• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
26

PRIJEM ZA ZAJEDNICU UDRUGA ANTIFAŠTISITČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA BBŽ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima primio je predstavnike Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ na čelu s njihovim predsjednikom Radom Jovičićem.

Bila je to prilika za razgovor o radu Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i o obilježavanju obljetnica koje njeguje spomenuta udruga, kao i promicanju antifašističkih vrijednosti. Naime, moderna hrvatska država proistekla je iz Domovinskog rata, međutim ne treba zaboraviti antifašizam, koji je spomenut i u Ustavu Republike Hrvatske kao temeljna osnova za današnju Državu. Stoga, Županija prati rad Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ na lokalnoj razini i pokroviteljstvima nad obilježavanjem obljetnica, ali i izaslanstvima koja uvijek dolaze na njih. Bit će tako i u ovu subotu 28. travanja s početkom u 10 sati kada će se obilježiti u Gudovcu godišnjica prvog ustaškog masovnog zločina nad Srbima iz okolice Bjelovara koji se dogodio 28. travnja 1941. godine.

„Moram naglasiti da ja kao župan i naša Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista ove županije, već dugi niz godina zajedno surađujemo. Kada govorimo o radu zajednice onda govorimo spomenu i antifašističkoj vrijednosti u Republici Hrvatskoj, moramo se prisjetiti da Ustav Republike Hrvatske uvijek treba naznačiti da je on temeljna osnova za našu državu. Kao ostale zemlje i mi smo zasnovani na antifašizmu i borbi u 2. Svjetskom ratu. Ono što bih naglasio da Županija  podupire to i kroz proračun tako da financira niz aktivnosti naših zajednica, odnosno udruga. Pred nama je i Komemoracija  na spomen području u Gudovcu , to će biti 28.4. u subotu u 10 sati  i moram reći da ću ja kao i svake godine biti nazočan“, istaknuo je župan Bajs.

„Mi smo se dogovorili već prije nekoliko godina i to uspješno i ove godine da razmotrimo najvažnije zadatke iz općih smjernica što radimo u ovoj godini bez obzira što je jedna trećina godine planska prošla, ali u toku smo svega što se planiralo i sa županom i s nadležnim službama koje prate naš rad.  Mi smo održali redovnu skupštinu gdje smo usvojili programske zadatke i financijski plan za ovu godinu. Prije svega i prije toga smo našem županu dostavili kao što je i inače do sada praksa gdje on uredno i na vrijeme razmotri naše programe i podržava ih. Mi smo naznačili za ovu godinu dvije najvažnije manifestacije osim ove komemoracije koja je već spomenuta, koja je već tradicionalno održava svake godine u Gudovcu. Ostale manifestacije dogovorili smo se s obzirom na smanjenje troškova da manifestacije centralne budu svake pete godine“, naglasio je Rade Jovičić predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista BBŽ.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a