• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Lipanj
29

PRISEGNULI SUCI POROTNICI OPĆINSKOG I ŽUPANIJSKOG SUDA

Suci porotnici Općinskog suda u Bjelovaru i Županijskog suda, koji su imenovani na 15. sjednici Županijske skupštine, prije stupanja na dužnost dali su prisegu u velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prisegom ćete postati dio pravosuđa RH, a moram naglasiti da sudovi s područja naše županije slove za jedne od najbržih, najboljih i najažurnijih u Hrvatskoj. Radit ćete s kvalitetnim i dobrim sucima koji će vas voditi kroz ukupnost suđenja. To je jedno povjerenje koje vam je dano, ali i odgovornost. Odgovornost je da budete neovisni i da radite u najboljem interesu kroz postupak koji će vam biti prezentiran i da kroz tu odgovornost donosite najbolje odluke, neovisno o bilo kakvim utjecajima. Želim vam da sudite naredne 4 godine u svom svojstvu najbolje što znate i što možete, a to je jedino što se od vas očekuje, poručio je sucima porotnicima župan Damir Bajs.

Suci porotnici, koji su imenovani na četiri godine, predstavljaju glas javnosti, a od njih se traži životno iskustvo, iskrenost i logičan stav, te savjesno i nepristrano obavljanje dužnosti. Kako dužnost sudaca porotnika nije jednostavna potvrdile su predsjednice Općinskog i Županijskog suda.

Suci porotnici koji su glas javnosti vrlo često predlažu blaže kazne od onih koji bi suci profesionalci izrekli. Nije isto o nekom postupku čitati u novinama ili slušati o njemu u sudnici i izreći kaznu čovjeku koji je pred vama. Suci porotnici se mogu naći pred moralnim pitanjima i moralnim dilemama, koji će vas sigurno mučiti i kada izađete iz sudnice, pa čak i noću kada pokušavate zaspati, istaknula je predsjednica Županijskog suda Milenka Slivar.

Vi ćete sa sucima vijećati je li netko kriv ili nije. Neće vam uvijek biti jednostavno jer teško je nekome potpisati zatvor, a lako je na ulici zazivati stroge kazne. Te sudske odluke u kojima ćete i vi sudjelovati predstavljaju zaštitu društva i drugih građana od nezakonitog postupanja pojedinca ili zaštitu pojedinca od neopravdanih posezanja od strane države  u temeljna prava i slobode pojedinca. Tako odgovoran posao i nadasve zahtjevan posao moguće je obavljati samo i jedino donoseći odluke koje će stvoriti, održavati i razvijati povjerenje javnosti u neovisno, samostalno i časno sudstvo, zaključila je predsjednica Općinskog suda u Bjelovaru Alma Horvatinović.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a