• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Siječanj
12

PRIJEM ZA DRUŠTVO ESPERANTISTA BJELOVARA

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan sa suradnicima primila je predstavnike Društva esperantista Bjelovara, Zdenku Polašek, Željka Sasksa, Nenada Margetića, predvođene predsjednikom Društva Franjom Forjanom.

Tom je prilikom predsjednik Franjo Forjan predstavio aktivnosti koje je Društvo provodilo u prošloj godini, a kao najvažniji događaj istaknuo je INTER-FEST. Riječ je o međunarodnom esperantskom festivalu  koji je održan prošle godine u Bjelovaru, a okupio je brojne sudionike i publiku. U sklopu INTER-FEST-a održana je i izložba „Moja prva početnica“, a zahvaljujući velikom interesu, izložba je predstavljena i zagrebačkoj publici u Hrvatskom školskom muzeju.

Upravo zbog iskazanog interesa publike, Društvo esperantista Bjelovara u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, u sklopu Mjeseca češkog materinskog jezika, organizira izložbu „Moja prva početnica“ koju će predstaviti i daruvarskoj publici. Tako će u prostorijama Pučke knjižnice i čitaonice u Daruvaru, 22. siječnja biti otvorena izložba, na kojoj će biti izloženo preko 130 početnica na 70 jezika iz 42 zemlje, sa svih kontinenata.

„Esperanto kao jezik izvorno nije ničiji, ali potencijalno je svačiji. On se nikome ne nameće i nije pretenciozan da uzima glavnu riječ nad materinjim jezicima. Ostavlja mogućnost da ga izabiremo. Pohvalila bih inicijativu izložbe koja je na mene ostavila poseban dojam na održanom INTER-FEST-u u Bjelovaru, a riječ je o izložbi „Moja prva početnica“. Drago mi je da se ta izložba seli sada i u Daruvar.“, rekla je zamjenica župana Bojana Hribljan.

„Svjedoci smo da se svaki dan gasi nekoliko jezika i mi smo nastojali skupiti početnice iz raznih zemalja. Tako se na izložbi mogu vidjeti i najluksuznija izdanja početnice, poput one iz Izraela, ali i one loše kvalitete iz Afrike, gdje je početnica pisana na novinskom papiru. Ljudi su posjetili izložbu i ugodno su se iznenadili, zato se izložba nastavlja i dalje, jer nakon Daruvara, dogovaramo i Varaždin, a nove početnice nam stalno pristižu.“, izjavio je Franjo Forjan.

„Mi kao društvo zahvaljujemo Županiji i županu što imaju senzibiliteta prema nama i u ovoj eri globalizacije prepoznali su vrijednost  našeg rada. Ovo nije prvi put da nas je Županija podržala. Bez pomoći Županije mi ne bismo mogli izdati roman „Vlak u snijegu“ na esperanto jeziku kojeg sada mogu čitati diljem svijeta. U sklopu Mjeseca materinskog jezika mi organiziramo izložbu „Moja prva početnica“ jer ne moramo ni naglašavati koliko je materinji jezik bitan. Inače, sve te početnice sakupio je Dokumentacijski esperantski centar Đurđevac i svakim danom nam pristižu nove početnice, jer je ta vijest prodrla u svijet.“

Osim osvrta na sve provedene aktivnosti i najave izložbe „Moja prva početnica“, Društvo esperantista Bjelovara objavilo je da su predali kandidaturu za organizaciju esperantske konferencije regije Alpe-Jadran u 2018. godini, koja će se ove godine održati jubilarni, dvadeseti put. 

„Alpe-Jadran je organizacija, odnosno radna zajednica koja je osnovana 20.11.1978. u Veneciji. Ove godine slavi se 40 godina postojanja i dosada je održano devetnaest susreta radne zajednice u različitim zemljama. Dosada je u Hrvatskoj konferencija održana četiri puta i mi smo se kandidirali što bi bilo prvi puta da bi se konferencija održala u kontinentalnom dijelu Hrvatske, zato vjerujemo da imamo šanse za prolazak. Ukoliko dobijemo organizaciju računamo na pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije koja nam je i dosada uvijek izlazila u susret.“, zaključio je Željko Saks.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a