• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Prosinac
13

Prva vožnja brzog vlaka “Mato Lovrak” na pravcu Virovitica - Bjelovar - Zagreb

Prošli tjedan najavljen, jutros 13. prosinca 2010. u 7.18 sati na zagrebački Glavni kolodvor prvi puta je stigao brzi vlak „Mato Lovrak“ koji od danas svakoga radnoga dana vozi na relaciji Virovitica – Bjelovar – Zagreb – Bjelovar - Virovitica.

Naime, od stupanja na snagu novoga voznog reda par vlakova broj 770/771 koji su ranije vozili iz i do Bjelovara, odsada kreću iz i produljuju vožnju do Virovitice, a dobili su i naziv po poznatom književniku za djecu  Mati Lovraku. Polazak vlaka iz Virovitice je u 4.45 s dolaskom u Zagreb u 7.18, a polazak iz Zagreba je u 15.48 s dolaskom u Viroviticu u 18.14, Na prijevoznom putu vlak ima zaustavljanja u kolodvorima i stajalištima: Virovitica Grad, Pitomača, Kloštar, Bjelovar, Križevci, Vrbovec, Dugo Selo i Maksimir.
 

Vlak vozi samo radnim danom i prvenstveno je namijenjen svakodnevnim putnicima, radnicima i učenicima koji za svoje putovanje koriste mjesečne pretplatne karte.
 

Vlakom je jutros iz Bjelovara doputovao ministar turizma Damir Bajs i župan bjelovarsko-bilogorski Miroslav Čačija, a iz Virovitice dogradonačelnik Virovitice Ivan Sić,  ravnatelj osnovne škole Mato Lovrak i Muzeja Mate Lovraka iz Velikog Grđevca te njihov dječji tamburaški i folklorni sastav. Oni su već u ranim jutarnjim satima priredili doček putnicima u Bjelovaru, a prigodni program održali su tijekom putovanja u vlaku i na Zagrebačkog Glavnom kolodvoru gdje su izveli pjesme i plesove bilogorskog kraja te pjesmu iz filma „Vlak u snijegu“ „Kad se male ruke slože“. 
 

Putnike u vlaku pozdravio je mr. Tomislav Prpić, direktor daljinskog prijevoza u HŽ Putničkom prijevozu, a dramska skupina osnovnoškolaca izvela je scenski prikaz dječjih igara iz vremena radnje "Vlaka u snijegu", kao i izbor scena iz knjige "Vlak u snijegu".
 

Nakon dolaska u Zagreb dobrodošlicu vlaku i putnicima zaželio je član Uprave HŽ putničkoga prijevoza mr. Renato Humić, a željezničarima na novom projektu zahvalili su ministar Bajs i župan Čačija. Svi su naglasili da je to još jedan korak u odličnoj suradnji HŽ putničkoga prijevoza, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije koje su poznate po subvencioniraju putničkoga prijevoza ali i po sufinanciranju kritičnih točaka na prijelazu pruge i ceste. Bjelovarsko-bilogorska županija prva je potpisala ugovore o subvencioniranju putničkoga prijevoza za radnike, učenike i studente koji svakodnevno putuju između Bjelovara i Zagreba, a Virovitičko-podravka županija i Grad Virovitica  prednjače u broju uređaja za osiguranje čije su postavljanje subvencionirali na željezničko-cestovnim prijelazima na svom području.
 

Inicijativu za ime tome vlaku  dali su Marinko Iličić, ravnatelj Narodne knjižnice „Petar Preradović“ iz Bjelovara i Damir Štefulinac,  ravnatelj OŠ Mate Lovraka i Muzeja Mate Lovraka, a s inicijativom se složila obitelj Mate Lovraka. Tako nakon Mimare, Lisinskoga i Nikole Tesle, vlakova koji voze u međunarodnom prometu,  još jedan hrvatski vlak, ovoga puta u lokalnom prometu,  nosi ime velikana, i to iz područja književnosti.
 

 
 



S poštovanjem,
 

                                                                                                                                                                                                                  Šefica Korporativnih komunikacija
 

                                                                                                                      Vlatka Škorić, prof.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a