• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Studeni
30

Provedba strategije suzbijanja korupcije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

U sklopu mjera Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije Vlade RH, održano je tematsko predavanje „Edukacija državnih, regionalnih i lokalnih dužnosnika na temu sprječavanja sukoba interesa“ u Velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije. Provođenje mjera je u nadležnosti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, te Ministarstva pravosuđa i Ministarstva uprave.

Prije izlaganje, okupljenim se obratio predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović . Napomenuo je važnost Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe iz 2011. godine, koji će se prvi put primjenjivati na županijskim i općinskim izborima na proljeće iduće godine.
Održane su tri prezentacije i to: „Prevencija korupcije i sukob interesa državnih službenika“, „Etika u radu državnih službenika na svim razinama“, te „Sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti te uloge i značaj sustava imovinskih kartica kao sredstava u borbi protiv korupcije“. U predavanjima se čulo što je to korupcija, kako je utvrditi i mjeriti, koje su metode suzbijanja korupcije, te zašto je štetna za društvo. Objašnjena je nova zakonska regulativa po pitanju sukoba interesa i korupcije, koja tijela sudjeluju u tom poslu, te koje su njihove funkcije i ovlasti. Prisutni su najviše pažnje iskazali prilikom izlaganja o pravima i dužnostima dužnosnika na lokalnim razinama vlasti, tj. prvenstveno o imovinskoj kartici, te posljedicama odluke Ustavnog suda od 7. studenoga 2012. godine, koji je ukinuo dio odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Ukinute su odredbe za koje je utvrđeno da su Povjerenstvu dale ovlasti tijela kaznenog progona, suprotno ustavnom načelu trodiobe vlasti. Ukinuta je tako odredba po kojoj su banke na zahtjev Povjerenstva bile dužne dostaviti podatke o imovini dužnosnika, čak i kad su zaštićeni bankarskom tajnom. Ustavnopravno neprihvatljivom proglašena je i odredba po kojoj Povjerenstvo može izravno tražiti podatke od poslovnih subjekata izvan sustava državne i javne vlasti, kao i ovlast da utvrdi nesklad između imovine koju je dužnosnik prijavio u imovinskoj kartici i podataka Porezne uprave.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a