• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Veljača
2

PROMICANJE FILANTROPIJE KOD DJECE I MLADIH

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i upravitelj Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ Drago Vručinić najavili su održavanje Dječjeg filmskog filantropskog festivala (DFFF). Nastavak je to dobre suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah koja je za provođenje svojih projekata lani ostvarila 10 tisuća kuna potpore Bjelovarsko-bilogorske županije.

Naime, Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah“, u partnerstvu sa Zakladom „Slagalica“ iz Osijeka i Udrugom Blank iz Zagreba, od listopada 2015. provodi projekt „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“, sufinanciran sredstvima Europske unije. Cilj samog projekta je doprinijeti razvoju strateške filantropije u Hrvatskoj, odnosno potaknuti tvrtke i banke da ulažu u svoju zajednicu, te razviti dodatnu motivaciju kod djece i mladih da sudjeluju u činjenju dobroga. Ciljane skupine projekta su 10 malih i srednjih tvrtki, 1-2 banke, 10 filmskih klubova za djecu i 40 osnovnih škola.

Kako bi djecu i mlade potaknuli na filantropiju i akcije u zajednici, pokreće se Dječji filmski filantropski festival (DFFF). U sklopu festivala, školama i dječjim filmskim klubovima omogućuje se da kroz film, na kreativan način, prezentiraju filantropiju i dječje sudjelovanje u različitim oblicima pomoći. Filmskim dokumentiranjem svog djelovanja, djeca i mladi predstavljaju pozitivan primjer drugim članovima zajednice i na taj ih način potiču da i oni čine dobro. Svoje uratke, djeca i mladi iz cijele Hrvatske, mogu prijaviti na web stranicama dfff.zamah.hr, a rok je do 1. ožujka 2017. Nakon što članovi žirija, među kojima su poznati redatelj Vinko Brešan i producent Damir Terešak, izaberu najbolje filmove, nagrade će se uručiti u Kulturnom centru Mate Lovrak.

Osim Dječjeg filmskog filantropskog festivala, u sklopu projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ osnovan je i Dječji filantropski fond putem koje se sakupljaju sredstva kojima se financiraju dječje akcije, projekti i dječja rješenja za probleme u zajednici. Ovaj fond se može pohvaliti kao jedini fond u Hrvatskoj gdje djeca mogu sudjelovati u kreiranju pravila. Za deset najboljih škola, koje će sudjelovati u radionicama o individualnoj filantropiji, osigurani su certifikati „Škola filantrop“ , a titulu „Najškola filantrop“ nosit će samo jedna škola.

Napomenimo kako Bjelovarsko-bilogorska županija i Zaklada Zamah njeguju dobru suradnju s ciljem razvoja civilnog društva. Tako je Zaklada Zamah i u 2016. godini odobrila pet novih građanskih akcija na području naše županije prijavljenih na natječaj „Naš doprinos zajednici“. Ukupno je odobreno 58,533.34 kuna, a riječ je o projektima:
• Klub liječenih alkoholičara Garešnica – Za dobro svih (odobren iznos 13.000,00 kuna)
• Udruga Ždralice Daruvar – Građanska akcija „Od krpica do lutkica“ (odobren iznos 13.000,00 kuna)
• Mate Lovraka Veliki Grđevac – Vlak života Općine Veliki Grđevac (odobren iznos 13.000,00 kuna)
• Udruga udomitelja djece i odraslih osoba „Veliko srce“ Čazma – Mali i veliki složno za igru i učenje spremni (odobren iznos 13.000,00 kuna)
• Srednja škola Čazma – ZVRK mladih za građane (odobren iznos 6.533,34 kuna)

Moram reći da sama Bjelovarsko-bilogorska županija već niz godina surađuje sa Zakladom, da smo vrlo zadovoljni razvojem ukupnosti situacije. Ono što sam najavio kao župan i na čemu radimo je zamah u razvoju civilnog društva. Civilno društvo je skup ukupnosti građanskih inicijativa koji idu za promicanjem ideja, ali i konkretnih aktivnosti vezanih uz razvoj društva. Možemo da se cijela Europa i Europska unija zasniva u jednom dobrom dijelu na civilnom društvu. Ono što me veseli je probuđena aktivnost u ukupnosti naše županije vezana uz to. Naime, imamo niz udruga koje su sada dobile, kako euro projekte, tako i projekte pri resornim ministarstvima. Govorit ćemo o projektima Zaklade "Zamah" i o uspjehu naših ustanova, udruga i onih koji rade na promicanju aktivnosti koje su propisane onime što smo najavljivali da će se tek dogoditi. Županija je uplatila 10.000,00 kuna potpore u zajednički fond, a udruge i ustanove s našeg područja iz tog fonda su dobile 58.000,00 kuna. Ono što me veseli je raznolikost onoga što se promiče, imamo zastupljenost cijele županije i imamo niz kvalitetnih ideja u okviru jedne teme, a to je naš doprinos zajednici. Imat ćemo održavanje Dječjeg Filmskog filantropskog festivala koji će u jednom dijelu biti proveden i na području naše županije. To je velika novost za sve nas i pomak u promicanju svega što se skriva iza toga. Filantropija se treba promicati od najmlađe dobi. Zakladi "Zamah" zahvalio bih i za niz konkretnih aktivnosti na promicanju projekata, znanja na koji način pristupiti civilnom društvu, kako se kandidirati, kako osposobiti sve one udruge, ustanove i pojedince koji žele biti ukupan dio tog spektra našeg života naše županije,rekao je župan Bajs.
„Dodao bih i da smo dobili sredstva za nekoliko udruga u "Fondu za mlade", iako je u to vrijeme Nacionalna zaklada značajno skratila sredstva zbog određenih situacija u državi. Uistinu se veliki broj udruga okušao u tome kako napisati projekt i provesti ga do kraja. To je dragocjeno iskustvo koje već sada daje i daljnje rezultate. Ove naše aktivnosti i suradnja traju par godina, intenzivnije otkako je gospodin Bajs ponovno na poziciji župana. Mogu reći da sam vrlo sretan što sam dao svoj doprinos tome zajedno s kolegama iz Zaklade "Zamah" i s kolegama iz Županije i što se intenzivirala priča o civilnom društvu i o razvoju civilnog društva. Poslastica tome je održavanje Dječjeg filantropskog  filmskog festivala i to u županiji gdje se rodio Mato Lovrak.“, izjavio je Stjepan Kos, referent za civilno društvo.

„Nekako sam uvijek sretan i zadovoljan što dolazim u Bjelovarsko-bilogorsku županiju jer od prvih godina pa do unazad nekoliko godina otkada je gospodin Bajs župan, možemo reći da je to nekakva amplituda koja se penje. Ta suradnja se vidi u svakom području i u svakom djeliću te suradnje se vidi uspjeh i napredak. Niz projekata iz različitih programa kao "Fond mladih Uzgon" i "Naš doprinos zajednici" i drugo koji su izašli van govore, ne toliko o Zakladi "Zamah" i našem partnerstvu, oni govore o velikom pomaku civilnog društva na području Bjelovarsko-bilogorske županije i na kvalitetnijem razumijevanju natječajnih procedura i želje da se rješavaju problemi u zajednici. Dječji filantropski filmski festival pozitivan je po tome jer nudi rješenje. Naime, to je jedan od rijetkih festivala u svijetu koji u sebi ne nosi nikakve negativne emocije ili konotacije ili želi prikazati problem koji je nerješiv. To je festival u kojem djeca nude rješenja, u kojem učimo djecu empatiji i učimo ih koristiti da razumiju što je filantropija i učimo ih suradnji.“, zaključio je Drago Vručinić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a