• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Srpanj
31

PRIJEM POVODOM MEĐUNARODNOG TJEDNA DOJENJA

Povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan sa suradnicima, primila je mr.sc. Mariju Čatipović, dr med. - predsjednicu koordinacijskog odbora za "Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja", te predstavnice ustanova „prijatelje dojenja“, odnosno Jasnu Šestak, prvostupnicu sestrinstva, Snježanu Berak, mag.bibl - predsjednicu Hrvatskog čitateljskog društva, Katarinu Fehir Šola mr.ph. - ravnateljicu Ljekarne Bjelovar, Senku Mariju Ivanušec, stručnu prvostupnicu predškolskog odgoja i mr.sc. Branku Biketa Caktaš, stručnu suradnicu pedagoginju - Dječji vrtić "Ciciban", te Danijelu Vusić - direktoricu radio Terezije.

Naime, svake godine u prvom tjednu kolovoza diljem svijeta obilježava se Međunarodni tjedan dojenja, kako bi se pokazale koristi dojenja za dijete i majku. Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja obilježava se od 1. do 7. kolovoza pod motom: "Podržimo dojenje zajedno", a usmjeren je na važnost suradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promicanju dojenja i pružanju podrške mladim majkama. Tako se poziva na zajedničko djelovanje političara, lokalne zajednice, medija i pojedinaca u promicanju i naglašavanju koristi dojenja za mentalno i tjelesno zdravlje svih ljudi.

Inače, u siječnju 2013. godine osnovan je Koordinacijski odbor Bjelovarsko–bilogorske županije za „Županiju prijatelj dojenja“. Riječ je o programu koji se provodi u suradnji s UNICEF-om i Ministarstvo zdravstva s ciljem promicanja svih aktivnosti vezanih za dojenje. Predsjednica Odbora je i začetnica ovog projekta, mr. sc. prim. Marija Čatipović, koja već godinama promovira dojenje raznim akcijama i čija ordinacija već dugo nosi naslov „Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja“, u čemu su joj se pridružile i druge ustanove.

„Osobito sam ponosna što mogu reći da je naša županija prijatelj dojenja, a velike su zasluge dr. Čatipović. Provedene su mnoge aktivnosti gdje se promicalo dojenje kroz edukacije, poboljšavanja uvjeta u rodilištima, izdavanje promidžbenih materijala, osnivanje grupe za potporu dojenja, velika pažnja se pridavala i mladima u srednjim školama. S tim aktivnostima usko se surađivalo s lokalnom zajednicom, stoga je Županija uvijek uskakala kad je mogla. Ovaj moto  „Podržimo dojenje zajedno“ nama nije ništa novo, u tome je lokalna zajednica aktivno uključenja. Dojenje nije samo intimni prvi korak koji dijete ima s majkom, to je početak života. Zdrav pojedinac je naš zadatak, zdravo društvo i zajednica čine sretan život. Ja kao majka mogu reći da je dojenje prekrasno, ali ponekad i stresno i drago mi je da se provode sve aktivnosti, jer od sretnog djeteta kreće i sretna obitelj.“, izjavila je zamjenica župana Bojana Hribljan.

„Prije 20 godina kada smo započeli ove akcije u našoj županiji postotak dojenja djece do 6 mjeseci bio je oko 20%, što je bilo izuzetno malo. No, bez obzira na sve akcije mi danas imamo oko 50% dojenja sa 6 mjeseci, ali tu nije isključivo dojenje već i druga hrana. Bolji jesmo, ali problem je što u rodilištu imamo 98% dojilja, a već u prvih mjesec dana taj postotak padne na 80%. Problemi su brojni i svuda su oko nas, od okoline koja okružuje majku, također, teško je pripremiti majku na dojenje u 4 dana u rodilištu. Stoga smo mi krenuli na edukacije prema mladim ljudima, u srednjim školama, kako bi stekli ljubav i želju da doje, a kasnije da uče praktični dio. Drago mi je da je ta edukacija prihvaćena i u Tehničkoj i Obrtničkoj školi gdje su pretežito muška djeca, ali bitno je i njih obrazovati. Ja sam iskreno sretna na suradnji sa Županijom, ali i s ovim ustanovama koje provode aktivnosti za promicanje dojenja. Nas ima oko pedeset stručnjaka te oko 100 majki koje sve ovo rade volonterski.“, pojasnila je dr. Čatipović te naglasila kako je dojenje ljubav, emocionalnost i početak našeg života, zbog čega je veoma važno da se o dojenju govori i educira.

Projekt „Ljepota majčinstva“ samo je dio aktivnosti kojima se promoviralo dojenje u našoj županiji. Idejna začetnica bila je upravo pedijatrica dr. Marija Čatipović, a glavni organizatori događaja bili su Radio Terezija i Udruga za zdravo i sretno djetinjstvo, uz suorganizaciju Bjelovarsko-bilogorske županije. Više o samom projektu, ali i njegovom nastavku rekla je direktorica Radio Terezije, Danijela Vusić.
„Mi smo iznimno ponosni na naš projekt i prošle godine proveli smo ga po prvi put. Ove godine ćemo ga ponovno realizirati u sklopu nacionalnog tjedna dojenja i to 4.10. Zahvaljujem Županiji i županu koji nas je podržao prošle godine. Na jedan potpuno moderan način smo promovirali majčinstvo i dojenje. Naime, dvadeset prekrasnih mama na jedan dan postale su manekene sa svojom djecom koja su dojena. Uvjet je i bio da sudjeluju majke koje su dojile svoju djecu, barem prvih šest mjeseci što je i preporuka UNICEF-a. Tako smo u sklopu revije pričale o njima, o njihovoj djeci, koliko su dojile djecu, te naravno što nose. I ove godine bit će prekrasno i nadam se da ćemo ponovno ispuniti Dom kulture.“

Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije uspješno provodi programe potpore za trudnice i majke. Tako su u cijeloj županiji organizirane grupe potpore dojenja, tečajevi za trudnice, ali i obilazak rodilišta, odnosno mama i beba.
„U cijeloj županiji imamo 15 grupa potpore dojenja i to su aktivne grupe koje se redovno sastaju. To su aktivne grupe koje se redovito sastaju, a govori se o dojenju, pomažemo majkama koje su tek rodile, ali priča se i o drugim stvarima, o razvoju djeteta i slično. Ipak najveća stvar je što se majke međusobno povežu i razmjenjuju iskustva. Također, naša patronažna služba u svim gradovima od 2002. provodi tečajeve za trudnice, koji traje 4 dana i u to imamo uključene suradnike psihologe, ginekologa, pedijatra, fizioterapeuta. Promovira se dojenje i pomaže trudnicama da nauče o dojenju prije nego se porode. Isto tako, imamo posjete u rodilište jednom tjedno gdje razgovaramo s majkama i educiramo ih. U našem svakodnevnom radu promoviramo dojenje i pomažemo kod dojenja. Prošle godine imali smo 37 odlazaka u rodilište, educirale 117 trudnica i 132 rodilje. Također, održano je 9 tečajeva za trudnice, uključeno je bilo 127 majki na tečajevima i 93 buduća oca.“, izjavila je Jasna Šestak, prvostupnica sestrinstva, koja je naglasila kako se svake godine bilježi sve manje trudnica.

Ljekarna Bjelovar također se može pohvaliti titulom „prijatelj dojenja“. Naime, prije dvije godine Ljekarna Bjelovar otvorila je kutak za dojenje i prematanje djece, a otada organiziraju i predavanja za majke na razne teme.  
„Ponosna sam što provodimo ovaj projekt u našoj ljekarni. To su prepoznali i na nacionalnom nivou stoga smo pozvani da budemo organizatori nacionalnog projekta koji će se provoditi u svim ljekarnama u Hrvatskoj. Mi smo pozvani da svojim iskustvom u tome pomognemo. Prije dvije godine mi smo otvorili kutak za prematanje čime smo majkama otvorili vrata naše ljekarne. Također, organiziramo i razne edukacije za majke od zaštite kože, izlaganja suncu, pravilnog dojenja i svega onoga što majke smatraju da je važno. Ta potreba se nametnula i na nacionalnom nivou, stoga smo organizirali stručnu edukaciju o dojenju za magistre farmacije, liječnike i medicinske sestre. Edukacija je prošla izvrsno i jako je odjeknula u našim stručnim krugovima i javila se potreba za novom edukacijom. Nadamo se da ćemo nastaviti istim tempom, a krajem godine planiramo još neke novitete kako bi se dodatno otvorili majkama.“, pojasnila je ravnateljica Ljekarne Bjelovar, Katarina Fehir Šola.

Dječji vrtić Ciciban prošlog  tjedna postao je jedinstven vrtić u Hrvatskoj. Naime, zaprimili su suglasnost od Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu Programa rada s roditeljima „Vrtić – prijatelj dojenja“. U kreiranju programa sudjelovala je pedagoginja vrtića Branka Biketa Caktaš i dr. Marija Čatipović. Najbitnija značajka programa je promoviranje dojenja, jer se u vrtiću često susreću s pitanjem treba li prestati dojiti kada dijete krene u vrtić.
„Naša uloga je tu bitna jer smo često bili pitani trebaju li djeca prestati dojiti kada dolaze u jaslice. Ohrabrujemo majku i govorimo da to nije razdoblje prestanka dojenja, već da to treba biti trenutak kada majka i dijete to odluče. Program će se provoditi u vrtiću ,radit će se kroz različite radionice, predavanja, konzultacije, ovisno o potrebama majki. Želimo biti prepoznatljivi kao vrtić dojenja. Naš stručni tim prošao je i edukaciju kako bi se naš projekt mogao razvijati.“, rekla je Senka Marija Ivanušec, stručna prvostupnica predškolskog odgoja iz Dječjeg vrtića Ciciban.

„Veseli me što ovo područje postaje multidisciplinarno tako da različite struke mogu doprinijeti promicanju dojenja. Mi razvijamo kulturu ustanove koje promiče dojenje. Želimo naglasiti kako kretanje djeteta u vrtić ne zahtjeva prestanak dojenja i tu je bitna podrška obitelji. Nadam se da će naš doprinos biti značajan.“, naglasila je pedagoginja Branka Biketa Caktaš.

I Dječji odjel Narodne knjižnice Petar Preradović može se pohvaliti raznim aktivnostima po kojima su jedinstveni u Hrvatskoj.
„Kampanja „Čitaj mi“ pokrenuta je prije četiri godine i mi smo se odmah uključili u to. Dobili smo podršku i Županije i Grada. U sklopu te kampanje promičemo čitanje od najranije dobi. Mi educiramo roditelje da je čitanje važno i možemo se pohvaliti da već 16 godina imamo grupu za čitanje za djecu od 0 do 3 godine. Također i mi smo se uključili u grupe potpore dojenja. Povremeno odlazim u te grupe kako bih objasnila koliko je bitno čitanje i da nikada nije prerano. U sklopu tih posjeta dijelimo letke sa svim bitnim informacijama, poziv da se učlane u knjižnicu, jer za djecu do 1. godine članarina je besplatna, te dijete dobiva svoju prvu slikovnicu pod naslovom „Gledaj ova mala slatka lica“.  Isto tako, mi smo u našoj knjižnici napravili mjesto za prematanje i dojenje čime smo postali „Knjižnica – prijatelj dojenja“ čime smo jedinstveni u svijetu. Sljedeći korak nam je uključiti i ostale knjižnice na području županije.“, izjavila je Snježana Berak, predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a