• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Srpanj
2

PROJEKT ENERGETSKE UČINKOVITOSTI NA TEHNIČKOJ I OBRTNIČKOJ ŠKOLI U BJELOVARU

Ovih dana kreću radovi na projektu povećanja energetske učinkovitosti na zgradi Obrtničke i na zgradi Tehničke škole u Bjelovaru, a uoči početka radova te dvije srednje škole obišao je župan Damir Bajs sa suradnicima u pratnji ravnatelja Branka Cvetkovića i Ante Šole.

Naime, te dvije bjelovarske srednjoškolske ustanove uz pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije javile su se na Javni poziv za mjeru potpore za poticanje povećanja energetske učinkovitosti  i korištenje obnovljivih izvora energije koji je raspisalo Ministarstvo gospodarstva.

          Projekt izmijene stolarije na Tehničkoj školi Bjelovar vrijedan je 180.630,00 kuna i Ministarstvo gospodarstva ga sufinancira u 70% iznosu, točnije 126.441,00 kuna dok će Županija i škola osigurati preostalih 54.189,00 kuna.

      Projekt izmijene stolarije na Obrtničkoj školi Bjelovar vrijedan je 192.881,00 kuna i Ministarstvo gospodarstva također ga sufinancira sa 70% i to u iznosu od 135.017,00 kuna, a ostatak investicije od 57.864,00 kuna pokrit će sama škola i Bjelovarsko-bilogorska županija.

          Ovo su samo neki od projekata povećanja energetske učinkovitosti na školama na području Bjelovarsko-bilogorske županije i slobodno se može reći kako je krenuo  jedan ciklus izvođenja radova u cilju povećanja energetske učinkovitosti koja će u konačnici donijeti smanjenje troškova, ali i ljepši izgled obrazovnim ustanovama na području naše županije.

          Kada potpuno izmijenimo stolariju doći ćemo do uštede od  oko 30% na plinu na godišnjoj razini, dakle smanjit ćemo troškove za grijanje. Računi za grijanje prije promijene stolarije penjali su se na oko 70 tisuća kuna, na godišnjoj razini. Tu govorim o računu za grijanje za cijeli zgradu i Tehničku i Obrtničku školu, a sada promjenom stolarije taj račun ne bi smio biti veći od 50 tisuća kuna, istaknuo je ravnatelj Tehničke škole Ante Šola.

          Stolarija koja je sada na školi stara je koliko i sama zgrada preko šezdeset godina i nužno je potrebna promjena stolarije. Sredstva koja su nam došla dobro su došla, a u konačnici doći će i do ušteda, istaknuo je ravnatelj Obrtničke škole Branko Cvetković.

        U ovom trenutku naše županijske škole su u jednoj velikoj obnovi kada govorimo prvenstveno o stolariji, ali i općenito o energetskoj učinkovitosti. Gimnazija je natječaj koji smo dobili još prošle godine, a ove godine u  tom slučaju smo dodali još dvije škole Obrtničku i Tehničku školu u Bjelovaru. Projekt je vrijedan preko četiristo tisuća kuna. Jednu trećinu ćemo mi financirati, a dvije trećine Ministarstvo gospodarstva. Time će se stolarija koja je stara ponekad i preko šezdeset godina obnoviti. Imat ćemo uštede u grijanju, uštede koje ćemo onda usmjeriti na druge stvari, primjerice u opremu. I na kraju mogu reći da radovi koji se odvijaju ovih dana samo u Bjelovaru na srednjoškolskim objektima vrijede preko dva milijuna kuna, istaknuo je župan Bajs tijekom obilaska Obrtničke i Tehničke škole u Bjelovaru.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a