• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Ožujak
26

PREKOGRANIČNA SURADNJA ŽUPANIJE SOMOGY BJELOVARSKO-BILOGORSKE I KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Suradnja Bjelovarsko-bilogorske županije i mađarske Županije Somogy započela je još 2004. godine kada je župan Damir Bajs potpisao Sporazum o suradnji s tadašnjim predsjednikom Skupštine Županije Somogy Gyenesei Istvanom. I tada i danas osnovne smjernice suradnje prvenstveno su se odnosile na područja gospodarstva, prostornog planiranja i zaštite okoliša, obrazovanja, kulture i sporta. Ta suradnja posebice se intenzivirala otvaranjem puta ulaska Hrvatske u Europsku uniju i njenim ulaskom. Da su planovi za suradnju veliki potvrđuju i dogovori između bjelovarsko-bilogorskog župana Damir Bajsa i zamjenika župana Županije Somogy Norberta Biro koji je sa suradnicima boravio u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Posljednja poveznica dviju Županija je suradnja na projektu „Common Cross Bord Strategy – Development of common regional strategy in Somogy, Koprivnica Krizevci and Bjelovar Bilogora Counties“. Riječ je o projektu vrijednom 114.201,47 eura od čega Europska unija financira 97.070,79 eura. Cilj projekta je izrada zajedničke Strategije razvoja temeljenog dokumenta koji bi u budućnosti trebao poslužiti kao podloga za zajedničke projekte kandidirane prema europskim fondovima. Projekt je to koji je započeo 1. veljače prošle godine i traje do kraja svibnja ove godine.

Dakle, kraj svibanja je i kraj provođenja projekta, ali i krajnji rok za izradu zajedničke Strategije razvoja Županije Somogy, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke   županije. Što se tiče Bjelovarsko-bilogorske županije u spomenutoj Strategiji biti će navedeni neki od njenih razvojnih projekata, a riječ je o projektu „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“, projektu razvoja i proširenja Daruvarskih toplica, razvoju Bjelovarskog sajma, projektu Javno-privatnog partnerstva u koji ulazi gradnja jedanaest novih školskih objekata, te razvoj kontinentalnog turizma.

Projekt je zamišljen iznimno dobro, jer Hrvatska ali i naš kraj očekuje iskorištenje sredstava Europske unije. Tema cijelog projekta je zapravo strategija privlačenja sredstava u tri Županije koje su u projektu. Mi smo bili vrlo aktivni u cijelom projektu i predložili smo niz stvari koje su kod nas posložene i za koje ćemo kroz Strategiju potraživati sredstva. Neki od njih su projekti „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ ili pak projekti vodoopskrbe. Mi imamo potpisan ugovor o prijateljstvu i uz taj Sporazum smo imali i jednu suradnju općina i gradova. Mađarska strana, a i mi želimo da aktiviramo taj Sporazum posebice u gospodarstvu i turizmu, istaknuo je župan Bajs tijekom posjeta zamjenika župana Županije Somogy Norberta Biro.

Višestoljetni suživot Hrvata i Mađara, a isto tako i povezivanje naših općina i gradova i dvije županije Bjelovarsko-bilogorske i Somogy Županije mogu nas bodriti da u predstojećem razdoblju pokušamo te veze još bolje intenzivirati. To možemo i uz pomoć EU fondova i tih sredstava koji mogu  još bolje učvrstiti našu vezu i pograničnu regiju. U našoj zajedničkoj Strategiji više ćemo se bazirati na turizam. Evo mi smo konkretno dali ponudu da se Bjelovarsko-bilogorska županija poveže biciklističkom stazom sa Županijom Somogy, a isto tako želimo razvijati i gastro, odnosno eko turizam. Tu nas ne dijeli nego zapravo spaja rijeka Drava, a te mogućnosti i te resurse trebamo zajedničkim snagama iskoristit, rekao je zamjenik župana Somogy Županije Norbert Biro.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a