• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
16

PRIJEM ZA NAJUSPJEŠNIJE UČENIKE U TESTU ZNANJA „ZNAJUĆI PROŠLOST U SIGURNIJU BUDUĆNOST“

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs primio je učenike koji su postigli najbolji rezultat u testu znanja „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“. Ove godine sa 100% riješenim testom znanja može se pohvaliti 2.d razred Srednje škole u Čazmi, a za sjajan rezultat osvojili su studijsko putovanje u Vukovar 18. studenog.

Osim 2.d razreda Srednje škole u Čazmi, u Vukovar će putovati i dva najbolja razreda iz svakog grada Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno 300 učenika. Tako će učenici sudjelovati u koloni sjećanja, ali i posjetiti Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, spomen Dom Ovčara, mjesto ekshumacije Ovčara i spomen obilježje na Trpinjskoj cesti.

Inače, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Udrugu hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata BBŽ već niz godina veže suradnja na nizu projekata kojima je cilj očuvanje sjećanja na Domovinski rat, ali i promicanje digniteta Domovinskog rata generacijama koje dolaze. Projekt „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“ provodi Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata već 12 godina i od prvog dana provođenja projekta ima potporu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Projekt je to koji se odvija u srednjim školama među učenicima drugih razreda koji rješavaju test znanja o Domovinskom ratu. Naime, Udruga pripremi brošuru iz koje se učenici pripreme za test, nakon toga slijedi provjera znanja, a najbolji razredi kao nagradu osvajaju studijsko putovanje u herojski grad Vukovar.

U ovih dvanaest godina provođenja tog projekta test znanja rješavalo je oko 26 000 učenika, a put Vukovara otišlo je njih oko 5 000. Time se u konačnici i ispunjava osnovni cilj provođenja projekta, očuvanje istine i digniteta na Domovinski rat, ali i približavanje učenicima najvažnijih zbivanja vezanih uz povijest nastanka neovisne hrvatske države.

„Ove godine postigli ste najveći stupanj zajedništva, najviše ste pokazali znanja i na tome vam svi zajedno čestitamo. Nadamo se da ćete te informacije čuvati, njegovati i da će vam to biti putokaz u vašem osposobljavanju, učenju i kasnije u preuzimanju dužnosti za koje ćete se školovati. Sretan sam i zadovoljan što smo u ovih dvanaest godina uspjeli u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i sa županom Bajsom, koji je s nama od prvog dana u svemu tome. Istina je ono za što se zalažemo jer mislimo da smo pobijedili u obrambenom Domovinskom ratu na herojski način kao narod. S time se moramo ponositi i to je temelj naše hrvatske države. Sretan, što ste vi kao učenici, u tome vidjeli da možete usvajati ta znanja i to njegovati kroz svakodnevni život. Zahvaljujem se svima vama što ste sudjelovali, napose Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, županu Bajsu“ rekao je Stipe Šola, predsjednik UHDDR-a

„Želim se zahvaliti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom Damirom Bajsom, Udruzi hrvatskih dragovoljaca i predsjedniku Šoli, koji je idejni začetnik ovog projekta, koji mladima na neki način približava iskustva i borbu u Domovinskom ratu. Nikad nisam doživio da je neka generacija učenika pružila bilo kakav otpor. Dapače, vrlo smo zainteresirani, a rezultati uspješnosti iznad 90%, pa sve do 100%, kao što u ovom slučaju ima naš 2.d, govore o tome da oni to vrlo rado prihvaćaju i to mi je osobno jako drago“ izjavio je ravnatelj Srednje škole Čazma, Željko Kralj.

„Zahvaljujem se svim srednjim školama na području županije, koje su pisale ovaj test u isto vrijeme pred odlazak u Vukovar. UHDDR, mnoge druge udruge iz Domovinskog rata i mnogi branitelji smatraju da Domovinski rat nije dovoljno dobro zastupljen u školskom programu. Došli smo na ideju da sve naše srednje škole krenu s time da se napravi dopunski test znanja, koji nije obvezan i ide se za time da saznate ono što možda niste znali ili da se prisjetite onoga što vam je nekad rečeno. Mislim da su program prihvatili svi koji sudjeluju u njemu, a možda bi trebalo razmisliti da to bude ukupni državni program što je već nekoliko puta predloženo, a u nekim navratima je prošireno na druge županije. Jedina smo županija koja sustavno provodi taj program, UHDDR kao organizator, a mi kao pokrovitelj i partner već dvanaest godina. Bitno se prisjetiti datuma bitnih za Hrvatsku, ali i bitnih za naš kraj. Drago mi je da će deset razreda iz naših srednjih škola ići dvanaestu godinu zaredom u Vukovar“ zaključio je župan Bajs.

„Naš razred je bio organiziran i zanima nas povijest našeg naroda. Ovim putem se zahvaljujem ravnatelju i profesoricama što su nam pomogli da ostvarimo taj rezultat. To ne bilo to da naš cijeli razred nije bio složan da idemo u Vukovar. Zahvaljujem se i županu Bajsu što nas je primio i ugostio i Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata“ rekao je učenik 2.d Ivan Đuran.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a