• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Srpanj
31

PRIJAM ZA SUDIONIKE SVJETSKOG ATLETSKOG PRVENSTVA ZA OSOBE S INVALIDITETOM U FRANCUSKOJ

IPC Svjetsko atletsko prvenstvo za osobe s invaliditetom od 19. do 28. srpnja održano je na Stadionu Parillyu u francuskom Lyonu. Sudjelovalo je 1300 atletičara iz 90 zemalja, a hrvatske boje branili su četiri atletičarke i deset atletičara. Njih petorica s područja su Bjelovarsko bilogorske županije.

 

Riječ je o Darku Kralju, Josipu Slivaru, Albinu Vidoviću, Deniju Černiju i Slavenu Hudini kojima je  na odličnom nastupu i postignutim rezultatima čestitao župan Damir Bajs i njegovi zamjenici Đurđica Ištef Benšić i Neven Alić.
Župan Bajs izrazio je zadovoljstvo što smo Županija koja je možda najdalje otišla u integraciji osoba s invaliditetom kroz sport koji je bitan element društva, i što su rezultati koji sportaši ove županije  u samom svjetskom vrhu. Ova petorica sportaša i u Lyonu su potvrdili da pripadaju svjetskom vrhu sportaša s invaliditetom, a dokazuju to njihovi rezultati:
Darko Kralj član Atletskog kluba osoba s invaliditetom Otos Grubišno Polje,  bacio je kuglu na  13,20 metara i osvojio brončanu medalju u bacanju kugle za atletičare s nadkoljeničnom amputacijom.
Josip Slivar član AK Sokol Bjelovar u kugli u konkurenciji atletičara s podkoljeničnom amputacijom najboljim svojim rezultatom sezone od 14,92 metra osvojio je brončano odličje, a osobnim rekordom, u šestoj seriji daljinom od 47,17 metara zauzeo je  četvrto mjesto u bacanju diska.
Albin Vidović, član Atletskog kluba osoba s invaliditetom Sokol,  u spojenim kategorijama F35 i 36 zauzeo je  u disku sedmo mjesto s 816  bodova, a u bacanju kugle s daljinom od 11.52 metra zauzeo je četvrto mjesto.
Deni Černi, član Atletskog kluba Otos  Grubišno Polje, u spojenim kategorijama F54, 55 i 56 s 220 bodova zauzeo je 17. mjesto u bacanju diska.
Slaven Hudina, član Atletskog klub a osoba s invaliditetom Sokol iz Bjelovara,  zauzeo je deseto mjesto u bacanju čunja i sedmo mjesto u bacanju diska.
Hrvatski reprezentativci osvojili su ukupno dva srebra i pet brončanih odličja.
U stručnom timu reprezentacije s područja Bjelovarsko bilogorske županije na ovom natjecanju bili su izbornik doc.dr.sc. Tomislav Krističević, službeni doktor reprezentacije dr.sc. Boris Kirin, dr.med., treneri Zoran Ćuić, prof. Boris Kljaić,  fizioterapeuti Ante Arić i Snježana Kovačić, te predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora  Ratko Kovačić.
Na prijamu u Županiji predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić istaknuo je da su od 24 člana hrvatske atletske reprezentacije koji su bili u Lyonu, njih 11 iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Rezultati ostvareni na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj rezultat su kontinuiranog rada i nastavak su dosadašnjih usjpjeha, koji će, nada se predsjednik Kovačić, dovesti i do toga da im zajednica osigura primjerene uvjete rada. Bjelovarsko – bilogorska županija u ovom trenutku ima pet atletičara paraolimpijca, svjetskog prvaka i viceprvaka,  i pritom nema niti jedno bacalište, a kamoli atletski stadion.
Župan Damir Bajs izjavio je da će se o tome sigurno voditi računa i da će Županija potaknuti jedinice lokalne da u okviru postojećih ili nekih novih investicija, osiguraju primjeren teren za atletske discipline. Izbornik hrvatske reprezentacije doc.dr.sc. Tomislav Krstičević naglasio je da upravo zbog neprimjerenih uvjeta rada, uspjesi sportaša su još veći. Svaki od njih zaslužuje sve pohvale, jer dali su maksimum u datim okolnostima. Iako je  najavio kraj aktivne karijere nakon Paraolipijade, Kralj je nastupio unatoč nedavnoj operaciji i zdravstvenim poteškoćama, te osvojio medalju. Slivar je nastupio u dvije discipline, a u jednoj od njih je bila velika konkurencija i presudna je bila psihička izdržljivost. 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a