• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
15

PRIJEM POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, povodom Međunarodnog dana sestrinstva, primio je Hrvoja Pokosa, pomoćnika ravnatelja za sestrinstvo OB Bjelovar i predsjednika Upravnog odbora Hrvatske udruge medicinskih sestara, Ljerku Bertić, pomoćnicu ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja BBŽ, Maria Gazića, predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara – Podružnice Bjelovar, Sendi Slamek, glavnu sestru Zavoda za hitnu medicinu i Želimira Bertića - predsjednika Lige borbe protiv raka, djelatnika Zavoda za javno zdravstvo BBŽ.

Međunarodni dan sestrinstva, medicinske sestre i tehničari obilježavaju 12. svibnja u spomen na rođenje Florence Nightingele – začetnicu modernog sestrinstva. Tako Međunarodno vijeće medicinskih sestara, kao krovna svjetska sestrinska udruga, svake godine poziva medicinske sestre da se suoče s problemima u zdravstvu, a ove godine tema je: "Premošćivanje jaza: Od dokaza prema akciji". U potrazi za kvalitetom i dostupnom zdravstvenom zaštitom, medicinske sestre i tehničari moraju neprestano težiti korištenju pristupa sestrinskim uslugama koje se baziraju na dokazima. Stoga, medicinske sestre moraju naučiti kako kvalitetno upotrijebiti svoje znanje u svakodnevnoj praksi, a sve s ciljem kako bi doprinijele profesiji, ali i kvaliteti cjelokupne zdravstvene zaštite.

U zdravstvenom sustavu sestrinstvo je neizostavna karika u lancu učinkovite zdravstvene zaštite. Upravo Međunarodni dan sestrinstva je prilika da se zahvalimo svim medicinskim sestrama i tehničarima na brizi za bolesne i zaštiti zdravih ljudi.

Prijem medicinskih djelatnika bila je i prilika da predstave stanje sestrinstva u zdravstvenim ustanovama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

„Naša županija ima 986 medicinskih sestara koje rade na području naše županije, od čega je 198 visokoobrazovanih sestara, a ostali kadar je srednji medicinski kadar. 75% medicinskih sestara radi u ustanovama kojima je Županija vlasnik, što znači da je Županija tu nadređena u napredovanju i ostvarivanju svih prava medicinskih sestara.“, rekao je Mario Gazić.

„U Općoj bolnici Bjelovar nas ima 340 u ovom trenu, a broj prvostupnika nam konstantno raste. Unazad 4-5 godina se povećao za 45, sada ih imamo oko 75. Zahvaljujući Županiji i Gradu imamo studij sestrinstva koji nam je jako važan i nadam se da će on doprinijeti boljitku naših pacijenata.“, izjavio je Hrvoje Pokos. 

„Učinjeni su veliki pomaci u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mi smo jedina branša u kojoj se sestre školuju za vlastite potrebe, što je meni jako žao nakon 45 godina radnog staža u zdravstvenoj zaštiti. Mi u Domu zdravlja imamo 25 prvostupnica i jednu magistricu, a kod nas u patronaži može raditi samo prvostupnica, ostalo samo srednje sestre. Nama je najveći problem odlazak liječnika i timovi koji se osipaju, jer medicinske sestre onda snose taj teret. Ali sve naše medicinske sestre divno obavljaju svoj posao i ja im se na tome zahvaljujem, kao pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u Domu zdravlja BBŽ.“, pojasnila je Ljerka Bertić.

„U Zavodu za hitnu medicinu, medicinskih sestara ima oko četrdeset, a 10 prvostupnika, ali imamo i kolege koji se trenutno školuju. Stres kod nas svakodnevan i trenutno radimo na tome da barem jednom godišnje osiguramo psihološku pomoć za timove koji se nađu u stresnim situacijama.“, rekla je Sendi Slamek.

„Sestrinstvo je jedan izazov, ali to je nešto pozitivno i ono se razvija. Prvenstveno, mislim da bi se ipak trebalo više ulagati u naobrazbu, jer ona se ne cijeni dovoljno. Također, smatram da su nam potrebne regulacije u obrazovanju kako bi se prilagodili Europskoj uniji.“, izjavio je Želimir Bertić, koji ujedno i među prvima pohađa doktorat socijalne gerontologije, nauke o starenju.

„Meni je osobno veliko zadovoljstvo što imamo studij sestrinstva u Bjelovaru, jer ovog trenutka biti medicinska sestra zahtijeva nova znanja, a upravo školovanje i doškolovanje je omogućeno da se obavi u Bjelovaru. U ovo trenutku imamo situacije gdje imamo fluktuaciju doktora i dosta tereta je prebačeno na tehničare i sestre. Ja sam uvjeren da skrb za bolesne je nešto što nije posao, to je način života, odnosno poziv. Ponekad nema radnog vremena ni brige o sebi, već se gleda ono što se pruža prema ljudima koji traže pomoć. Ja vam na tome zahvaljujem u ime svih stanovnika, pacijenata i svih koji dolaze k vama.“, zaključio je župan Bajs te svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitao njihov dan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a