• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
21

PRIJEM ZA UDRUGU KUHARA I SLASTIČARA BILOGORE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima primio je predstavnike Udruge kuhara i slastičara Bilogore na čelu s predsjednikom Erichom Glavica.

Riječ je o novoj neprofitnoj profesionalnoj udruzi koja djeluje pod Hrvatskim kuharskim savezom. Temeljni cilj Udruge je okupljanje i udruživanje profesionalnih kuhara, slastičara i polaznika svih strukovnih škola ugostiteljsko-turističkih i prehrambenih smjerova kako bi se postigla što veća afirmiranost struke. Također, jedan od ciljeva je unapređivanje znanja i vještine s područja gastronomije i kulinarstva. Između ostalog tu je i očuvanje i afirmacija bogatog kulturnog, gastronomsko-povijesnog nasljeđa Bilogore kako bi sačuvali baštinu, ali i stvarali uvijete za razvitak ukupne gastro-kulturalne i turističke ponude grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

U sklopu ostvarivanja zadanih ciljeva Udruga će održati kolo Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom „Bilogorsko kolo“  od  21. do 23. ožujka 2017. u 20 sati u Vinariji Coner u Jabučeti.
Organizatori se nadaju da će se natjecatelji odazvati u velikom broju te da će tim događajem pozitivno utjecati na promociju gastronomske ponude Bilogore, njenog nasljeđa i našeg kraja.

„Sedam ekipa se natječe ove godine iz cijele Republike Hrvatske. Mi inače koristimo te kupove kako bi se upoznala svaka regija. Mi kao udruga pokazat ćemo svoje vještine i pokazati bilogorsko jelo. Namirnice koje će se koristiti i tema su svježi sir, svinjetina, plodovi šuma, šljive, med i orasi. Očekujemo dobru izložbu hrane i da će mladi kuhari pokazati sve što znaju.“, rekao je Erich Glavica.

„Mi kao udruga ćemo pokazati jela bilogorskog kraja s autohtonim namirnicama, koje se uzgajaju ovdje, a imamo i suradnju s proizvođačima našeg kraja tako da će se upotrebljavati naši proizvodi. Svi koji dolaze na kup, koristit će naše namirnice u izradi svojih kulinarskih kreacija. Dakle, imat ćemo sedam namirnica, ali sedam potpuno različitih jela. Očekujemo da ćemo svi naučiti nešto novo, što i je cilj ovakvih kupova. Pozivamo javnost da to poprate i da vide da imamo volje unapređivati našu regiju. Hvala županu na trudu i potpori.“, izjavila je Ivana Grudenić, tajnica Udruge.

„Bilogorsko kolo je manifestacija koja se odvija u našoj županiji, a vezana je uz jela s područja naše županije. Turizam koji kod nas ima dobre naznake, vezano uz trendove porasta kako u noćenjima tako u jednodnevnim izletima, zasnovan je i na autohtonim jelima. Siguran sam da Bilogora ima što za pokazati, a Županija će biti pokrovitelj, zajedno sa svojom Turističkom zajednicom. Ipak ja ću reći da je bilo više zainteresiranih ekipa, ali obzirom na mogućnosti od 14 ekipa vi ste odabrali njih 7. Pozivamo sve neka navrate u vinariju Coner i vide što Bilogora ima za ponuditi.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a