• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
23

PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE OD MRAZA U OPĆINI HERCEGOVAC

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, jučer 22. svibnja, na zahtjev Općine Hercegovac proglasio je elementarnu nepogodu od mraza za područje općine Hercegovac.

Naime, nakon što je župan Damir Bajs 17. svibnja proglasio elementarnu nepogodu od mraza za područje tri grada – Bjelovara, Daruvara, Grubišnog Polja, te za sedam općina – Berek, Dežanovac, Kapela, Rovišće, Sirač, Štefanje i Veliki Grđevac, zahtjev za proglašenje elementarne nepogode od mraza naknadno je dostavila i Općina Hercegovac. Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno župan, zahtjev je prihvatio te proglasio elementarnu nepogodu od mraza i za područje općine Hercegovac.

Podsjetimo, u periodu od 20. do 26. travnja 2017. godine zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama, nastale su velike materijalne štete na poljoprivrednim kulturama diljem županije. Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija bila je uputila zahtjev na sve jedinice lokalne samouprave, 5 Gradova i 18 Općina, da dostave svoje zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode od mraza i to oni kod kojih su nastali zakonski uvjeti za procjenu štete od elementarne nepogode.

Nakon proglašenja elementarne nepogodne Općinska i Gradska povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda trebaju u roku od osam dana utvrditi stanje na terenu i podnijeti prvo izvješće o elementarnoj nepogodi Županijskom povjerenstvu.

Spomenuto izvješće treba sadržavati prvo priopćenje s procjenom ukupne štete od elementarne nepogode mraza, a nakon toga će zbrojne podatke Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta dostaviti Državnom povjerenstvu.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a