• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Rujan
1

PROJEKTOM JPP-A DO NOVE OSMORAZREDNE PODRUČNE ŠKOLE U ČAZMI

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima te v.d. ravnatelja CEI-a Boris Draženović predstavili su projekt Javno-privatnog partnerstva vezan za škologradnju „BBŽ – škole“ u Čazmi , gradonačelniku Dinku Piraku te predsjedniku Gradskog vijeća i njihovim suradnicima.

U projektu javno- privatnog partnerstva Vlada RH donijela je odluku kojom preuzima sufinanciranje s 55 %, dok županija preuzima 35 % sufinanciranja a gradovi i općine  preostalih 10 % troškova.
Navedeni projekt najveći je projekt  škologradnje u Hrvatskoj te podrazumijeva izgradnju 11 objekata među kojima je i dovršenje tri školsko-sportske dvorane te izgradnja nove osmorazredne  Područne škole u Čazmi umjesto dogradnje 8 novih učionica u postojećoj osnovnoj školi.
Projekt je odobrilo Ministarstvo znanosti te je ministar Mornar svojim potpisom utvrdio da isti vodi Cei.
Potrebno je napomenuti kako smo u ožujku ove godine dobili odgovor kako Europska unija više ne financira projekte u osnovnom školstvu te se model javno- privatnog partnerstva, u nedostatku financijskih sredstva, pokazao kao jedini mogući model izgradnje škola i dvorana potrebnih za postizanje propisanih pedagoških standarda u školstvu.
Na prezentaciji je bilo da naznačeno kako su postojeći projekti bili neusklađeni sa standardima te se na njih nije mogla dati suglasnost, no nakon, usklade s resornim Ministarstvom, izrađen je novi projekt kojim je  predviđena izgradnja nove osmorazredne područne osnovne škole u neposrednoj blizini matične škole.


Ministarstvo je prihvatilo da se također u slučaju Osnovne škole Čazma prihvati projekt energetske učinkovitosti u samoj   matičnoj školi kako bi se sukladno pravilima poboljšala i energetska efikasnost. 
Ukupna vrijednost projekta s energetskom učinkovitosti iznosi preko 10 milijuna kuna bez PDV-a a obuhvaća izgradnju nove osmorazredne područne  osnovne škole te energetsku učinkovitost stare matične škole i sportske dvorane.

Projektom javno-privatnog partnerstva „BBŽ- škole“ Bjelovarsko-bilogorska županija znatno podiže standard školstva na svom području. Isto tako, jedini je to model putem kojem županija može postići i cilj jednosmjenske nastave u svim školama.

Odlukom Mininstarsta i Županijske skupštine utvrđeno je da će se pristupiti potpisu ugovora, a   u slučaju da gradska i općinska vijeća svoje gradonačelnike i načelnike ne ovlaste za potpisivanje ugovora o pokretanju projekta,  projekt će se nastaviti provoditi u onim općinama i gradovima koji su isti podržali. A cilj je županije da projekt podrže gradovi i općine  obuhvaćeni projektom javnoprivatnog partnerstva „BBŽ –škole.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a