• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Studeni
17

PRIJEM ZA ČEŠKU OBEC BJELOVAR POVODOM 11. VEČERI NACIONALNIH MANJINA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs primio je predstavnike Češke obec Bjelovar na čelu s predsjednicom Miruškom Lončar.

Bila je to prilika za razgovor o suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i Češke obec Bjelovar, ali i za najavu već tradicionalne manifestacije „Večer nacionalnih manjina“ u organizaciji Češke obec Bjelovar. Na ovogodišnjoj, 11. Večeri nacionalnih manjina, koja će se održati 25. studenog u školsko-sportskoj dvorani u Bjelovaru s početkom u 19 sati, sve posjetitelje očekuje bogat kulturno-umjetnički program, izložba narodnih nošnji i rukotvorina, te degustacija tradicionalnih specijaliteta.

Tako će se ove godine predstaviti češka manjina, odnosno Češka obec Bjelovar, mađarska manjina - Zajednica Mađara grada Bjelovara, njemačka manjina - Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj, Zagreb - Grupa Rude (KUD Ošrc), Rude, poljska manjina - KU „Mikolaj Kopernik“ iz Zagreba, romska manjina - KUD "Darda", Udruga Roma Grada Bjelovara, slovačka manjina - KUU "Franjo Strapač", Markovac Našički, slovenska manjina - KD "Ajda", Umag, srpska manjina - KD "Prosvjeta", Garešnica i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, te ukrajinska manjina - KPD "Taras Ševčenko", Kaniža. Ove godine posebni gosti su Hrvatsko društvo - HORKUD "Golub", Bjelovar i Bošnjačko društvo - Ansambl "Bosnia folk", Zenica, Bosna i Hercegovina.

„Večer nacionalnih manjina je dan koji nisam propustio i kada mogu vidjeti najbolje od svih manjina.  Kada govorimo o manjinama, Bjelovarsko-bilogorska županija je županija u kojoj imamo više registriranih manjina nego što ih je navedeno u Ustavu Republike Hrvatske. Također, veseli me da sam jedini župan koji ima i dva zamjenika za nacionalne manjine. Moram pohvaliti i partnerski odnos s nacionalnim manjinama, jer imaju niz inicijativa i htjenja gdje zajedno možemo napraviti iskorake. Ja sam bio predavač u sklopu projekta, gdje je Bjelovarsko-bilogorska županija prikazana kao dobar primjer suradnje s manjinama. Češka manjina je dobro organizirana i ima niz aktivnosti. Temeljem vaše manifestacije i mi smo ušli u projekt Smotra manjinskog stvaralaštva gdje se isto prezentira sva kultura manjina, a vi ste bili misao vodilja. Mene veseli da mi imamo takve primjere u županiji, koji iziskuju punu rada i aktivnosti.“, rekao je župan Bajs.

„Zahvaljujem se vama i suradnicima na suradnji, jer kad god dođemo k vama otvorena su nam vrata, uvijek nam pomažete što nama kao manjini puno znači, što financijski, što riječima i zaista vam puno hvala. Program će biti zaista bogat, imamo devet manjina i dva društva, jedno je društvo iz Zenice, a ove godine imamo Golub iz Bjelovara. Po prvi puta imamo i Poljake i oni će se predstaviti sa svojom kulturom i zaista se vesele tome. Svi koji dođu kod nas, kažu da grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija ima toliko topline i da ne naiđu često na takvu publiku. A mi smo ponosni što nam Grad i Županija pomažu.“, izjavila je Miruška Lončar. 

„Mi sljedeće godine slavimo 100 godina. Sve te ekipe koje su se smjenjivale, radile su u skladu i njegovanju kulture da se ta tradicija održi i jedan od rezultata je i ova manifestacija. Kada imamo ekipu koja zna, hoće i radi sa srcima, bez osobnog interesa sve se može i sretni smo da smo uspjeli ovim našim radom privući toliku publiku na našu manifestaciju. U ovogodišnjom nastupu očekujemo posebno dobar program, a za publiku uopće nismo zabrinuti da neće biti zadovoljna.“, pojasnio je dopredsjednik Češke obec Bjelovar Josip Sodomka.

„Češka obec Bjelovar nastupa gotovo sa skoro svim sekcijama, folklorom, s glazbenom sekcijom i vokalnom skupinom Rozmarinke i kompletnim zborom koji svaki godine otvara manifestaciju s himnom i jednom izvornom češkom kompozicijom. Članovi folklora i zbora su angažirani i u svim ostalim poslovima, u pripremi same manifestacije.“, rekla je voditeljica zbora Češke obec Bjelovar, Vesna Šoš.

„Kao i svake godine i ove godine naš folklor će nastupati. Pokušavamo svake godine s jednom novom koreografijom nastupiti, a tako ćemo se i ove godine predstaviti starom, ali za gledatelje novom koreografijom. Pedesetak osoba djeluje u folkloru od djece do starijih i mi isto sudjelujemo u pripremi Večeri nacionalnih manjina. Moram reći da smo ove godine bili u Pragu na festivalu gdje smo osvojili prvo mjesto  s našom pratnjom, zborom „Rozmarinkama“.“, zaključio je Danijel Srdić, voditelj folklora.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a