• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
16

PRIJEM VELEPOSLANIKA MAĐARSKE JÓZSEFA MAGYARA

Zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić sa suradnicima primila je NJ.E. veleposlanika Mađarske Józsefa Magyara. Bila je to prilika za razgovor o prekograničnoj suradnji, suradnji na području kulture i poslovnim mogućnostima.

Zamjenica župana Ištef Benšić tom prilikom predstavila je i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, te aktivnosti koje Županija provodi vezane uz nacionalne manjine kako bi sačuvala bogatstvo kulture i različitosti.
Mi njegujemo odnose s nacionalnim manjinama i postoji kvalitetan suživot, a istaknula bih da 52 učenika na području županije uči mađarski jezik. Želimo da nacionalne manjine predstavljaju svoju kulturu, tradiciju, gastronomiju, stoga smo započeli sa Smotrom manjinskog stvaralaštva, upravo kako bi se manjine predstavile većinskom stanovništvu. Tako će sljedeće godine organizator Smotre biti mađarska nacionalna manjina. Što se tiče prekogranične suradnje, imamo potpisan Sporazum s Županijom Somogy. Kao ishod te suradnje je i osnivanje partnerstva između brojnih općina, ali i jedan konkretan projekt koji je vodila Županija Somogy, a partneri su bili Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija, rekla je Ištef Benšić, te prezentirala i pozitivne rezultate u gospodarstvu koje bilježi naša županija, odnosno rast broja zaposlenih, prihoda, dobiti, ali i proizvodnje. 

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija ima uspostavljen Sporazum o suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i Županije Somogy od 2004. godine, radi unapređenja gospodarstva, prostornog planiranja i zaštite okoliša, obrazovanja, kulture i sporta, ali i drugih zajedničkih interesa.

Imamo identičan cilj, a to je da ojačamo našu sredinu kako bi osigurali radna mjesta i priliku za bolji život. Stoga vam čestitam na tome da bilježite dojmljive rezultate u gospodarstvu i to je garancija da možemo nastaviti život koji smo zacrtali. Za nas je bitno da pojačamo gospodarske resurse, a vi ste uspjeli smanjiti broj nezaposlenih što znači da su se ljudi i na vlasti angažirali, ali i imali ste dobre institucije koje su omogućile radna mjesta. Mađarsko gospodarstvo se isto tako oporavilo, mi trenutno imamo 5% nezaposlenih. Unutar EU Mađarska je počela i suradnju sa svojim susjedima, a ovu suradnju želimo nastaviti i s Hrvatskom, jer što se tiče prekogranične suradnje, fokus treba biti na poduzetnicima, rekao je  József Magyar, te pohvalio Bjelovarski sajam. Mi želimo nazočiti na vašem sajmu i vidjeti koje su mogućnosti kako bi doradili suradnju. Ja vam se zahvaljujem na potpori mađarskoj nacionalnoj manjini. To je bitno za nas i kako bi se naša zajednica očuvala, potrebno je da mi imamo kontakt i suradnju. 

Regionalna razvojna agencija, kao županijska ustanova, također je ukratko predstavila svoj rad. Pripremili smo i sudjelovali kao partneri na 250 projekata, u ukupnoj vrijednosti 250 milijuna kuna. U zadnjih 6 mjeseci prijavili smo 40 projekata u vrijednosti 50 milijuna kuna, a do kraja godine planiramo prijaviti projekte u vrijednosti 200 milijuna kuna. Mi vidimo i želimo mogućnost za suradnju na prekograničnim projektima, jer nama je posebno interesantna suradnja regionalnih razvojnih agencija, zaključio je Mario Ferić, direktor RRA.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a