobile sredstva na navedenom Javnom pozivu, a koje su usmjerene u području zdravstva, socijalne skrbi, hobističkih djelatnosti, zaštite ljudskih prava, zaštite okoliša, volonterstva i sličnog djelovanja te udruge proizašle iz Domovinskog rata i 2. Svjetskog rata.

Ukupno će se Javnim pozivom udrugama dodijeliti sredstva u iznosu 1.055.500,00 kuna. Prošle godine po tom Javnom pozivu za 60 udruga bilo je isplaćeno 712 tisuća kuna, što znači da je ove godine osigurana isplata sredstava veća za 32%, odnosno najveća do sada.

Bitno je za naglasiti kako ni jedna Udruga koja je poslala potpun i opravdan zahtjev prema Županiji nije odbijena, a ove godine uz najveća osigurana sredstva najveći je i broj Udruga čije programe Županija financira u županijskoj povijesti provođenja ovog Javnog poziva.

„Moram naglasiti da smo za 2019. godinu odobrili najveći iznos ukupnosti sredstava ikada u povijesti  županije. To je preko milijun kuna,a potpisat ćemo ugovore i s najvećim brojem udruga. Istaknuo bih da naše htijenje da sve one aktivnosti koje se odnose na promicanje prihvatljivih  vrijednosti u Hrvatskoj treba podupirati od strane lokalne i regionalne samouprave, u ovom slučaju naše Županije. Zahvaljujem vam što radite s našim sugrađanima. Vaši projekti vezani su uz poboljšanje njihove mogućnosti inkluzije u normalan život. U praktičnom smislu života ponekad je najvažnije da imate ljude koji su se okupili oko projekta i pomažu svojim sugrađanima koji su možda u istoj situaciji. Vaši programi koje ste prijavili su raznovrsni, ali idu samo za jednim, a to je da pomognu našim sugrađanima. Istaknuo bih i činjenicu da Županija i sama provodi niz vlastitih programa, ali smo i sudionici i partneri vama u nizu europskih projekata. Kada se sve zbroji, ukupnost aktivnosti daje onaj rezultat koji želimo, a to je uključenost svih nas u rad zajednice“, rekao je župan Damir Bajs.

Financiranjem projekata i programa koje provode Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže i podupire  udruge na svom području koje svojim radom i djelovanjem obogaćuju život naše zajednice i pomažu sugrađanima kroz svoje djelovanje, a današnjim potpisom ugovora riječ je o projektima:

1.Centar za inkluziju i socijalne usluge Bjelovar - Sredstva u iznosu od 4.000,00 kuna  namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Od zemlje do stola“ – proizvodnja povrća u plastenicima i na otvorenom polju – nabava dodatne opreme i mehanizacije za obradu tla.

2.Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije - Sredstva u iznosu od 15.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Program rada UOOS BBŽ u 2019“ – ljetna škola znakovnog jezika u Novom Vinodolskom za 15 članova, poklon paketi za djecu i članove slabijeg imovinskog stanja (Božić i Uskrs).

3.Udruga invalida Bjelovar - Sredstva u iznosu od 30.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za program pod nazivom „Savjeti, edukacije i zapošljavanje OSI“ – povećanje uključenosti osoba s invaliditetom na području  BBŽ u aktivan život zajednice.

4.Udruga slijepih Bjelovar - Sredstva u iznosu od 5.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u BBŽ“- obilježavanje Dana bijelog štapa, Majčinog dana te Dana OSI.

5.Udruga tjelesnih invalida Bjelovar - Sredstva u iznosu od 12.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Zajednica otvara vrata osobama s invaliditetom“ - samostalnost osoba u provođenju aktivnosti dnevnog života i produktivnosti, (re)integracija u zajednici, smanjiti ovisnosti o tuđoj pomoći razvijajući postojeće mogućnosti te učeći i stječući nove sposobnosti.

6.„Budem“ Bjelovarska udruga za edukaciju i motivaciju - Sredstva u iznosu od 8.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Kreni sad“ - univerzalna i selektivna prevencija rizičnih ponašanja namijenjena učenicima, učiteljima i roditeljima učenika osnovnih i srednjih škola u cilju promicanja zdravih stavova kroz radionice za učenike.

„Zahvaljujem se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji što udruzi „Budem“ već petu godinu izlazi ususret od samih početaka, pomažući rad koji se temelji na radu s djecom i mladima, ali isto tako i s odraslima i to na području prevencije nasilja, prevencije ovisnosti te promicanja ljudskih prava i tolerancije. Radimo sa svim skupinama mladih nastojeći ih senzibilizirati da budu osjetljivi prema svim ostalima kako bi i oni mogli promicati neke vrijednosti kasnije u životu. Podrška Županije nam puno znači, ne samo u financijskom smislu nego i u osiguravanju prostora, a također puno nam znači kada netko iz Županije dođe i poprati naša događanja.“ Istaknula je Ornela Malogorski, predsjednica Bjelovarske udruge za edukaciju i motivaciju „Budem“.


7.Društvo multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije - Sredstva u iznosu od 8.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Integracija za nas II“- sprečavanje institucionalizacije oboljelih od MS-a i njihovom osnaživanju za aktivan život,

8.Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar - Sredstva u iznosu od 10.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Dajmo povjerenje, a ne sažaljenje!“ – kroz radno-terapijske radionice želi se pružiti prilika za ravnopravan i dostojan život osobama s intelektualnim teškoćama.

9.Sportski klub slijepih Bilogora Bjelovar - Sredstva u iznosu od 5.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Sport i rekreacija slijepih osoba“ – turnir u pikadu, uključivanje slijepih osoba u nacionalnu ligu i pojedinačno takmičenje s ciljem   povećanje motoričke i orijentacijske sposobnosti slijepih osoba.

10.Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije - Sredstva u iznosu od 8.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Humanitarne akcije za borbu protiv raka u 2019.“ – organizacija osam humanitarnih akcija s ciljevima podizanja zdravstvene svijesti o oboljenju od raka, senzibilizacija javnosti, poticanje prevencije bolesti, jačanje zajednice i stvaranje okoline koja podržava zdravlje.

11.Klub laringektomiranih osoba Bjelovar - Sredstva u iznosu od 7.500,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Plan rada laringektomiranih osoba Bjelovar u 2019.“ briga i skrb za osobe oboljele od karcinoma grla, 29. Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba u Čakovcu, XIV. intenzivni seminar nadomjesnog govora, fizikalne rehabilitacije disanja i plivanja u Crikvenici.

12.Zajednica klubova liječenih alkoholičara Bjelovarsko-bilogorske županije - Sredstva u iznosu od 6.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Program rada ZKLA BBŽ za 2019.“ – organizirana terapeutska pomoć članovima svih klubova.

13.Udruga osoba s invaliditetom Daruvar - Sredstva u iznosu od 30.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „2-10-5 godina“ – projektom se želi povećati utjecaj u lokalnoj zajednici, osigurati pristup i pružanje potrebnih usluga osobama koje su u potrebi.

14.Udruga distrofičara, oboljelih od cerebralne i dječje paralize i ostalih neuromuskularnih oboljenja, Daruvar - Sredstva u iznosu od 4.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „S vama osobe s najtežim invaliditetom“ - ravnopravan položaj u društvu i lokalnoj zajednici, sprečavanje njihove isključenosti, jačanje kapaciteta udruge te razvijanje i unapređenje socijalnih usluga

15.Udruga slijepih Daruvar - Sredstva u iznosu od 5.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Neovisno življenje“ - povećati kvalitetu života slijepih osoba i smanjivanje njihove socijalne isključenosti kroz organizaciju turnira u pikadu i izleta.

16.Udruga gluhih i nagluhih Daruvar - Sredstva u iznosu od 3.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Komunikacija gluhih i nagluhih osoba“ – povećanje kvalitete života gluhih i nagluhih osoba kroz edukacije znakovnog jezika te kreativne radionice.

17.Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Korak dalje“ - Sredstva u iznosu od 10.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Koračajmo zajedno“ – unapređenje kvalitete života djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovim obiteljima kroz individualni i grupni rad, stručnih  terapeuta.

„Zahvaljujem se na ovoj potpori. Mi smo udruga čiji su članovi osobe s intelektualnim teškoćama, znači najranjivije skupine. Provodimo program poludnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, a za djecu s teškoćama u razvoju provodimo rehabilitacijske aktivnosti. Iskoristit ću priliku i zahvaliti Županiji za podršku koju smo dobili na našim sportskim susretima koji su održani ove godine u Daruvaru“, naglasila je Renata Žukina, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Korak dalje“ Daruvar.

18.Udruga invalida rada Daruvar - Sredstva u iznosu od 3.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Smanjenje socijalne isključenosti invalida rada“ –pružanje socijalnih usluga invalidima rada, sprečavanje isključenosti iz lokalne zajednice, sudjelovanje na kreativnim i sportskim radionicama.

19.Udruga za sport i rekreaciju osoba s invaliditetom Daruvar - Sredstva u iznosu od 5.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Život uz sport osoba s invaliditetom“ –unapređenje života osoba s invaliditetom kroz sudjelovanje na sportskim, rekreativnim radionicama i sprečavanje isključenosti iz društva.

20.Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje - Sredstva u iznosu od 27.000,00 kuna namijenjena su Udruzi za projekt pod nazivom „Za bolje sutra“ – uključiti i potaknuti članove s mentalnim i tjelesnim oštećenjem na sudjelovanje u kreativnim radionicama i igraonicama, poklon paketi za djecu s teškoćama u razvoju.

„Županija svake godine povećava iznose koji su namijenjeni za rad udruga i na tome zahvaljujem jer nam ta pomoć dobro dođe i puno nam znači. Posebno bih se u ime svoje udruge zahvalio na razumijevanju u situaciji gdje su nam trebala sredstva koja su nam unaprijed isplaćena i tu bih se osobito zahvalio županu i njegovim suradnicima koji su podržali našu akciju“, naglasio je Stjepan Bardić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Grubišno Polje.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
Potpis ugovora s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i udruga koje provode projekte vezane uz prevenciju u zdravstvu
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a