• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Lipanj
13

PROJEKT VRIJEDAN 4 MILIJUNA EURA POVEZUJE DVIJE ŽUPANIJE

Drugoga dana boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, izaslanstvo Plzenske županije predvođeno županom Josefom Bernardom posjetilo je Češku Osnovnu školu Josipa Ružičke u Končanici. Tom prilikom održana je prezentacija projekta Obrazovnog centra u Tkonu kojoj je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima.

Naime, na zemljištu u Tkonu na otoku Pašmanu koje je vlasništvo naše Češke Osnovne škole Josipa Ružičke u planu je gradnja novog Obrazovnog centra. Planira se izgradnja dva objekta, jednog za smještaj, te drugog koji predviđa sve ostale potrebne prostorije za realizaciju obrazovnih programa. Upravo novi centar omogućit će organizaciju raznih seminara, škola u prirodi, škola plivanja itd. Za predviđeni novi Obrazovni centar ishođen je glavni projekt, a u skoro vrijeme očekuje se i izdavanje građevinske dozvole. Nakon toga otvara se mogućnost prekogranične suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i Plzenske županije da zajednički projekt izgradnje obrazovnog centra u Tkonu kandidiraju na europske fondove.

„Mi ćemo se uključiti u to na način da ćemo zajedno s Plzenskom županijom vidjeti koje su nam mogućnosti za financiranje ovog projekta, ili kroz strukturne fondove Europske unije, ili možda još uvijek preko prekogranične suradnje, ili u konačnici, ako bude potrebno preko nacionalnih fondova unutar Republike Hrvatske. Županija će biti partner u ovome, kao i  u svim drugim projektima koje mi vodimo. S obzirom da se radi o projektu od 4 milijuna eura, financiranje Županije će biti znatno. Naravno, ukoliko dobijemo odobrenje, i Županija će iznaći sredstva da uđemo u to jer želimo dugoročnu suradnju sa Češkom Republikom i Plzenskom županijom. To bi bio zalog suradnje kroz mlade za budućnost, a to nema cijenu“, istaknuo je župan Damir Bajs.

„Svi su oduševljeni. Bilo bi sjajno kada bi se to uspjelo realizirati. Glavna zadaća je riješiti pitanje financiranja. Već time što ste očistili imovinsko-pravne odnose i što ste izradili projektnu dokumentaciju ste napravili veliki dio posla. Zahvalni smo na tome. Moram naglasiti da Plzenska županija ima ured u Bruxellesu, tako da bi se možda dalo konzultirati kako bi to bilo najbolje realizirati, tako da se radujem“, rekao je župan Plzenske regije Josef Bernard.

„Ovaj projekt rezultat je suradnje naših dviju županija,a koji ima za cilj da se još ojačaju kontakti među nama. Za nas je to veliki izazov. Nastojat ćemo osigurati financiranje iz europskih strukturnih fondova. Plzenska županija osnivač je mnogih dječjih domova, ustanova i bili bi sretni kada bi upravo toj djeci mogli omogućiti da imaju priliku doći na more. Ono što preostaje je iznaći  izvore financiranja“, istaknuo je prilikom prezentacije projekta zamjenik župana Plzenske regije Ivo Gruner.

Nakon prezentacije projekta Obrazovnog  centra u Češkoj Osnovnoj školi u Končanici, uslijedio je posjet Savezu Čeha u Republici Hrvatskoj u Daruvaru.
„Jako mi je drago što ste došli ovdje u sjedište Saveza Čeha. Ukupno je na području Republike Hrvatske 31 češko manjinsko društvo, od toga ih 17 djeluje na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Osim toga, ovdje su još dvije češke osnovne škole, dva češka vrtića i Novinsko-izdavačka ustanova Jednota. Prilikom vašeg jučerašnjeg posjeta Češkoj obeci Bjelovar mogli ste vidjeti čime se oni bave. A i preostala društva ima svoje folklorne sekcije, pjevačke sekcije, limenu glazbu, kazališne sekcije. Savez Čeha, prije svega, koordinira kulturnu djelatnost češke manjine, organizira razne smotre,a najveća kulturna manifestacija češke manjine su žetvene svečanosti Dožinky, koje će se ove godine održati u Končanici“, rekla je predsjednica Saveza Čeha RH Ana-Maria Štruml Tuček.

„Temeljem činjenice da je češka manjina najbrojnija upravo u našoj županiji, postigli smo suradnju s Plzenskom regijom i ta suradnja traje već desetak godina. Suradnja se odvija kroz razmjenu naših škola, kulture, sporta i svega onoga što je vezano uz partnerski odnos. Imali smo jučer sastanak s poduzetnicima, želimo osnažiti gospodarsku suradnju. Veseli me dolazak plzenskih gospodarstvenika, ali i odaziv naših poduzetnika koji su bili zainteresirani ili za proširenje ili uspostavljanje suradnje. Dio posjeta vezan je uz češku manjinu u Republici Hrvatskoj, projekte koje imamo s njima“, rekao je župan Damir Bajs.

„ S divljenjem gledam kako ste održali kulturu, jezik i na tome vam zahvaljujem. Kada sam vidio dječicu kako plešu, pjevaju, igraju igrokaze, moram priznati da su mi navrle suze. Jako to cijenim i svugdje ću govoriti što radi Hrvatska za stvaranje uvjeta kako bi češka manjina mogla živjeti ovako kako živi danas“, istaknuo je župan Plzenske regije Josef Bernard.

Nakon posjeta Savezu Čeha, češko izaslanstvo, u pratnji bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, posjetilo je Češki dječji vrtić Ferda Mravenec, Češku osnovnu školu J.A.Komenskog te Daruvarske toplice.
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a