• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Srpanj
10

PRVU ODLUKU ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE U HRVATSKOJ KOJA UVODI TRAJNE MJERE POTPORE ZA ZAPOŠLJAVANJE I OSTANAK LIJEČNIKA I MEDICINSKOG OSOBLJA DONOSI ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA BBŽ

Bjelovarsko-bilogorska županija kao prva županija u Hrvatskoj uvodi trajne mjere potpore za zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o prvim mjerama koje će se naći pred vijećnicima Županijske skupštine i uopće prvim takvim mjerama u Hrvatskoj koje su se našle na klupama županijskih vijećnika.
Mjere potpore za zapošljavanje

Riječ je o poticajnim mjerama koje je upravo bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs dogovorio u partnerskom odnosu sa svima onima koji čine zdravstvo naše županije, a koje bi trebale doprinijeti da liječnici i medicinsko osoblje vide upravo naš kraj kao mjesto za rad i život.

Prve mjere koje uvodi Bjelovarsko-bilogorska županija tako podrazumijevaju:

1. Subvencioniranje kamata za stambene kredite
2. Subvencioniranje troškova podstanarstva
3. Subvencioniranje troškova stručnog usavršavanja i doškolovanja za liječnike i medicinsko osoblje

Nakon što Županijska skupština Bjelovarsko-bilogorske županije usvoji Odluku o dodijeli subvencija liječnicima i medicinskom osoblju zaposlenima u zdravstvenim ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije objavit će trajni Javni poziv na koji će se moći javiti svi zainteresirani.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija u svoj proračun za 2018. godinu uvrstila je novi projekt „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava – liječnike i medicinsko osoblje“, za čiju je provedbu osigurano milijun kuna, a u roku od tri godine tri milijuna kuna. Zbog manjka liječnika, problema koji je zahvatio ne samo našu županiju, već i cijelu Hrvatsku, Bjelovarsko-bilogorska županija uvodi posebne mjere kako bi zadržala, ali i privukla nove liječnike.

Ulaganjem u liječnike i medicinsko osoblje poboljšat će se uvjeti zdravstvene zaštite na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i smanjiti nejednakosti u mogućnosti pristupa zdravstvenim uslugama.

Podsjetimo, Općoj bolnici Bjelovar odobrena su sredstva za gradnju nove zgrade bolnice, koja će omogućiti objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici.

Također, Bjelovarsko-bilogorska županija je u sveobuhvatnom projektu obnove naših ambulanti i Domova zdravlja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i opremanju istih. Također, ulagalo se u laboratorije županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a i pred Daruvarskim toplicama je investicija izgradnje novog hotela, odnosno stacionara sa 140 postelja. No, uz materijalne uvjete potrebno je osigurati i liječnike koji će tamo raditi, jer bez liječnika i medicinskog osoblja uređeni prostori nemaju svoju svrhu.

„Kada govorimo o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji mi ćemo na idućoj Županijskoj skupštini predložiti prvu Odluku koja bi u Hrvatskoj trajno riješila pitanje potpore za zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama u vlasništvu naše Županije. Moram naglasiti da se radi o poticajnim mjerama koje trebaju omogućiti da kada se liječnici žele  zaposliti, da uz potporu mjera Županije, da to bude na području naših zdravstvenih ustanova. Također, potpore idu prema tome da potiču ostanak liječnika na području naše županije. Te mjere predviđene su u tri stupa. Prvo je subvencioniranje kamata za stambene kredite koje ćemo ponuditi našim liječnicima koji misle raditi na području županije i živjeti kod nas. Subvencioniranje troškova podstanarstva gdje želimo, posebice onima koji dolaze možda prvi put na određeno vrijeme, omogućiti da kroz taj vid subvencije njihova odluka bude da rade u našoj županiji. I naravno subvencioniranje troškova stručnog usavršavanja i doškolovanja kako za liječnike tako i za medicinsko osoblje. Moram reći da bi i ta mjera trebala omogućiti da oni koji žele stručno napredovati da vide svoje mjesto na poslu na području naše županije. Kroz te tri mjere mi ćemo omogućiti i značajniju financijsku potporu onima koji žele raditi na području naše županije, za subvencioniranje kamata ili za troškove podstanarstva, vjerojatno do dvadesetak tisuća kuna. Sličan iznos je, naravno, vezan i uz troškove stručnog usavršavanja. Mi smo uvrstili niz prijedloga u prijedlog Odluke,a moram naglasiti da će to biti realizirano kroz Javni poziv koji će biti trajno otvoren. S obzirom da se radi o Odluci koja nije samo za 2018., nego će vrijediti od danas pa nadalje, mi ćemo svima onima koji će ući u taj sistem subvencioniranja omogućiti da u bilo kojem trenutku od otvaranja poziva mogu iskoristiti svoja prava“, istaknuo je župan Damir Bajs.

„Mi koji radimo u sustavu zdravstva znamo potrebe i zahtjeve za uslugama zdravstvenog sustava u normalnim uvjetima. Gotovo uvijek premašuju raspoloživa sredstva, snage i mogućnosti. Bilo je nužno intervenirati i odrediti mjere, kratkoročne i dugoročne, za stimulaciju ostanka liječničkog kadra u našoj bolnici. To je upravo učinila naša Županija, na čelu sa županom, s projektom „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava-liječnike i medicinsko osoblje“. Taj projekt vrijedi 3 milijuna kuna kroz 3 godine. Hvala svima, pogotovo županu i njegovom timu, koji su sudjelovali u ovako hvalevrijednom projektu koji će sigurno dati pozitivne rezultate i stimulirati ostanak medicinskog kadra u našoj ustanovi“, rekao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr.Alli Allouch.

„Hrvatska liječnička komora, podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije, u potpunosti podržava ovaj projekt. Iskreno se nadamo da će i mladi liječnici, možda i neki drugi, u njemu vidjeti svoju priliku i prepoznati ovu županiju kao mjesto u koje valja doći i koje će sigurno pružiti ugodan rad i život“, rekla je dr. Verica Ferenčević, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore, Podružnice BBŽ.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
Mjere potpore za zapošljavanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a