• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Lipanj
9

PRIJEM ZA MINISTRA BRANITELJA TOMU MEDVEDA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, 9. lipnja u sjedištu Bjelovarsko-bilogorske županije, primio je ministra branitelja Republike Hrvatske Tomu Medveda sa suradnicima, te predstavnike Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bjelovar predsjednika Željka Dragaševića i predsjednika Odbora za hrvatske branitelje BBŽ Mladena Marinkovića.

Ministar Medved boravio je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kako bi 1. A satniji 105. brigade dodijelio odličje Red bana Josipa Jelačića u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Dolazak ministra Medveda u Županiju bila je i prilika da župan Bajs porazgovara s ministrom o suradnji Županije i braniteljskih udruga koja je uvijek bila na zavidnoj razini, ali i o trenutnim projektima.

Meni je posebno zadovoljstvo da je 1. A-satnija 105. brigade konačno dobila državno odličje i to satnija koja je u ratu napravila puno, na niz bojišta i sada za to dobiva i priznanje na odgovarajući način. Razgovarali smo o problematici samoubojstva hrvatskih branitelja, jer po jednom istraživanju imamo podatak da imamo najviše samoubojstava branitelja u odnosu na broj stanovnika županije i ja sam izdao nalog da se napravi dopunska analiza te činjenice i da utvrdimo je li zbilja tome tako. I ukoliko je tako, onda sam zamolio ministra da se napravi jedan radni sastanak zajedno s Ministarstvom zdravlja, i da vidimo koje aktivnosti možemo poduzeti. Razgovarali smo i o priznavanju prve napadne operacije u Domovinskom ratu Otkosa 10. Operacija je to koja još uvijek čeka svoje priznanje koje bi vrednovalo drugačije sve ono što se dešavalo u Domovinskom ratu. Radi se o jednoj satisfakciji ljudima i doprinosu ljudi s područja ovog kraja u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, naglasio je župan Bajs.

Zadovoljstvo mi je što sam danas izaslanik predsjednik RH u prigodi uručenja odličja našoj slavnoj 1. A satniji 105. brigade i njima posebno čestitam njihov dan. Prigoda je i ovo da se sa županom i s Udrugama iz Domovinskog rata kao s partnerima i međusobno informiramo o stanju braniteljske populacije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Većina problema su jedinstveni za svu našu braniteljsku populaciju i mi smo u Ministarstvu poduzeli niz mjera u smislu pronalaženja rješenja, rekao je ministar Medved.

Nakon prijema kod župana Bajsa ministar Medved uputio se u bjelovarsku Gradsku upravu gdje su se postrojili branitelji. Zatim je održana svečana sjednica, uručenje priznanja, a kod spomenika u središnjem gradskom parku položeni su vijenci za poginule branitelje. Nakon svečanog dijela ministar Medved vratio se u Bjelovarsko-bilogorsku županiju gdje je u prepunoj županijskoj vijećnici održao sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a