• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
17

PROVEDENA JOŠ JEDNA USPJEŠNA EDUKACIJA NA TEMU PODUZETNIŠTVO I KONTINETALNI TURIZAM I NAJAVLJENA NOVA EDUKACIJA FINANCIRANA EUROPSKIM NOVCEM

Bjelovarsko- bilogorski župan Damir Bajs i prof. Boris Sisek ispred Udruge Ekonomskog fakulteta Studenskog poduzetničkog inkubatora Sveučilišta u Zagrebu potpisao je Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta „Kako postati društveni poduzetnik“. Riječ je o svojevrsnoj nadogradnji projekta FBA Specijalističkih studija, ali ovog puta njegova provedba financirati će se europskim novcem.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija i zagrebački Ekonomski fakultet zajednički su u partnerskom odnosu kandidirali projekt „Kako postati društveni poduzetnik“ na fondove Europske unije i osigurali 450 tisuća kuna. Upravo taj novac usmjerit će se u daljnje specijalističke studije sada već osme po redu.

Tako će od jeseni polaznicima Specijalističkog studija „Kako postati društveni poduzetnik“ edukacija biti potpuno besplatna, i ne samo njima, već ni sama Županija neće morati sufinancirati programe što je do sada bio slučaj.

„Kada govorimo o suradnji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, to je suradnja koja traje već desetljećima, a u zadnje vrijeme se bazira na cjeloživtnom obrazovanju. Meni je drago da smo uz poslovni odnos nadogradili partnerski odnos i da imamo zajedničke projekte, a potpisom današnjeg sporazuma ući ćemo u projekt „Kako postati društveni poduzetnik“. To znači da će naredni stručni studij u potpunosti financirati Europska unija i zahvaljujem Ekonomskom fakultetu što je to omogućio i što su odlučili da upravo mi budemo partneri u tom projektu. Hvala dekanu Žageru, profesoru Kolakoviću i profesoru Siseku.“, rekao je župan Bajs.

„Istaknut ću da mi na području društvenog poduzetništva već surađujemo s Komercijalnom i trgovačkom školom u Bjelovaru, gdje smo prošle godine bili sudionici zajedničkog projekta i oformili smo profil socijalni, odnosno društveni poduzetnik. Drago mi je da se suradnja na tom polju nastavlja i s Bjelovarsko-bilogorskom županijom.“, izjavio je profesor Boris Sisek, predsjednik Udruge Ekonomskog fakulteta Studenskog poduzetničkog inkubatora Sveučilišta u Zagrebu

A iza nas je posljednja edukacija koju je Bjelovarsko-bilogorska županija provela u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Zbog velikog interesa javnosti po treći puta je organizirana provedbu FBA specijalističkog programa na temu "Poduzetništvo u ekonomiji znanja - poduzetništvo i kontinentalni turizam", kojeg je pohađalo 28 polaznika.

Nakon sedam uspješno provedenih specijalističkih edukacija i dvjestotinjak polaznika koji su se obrazovali na polju obrtništva, poljoprivrede te konkurentnosti, polaznicima su omogućena dodatna znanja o poduzetništvu i kontinentalnom turizmu, a ono što je posebno važno po prvi puta, svim polaznicima omogućeno je i polaganje ispita za voditelje poslovnica turističkih agencija. Time polaznici dobivaju sva zakonom predviđena ovlaštenja za obavljanje te djelatnosti.

Bjelovarsko-bilogorska županija, kao i svake godine, sufinancirala je provođenje specijalističkog studija sa 100.000,00 kuna, kako bi sve zainteresirane polaznike što više financijski rasteretila. Tako su svi polaznici program „Poduzetništvo u ekonomiji znanja – poduzetništvo i kontinentalni turizam“ financirali s 3.000,00 kuna, a stečenim znanjima i vještinama zasigurno će doprinijeti turizmu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Inače, program je trajao 12 tjedana plus četiri tjedna mentorskog rada, odnosno ukupno 120 sati nastave. Polaznici su pohađali 16 kolegija čije su gradivo predavali profesori s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, te 8 stručnih kolegija koji su držali predavači iz ostalih nadležnih državnih institucija.

„Već sam dugo u turizmu i ovo je samo jedan korak kojim bi proširili poslovanje jer u planu imam otvaranje web agencije. Svako učenje za mene je bitno i bez ovog ispita ne bih mogla postati voditelj poslovnice i samim time je bilo neophodno. Turizam na našem OPG-u funkcionira odlično, iako smo mali i tek smo u razvoju. Zadnje dvije godine poslujemo na našem vlastitom imanju i poslovanje ide uzlaznom putanjom što je najbitnije za nas. U planu imamo otvorenje male  web agencije koja će biti usmjerena na naš destinacijski menadžment i proširenje ponude u bilogorskom kraju koje stvarno ima.“, pojasnila je polaznica FBA studije Mirna Mihoci, OPG Mihoci, Izletište vrata Bilogore.

„Mene veseli velik broj polaznika ovogodišnje edukacije i reći ću da je najprijavljenija edukacija bila upravo uz turizam. Zahvaljujem se EFZG-u koji je omogućio ovu edukaciju i da se to svim polaznicima upiše u radnu knjižicu, ali i napomenut ću mogućnost polaganja ispita za voditelja turističke agencije. Pohvalit ću ozbiljan pristup fakulteta, ali i svih polaznika i nadam se da ćete vaša znanja provesti i u praksi.“, rekao je župan te čestitao svim polaznicima. 

„Ovo je bila treća generacija polaznika edukaccije „Poduzetništvo i kontintealni turizam“. Na osnovu našeg iskustva i rezultata dobili smo i ovaj projekt Europske unije koji će se odvijati sljedeće godine. Čitav program cjeloživotnog obrazovanja je krenuo dok je župan Bajs bio ministar i on je bio inicijator pokretanja ovog programa. Svima se zahvaljujem na povjerenju i želim puno uspjeha u daljnjem radu.“, izjavio je voditelj programa Specijalističkog FBA studija Ekonomskog fakulteta iz Zagreba Marko Kolaković.

„Drago mi je da sam danas u Županiji zbog toga što je program  koji radimo zajedno ono što želimo razvijati, a to je cjeloživotno obrazovanje i intenzivnija suradnja s gospodarstvo. Vrlo rado dolazim ovdje, jer sam i sam iz ove županije i drago mi je što je suradnja Ekonomskog fakultet i Bjelovarsko-bilogorske županije ovako dobra i nadam se da ćemo ju proširiti i na ostale regije. Ako Ekonomski fakultet može doprinijeti na bilo koji način, mi smo tu. Vaša priča s turizmom i ova regija u tome ima velike potencijale i drago mi je da ako na bilo koji način i mi doprinosimo tome.“, zaključio je dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Lajoš Žager.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a