• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Travanj
2

PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio je elementarnu nepogodu odrona zemljišta za dijelove Grada Garešnice i šest Općina Ivanska, Sirač, Berek, Šandrovac, Velika Pisanica i Kapela koje su pogođene klizištima nastalim uslijed velikih količina oborina i dugotrajnog nakupljanja vode, te odrona zemljišta. Ukupna procijenjena šteta na području Grada Garešnice i šest Općina procjenjuje se na 29.173.707,88 kuna.

Brojna klizišta uzrokovana odronom zemljišta na području Grada Garešnice i navedenih šest Općina prouzrokovala su štete na obiteljskim kućama, gospodarskim zgradama, društvenim Domovima, komunalnoj infrastrukturi, prometnicama, te na poljoprivrednim zemljištima. Šteta je nastala u razdoblju od 1.siječnja do 31. ožujka ove godine. .  Na navedenim mjestima ukoliko bi došlo do aktiviranja kliznih ploha, ne sanacija istih predstavlja veliku potencijalnu štetu za obiteljske kuće, poljoprivredna i građevinska zemljišta, komunalnu infrastrukturu te sigurnost cesta.


         

          Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave pomoći će svima onima kojima su klizišta oštetila obiteljske kuće.

          I prije proglašenja elementarne nepogode iz Bjelovarsko-bilogorske županije upućen je Zahtjev za sanaciju aktivnih klizišta koje ugrožavaju prometnice na području Županije prema Hrvatskim cestama. Riječ je o dionicama LC 37101 Krivaja, LC 37069 Samarica, ŽC 3301 Batinjani i ŽC 3301 Vukovje. Procijenjena vrijednost radova na obnovi tih cestovnih pravaca bez PDV-a iznosi 15.000.000,00 kuna.

          Nakon proglašenje elementarne nepogode na gradskim i općinskim Povjerenstvima je sada da u najkraćem roku izrade izviješća – Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete, te isto dostave županijskom Povjerenstvu koje će potom zbrojne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

          U Šandrovcu sam othranjena i odgojena i u svojih 77 godina života to što se nama sada dogodilo nisam nikad zapamtila koliko sam stara. Sve se ruši sada. Zemlja klizi i bojimo se za kuću. Kako se ne bi bojali? Pa nije to jednostavno i sami vidite da je to blizu i imamo velikoga straha,  požalila se Marija Kraljić iz Šandrovca kojoj klizište prijeti gospodarskim zgradama, ali i obiteljskoj kući.

        Jednaka situacija zadesila je i obitelj Bedeković koja također strahuje za svoju kuću. Da je situacija zaista alarmantna uvjerio se i župan Damir Bajs tijekom obilaska šandrovačkog kraja koji je pogođen klizištima.

          Proglasio sam elementarnu nepogodu za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Naime, naš kraj Grad Garešnica i šest općina imaju problema s klizištima. To je jedna nova situacija koju nismo nikad prije imali, jer u ova prva tri mjeseca palo je toliko kiše da zemlja to nije mogla izdržati i sada smo u obilasku Općine Šandrovac gdje imamo pet obiteljskih kuća koje su ugrožene. Znamo da se još dvadesetak kuća na području Županije nalazi u sličnoj situaciji i Županija će pomoći svima onima koji se nađu u eventualnoj situaciji da se moraju iseliti iz svoga doma. Siguran sam da ćemo s općinama i gradovima naći načina da ljudima pomognemo ukoliko dođe do toga. Da bi ipak pokušali spriječiti tu situaciju u Općini Šandrovac, ali i drugdje naručena su istraživanja kako bi se vidjelo na koji način uopće sanirati klizišta. Kada stručnjaci obave svoj posao tada ćemo znati korak više, naglasio se župan Bajs tijekom obilaska ugroženih na području Općine Šandrovac.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a