• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Srpanj
24

PRIPREME ZA ENERGETSKU OBNOVU ŠKOLSKIH USTANOVA U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

Nakon sastanka s predstavnicima svih zdravstvenih ustanova, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs održao je sastanak s ravnateljima osnovnih škola čiji je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, te Đačkim domom Bjelovar. Tema sastanka bila je priprema školskih ustanova za prijave na natječaje Europske unije vezane uz energetsku učinkovitost, a čije se raspisivanje očekuje ujesen. Naime, nakon što je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobrena obnova 11 školskih zgrada u ukupnoj vrijednosti prijavljenih projekata 26,6 milijuna kuna, na jesen se očekuje prijava i ostalih školskih zgrada koje udovoljavaju uvjetima natječaja.

Treba napomenuti kako su od 2017. godine pooštreni uvjeti natječaja za ostvarivanje sredstava za energetsku učinkovitost na način da toplinska ušteda nakon obnove mora iznositi najmanje 50%.

Župan Bajs na sastanku je naložio da se utvrde objekti koji zadovoljavaju uvjete natječaja i da se krene u pripremu projekata za prijavu u suradnji s ovlaštenim projektantima, ravnateljstvima školskih ustanova, Regionalnom razvojnom agencijom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, kako bi sva dokumentacija bila spremna kada se natječaj raspiše.

Cilj Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno župana Bajsa, je da svake godine nekoliko škola s područja naše županije bude obnovljeno, kako bi se podigao standard obrazovanja u školama s jedne strane, a s druge strane podigla energetska učinkovitost školskih zgrada i ušteda u našim školama.

Spomenuti projekti za sada su jedini način obnove naših škola putem europskog novca što pokazuje kako Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa svojom Regionalnom razvojnom agencijom, a potom i u suradnji s partnerima prati raspisane natječaje, ali i uspješno povlači europska sredstva.

Podsjetimo, lani smo zahvaljujući europskim sredstvima imali najveći projekt obnove jedne Osnovne škole u Hrvatskoj, a riječ je bila o Osnovnoj školi Sirač - projektu vrijednom 1.655.344,57 kuna. Također, lani je u obnovi bila i Osnovna škola Nova Rača - projekt vrijedan 749.051,72.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a