• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
6

PROJEKT “VLAKOM KREACIJE DO BAZENA IMAGINACIJE” MEĐU NAJUSPJEŠNIJIM EUROPSKIM PROJEKTIMA U REPBULICI HRVATSKOJ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, u pratnji načelnika Općine Veliki Grđevac Marijana Dautanca, obišao je Sportsko-rekreacijski centar s bazenima u Velikom Grđevacu jedan od najuspješnije provedenih europskih projekata u Republici Hrvatskoj.

Naime, na izboru „Najuspješnijeg lokalnog EU projekta u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2015.-2016. godine“ koje je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, projekt „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ dobio je priznanje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ministrice Gabrijele Žalac, kao jedan od najuspješnijih lokalnih EU projekata koji se provodio u našoj državi.

Riječ je o projektu vrijednom vrijednom preko 19 milijuna kuna i financiranom gotovo u potpunosti europskim novcem. Projekt je to kojeg je osmislila lokalna i regionalna samouprava uz potporu županijske Regionalne razvojne agencije. Nakon što je projekt prošao sve ocijene sukladno kriterijima Europske unije njegovu realizaciju vodila je Općina Veliki Grđevac u partnerskom odnosu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i njenom Regionalnom razvojnom agencijom.

Dokaz je to da se europska sredstva mogu uspješno povlačiti preko Županije,  njenih Gradova i Općina, a sam projekt „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ u konačnici je uspješno proveden u zadanom roku, a radove su izvodili izvođači s područja naše Bjelovarsko-bilogorske županije.  

Projekt „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ omogućio je izgradnju tri bazena u Velikom Grđevcu, ali i dodatne sadržaje koji su otvoreni tijekom cijele godine, a to su igrališta za odbojku i tenis, te dječje igralište. Također, omogućio je i zapošljavanje mahom mladih  nezaposlenih osoba.

Iza velikogrđevačkih bazena uspješno je odrađena već jedna turistička sezona, a ono što između ostalog veseli je i činjenica kako bazen posluje s dobitkom i još jedna je perjanica turističke ponude našega kraja. Ove godine bazeni u Velikom Grđevcu otvaraju svoja vrata svim posjetiteljima 15. svibnja i za očekivati je turiste ne samo iz naše županije, već i cijele Hrvatske.

Podsjetimo,  ponovnim dolaskom župana Damira Bajsa 2013. godine na čelo Bjelovarsko-bilogorske županije, sama Županija imala je samo jedan projekt koji se financirao europskim novcem. Danas je to stanje bitno drugačije, jer u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednje četiri godine radilo se na 160 europskih projekata i time se pokazalo da se sredstva Europske unije mogu uspješno povlačiti na dobrobit svih stanovnika naše županije. 

„Na osnovu prošle sezone, možemo istaknuti da će ova sezona biti još bolja što se tiče broja posjetitelja, ali i same kvalitete naih bazena. Naš SRC izgrađen je uz pomoć Europske unije, Ministarstva regionalnog razvoja, Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliki Grđevac. Mi smo za taj projekt, koji je bio gotov i prije, dobili i priznanje koje nam je uručeno u Ministarstvu regionalnog razvoja. Ponosni smo da smo ušli u krug najbolje izvedenih projekata u Republici Hrvatskoj i siguran sam da ćemo u budućnosti opravdati to priznanje. Ovaj bazen vodi ustanova KUC Mato Lovrak, koja je prošle godine dobro odradila svoj posao i nadamo se da će i ove godine biti ista uspješna priča. Također, imat ćemo povećani broj djece koja će nas posjetiti u svibnju i lipnju, a za nekoliko dana moći će biti i na SRC Veliki Grđevac.“, rekao je načelnik Općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac.

„2013. godine kada sam nastupio u ovaj mandat, naišao sam na jedan projekt koji je vodila Bjelovarsko-bilogorska županija i po povlačenju sredstava bili smo zadnji. Svi mi zajedno napravili smo jedan napor i trenutno imamo preko 160 projekata koje vodimo ili smo partner. Od tih projekata, izabrali smo jedan projekt da prijavimo na izbor najuspješnijeg lokalnog EU projekta u Republici Hrvatskoj, a to je projekt „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ koji je napravljen u partnerskom odnosu. Meni je veliko zadovoljstvo da je to Ministarstvo prepoznalo i dalo nam priznanje. Radi se o projektu vrijednom preko 19 milijuna kuna, koji je završen i prije roka, te kroz javni natječaj izabrali smo izvođače s područja naše županije jer su bili najpovoljniji. Također, povukli smo sva sredstva koja smo planirali, tako da projekt od 19 milijuna kuna nije tražio zaduženje i Županija je izdvojila tek 100 000 kuna za ovaj projekt. Time smo dokazali da Županija, Gradovi i Općine mogu voditi europske projekte jednako dobro, a nekada i bolje od države. Što se tiče bazena, posjećenost je iznimna, prošle godine je bilo 25 000 prodanih ulaznica i očekujemo da se taj rezultat ponovi i ove godine.  Drago mi je da ovaj projekt ne opterećuje niti županijski niti općinski proračun, a za ovo priznanje se zahvaljujem ministarstvu i ministrici Žalac.“, izjavio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a