• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Kolovoz
7

PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE OD TUČE NA PODRUČJU OPĆINE ĐULOVAC

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs danas, 7. kolovoza, na zahtjev Općine Đulovac proglasio je elementarnu nepogodu od tuče za područje općine Đulovac.

Naime, 24. srpnja 2017. godine zbog vremenskih nepogoda, točnije olujnog vjetra praćenog jakom kišom i tučom, nastale su velike materijalne štete  na obiteljskim i gospodarskim građevinama te vinogradima, voćnjacima i ratarskim kulturama na području općine Đulovac.

Nakon proglašenja elementarne nepogode, Općinsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda treba u najkraćem mogućem roku podnijeti prvo izvješće o elementarnoj nepogodi Županijskom povjerenstvu.

Spomenuto izvješće treba sadržavati prvo priopćenje s procjenom ukupne štete od elementarne nepogode tuče, a nakon toga će zbrojne podatke Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta dostaviti Državnom povjerenstvu.
                 
Podsjetimo, četvrta je ovo elementarna nepogoda koju je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio ove godine. Prva elementarna nepogoda proglašena je 17. svibnja zbog šteta nastalih uslijed mraza, kada su stradale voćarske kulture i to na području tri grada: Bjelovara, Daruvara i Grubišnog Polja, te sedam općina: Bereka, Kapele, Rovišća, Sirača, Štefanja, Dežanovca i Velikog Grđevca. Šteta je tada procijenjena na 36,5 milijuna kuna.

21. lipnja, župan Bajs proglasio je elementarnu nepogodu za područje Općine Kapela koje je stradalo uslijed jakih kiša i poplava posebice naselje Jabučeta. Procijenjeni iznos štete iznosio je 250 tisuća kuna.

Mjesec dana kasnije, točnije 21. srpnja, na zahtjev Grada Grubišnog Polja i Općina Berek, Ivanska i Nova Rača, župan Damir Bajs proglasio je elementarnu nepogodu od tuče kada su stradali poljoprivredni usjevi na području naše županije, te gospodarski objekti

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a