• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
22

PRIJEM ZA ZAJEDNICU UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima primio je predstavnike Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ na čelu s njihovim predsjednikom Radom Jovičićem.

Bila je to prilika za razgovor o radu Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i o obilježavanju obljetnica koje njeguje spomenuta udruga, kao i promicanju antifašističkih vrijednosti. Ono što slijedi je komemorativni skup u Gudovcu, u znak sjećanja na 28. travnja 1941. godine kada su ustaše strijeljale 196 građana srpske nacionalnosti iz bjelovarske okolice.

„Naš program za ovu godinu bit će drugačiji jer nećemo imati centralnu manifestaciju niti proslave jubilarnih obljetnica. Ova godina bit će godina rada i naša je zadaća da se pozabavimo s edukativnim i povijesnim sadržajima koje treba prilagoditi mladima. U sklopu Komemorativnog skupa u Gudovcu, imat ćemo i drugu fazu uređenja spomen područja u Gudovcu. Cilj nam je da pokažemo kakva je povijest na argumentirani način.“, rekao je Rade Jovičić.

Naime, moderna hrvatska država proistekla je iz Domovinskog rata, međutim ne treba zaboraviti antifašizam koji je spomenut i u Ustavu Republike Hrvatske kao temeljna osnova za današnju državu. Stoga Županija prati rad Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ na lokalnoj razini i pokroviteljstvima nad obilježavanjem obljetnica, ali i izaslanstvima koja uvijek dolaze na njih. Također, Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije istaknula je i problem Spomen kosturnice u Grubišnom Polju.

„Dogovorili smo se da ćemo obnoviti Spomen kosturnicu u Grubišnom Polju, Grad je svoje napravio, rekonstruirao je kompletan park i prilazne putove, a na nama je da završimo što je devastirano u Domovinskom ratu, a to je spomen ploča na stradale.“, izjavio je Jovičić.


Na prijemu je predstavljen i projekt „Spomen sobe“ Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Daruvara, na temu Daruvar i okolica u Drugom svjetskom ratu i Čehoslovačka brigada NOVJ „Jan žižak z Trocnova“. Tako bi se na prvom katu istočnog krila u Dvorcu grofa Janković u Daruvaru nalazile dvije tematske prostorije na spomenute teme. Spomen soba je zamišljena da ima odgojno-obrazovnu djelatnost i razvijanje navike posjete izložbi kao čuvanje povijesno-kulturnih vrijednosti, a u okviru izložbe vršila bi se razna predavanja, radionice i stručna vodstva za organizirane grupe.

„Stvara se projekt za koji smatramo da bi trebao biti predstavljen. Udruga želi doprinijeti kulturološkom razvoju grada Daruvar. Govorimo o dvije teme i one se mogu povezati s idejom zajednice i suradnje. Surađujemo sa Savezom čeha kako bi i oni bili uključeni, da bi zajedničkim snagama ispričali priču  temu zajedništva i rada manjina u oslobođenju tijekom Drugog svjetskog rata. Trenutno se skupljaju dokumenti, novine i audiovizualni sadržaji. Udruga intervjuira ljude koji su prošli teror Drugog svjetskog rata, pa bi se snimljeni intervjui prikazivali u Spomen sobi. Također želimo uključiti i srednjoškolce, udruge i ustanove kako bi kroz zajedništvo predstavili temu koja je dio svih nas, ali i poboljšati turističku ponudu grada Daruvara.“, pojasnila je povjesničarka Una Bosanac.

„Sukladno dogovoru kojeg imamo sa Zajednicom udruga antifašizma, a vezan je uz pokroviteljstva i obilježavanja obljetnica koje su važne za antifašizam našeg kraja. Za 2017. godinu, ja ću biti jedan od pokrovitelj komemorativnog skupa u Gudovcu, a to će biti 28. travnja 2017. Mene veseli da ćemo moći poduprijeti aktivnost Spomen sobe i siguran sam da ćemo iduće godine imati mogućnost vidjeti je u Dvorcu grofa Jankovića. Također, Županija će poduprijeti Zajednicu kada je riječ o obnovi Spomena kosturnice u Grubišnom Polju, kako bi se moglo pristupiti obnovi Spomen kosturnice i povratku u prijašnje stanje. Ključno je da se na početku godine dogovorimo o svim aktivnostima koje Zajednica vrlo aktivno provodi.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a