• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Prosinac
19

PUTEM PREKOGRANIČNE SURADNJE I PROJEKTA AROMATIC BIZZ AREA – A-B-A DO RAZVOJA POLJOPRIVREDE

Bjelovarsko-bilogorska županija u ovom trenutku ima potpisano i ugovoreno 430 milijuna kuna europskih projekata, no paralelno s tim Bjelovarsko-bilogorska županija i njena Regionalna razvojna agencija u pripremi su novih projekata koji će se kandidirati na fondove Europske unije.
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ

Jedan od njih je i projekt kojemu je nositelj Bjelovarsko-bilogorska županija - projekt prekogranične suradnje Hrvatska, Bosna i Hercegovine i Crna Gora Aromatic bizz area A-B-A s partnerima na projektu Lokalnom razvojnom agencijom – Poduzetničkim centrom Garešnica, Općinom Velika Pisanica, Hrvatskom udrugom poljoprivrednika, Udrugom poduzetnika i poslodavaca Žepče BIH i Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju Podgorica Crna Gora.

Spomenuti projekt vrijednosti 1.700.000,00 eura kandidirat će se na IPA INTERREG HR-BIH-CG program prekogranične suradnje „Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u programskom području“. Riječ je o IPA prekograničnom programu u kojemu je predviđeno 85% sufinanciranje europskim sredstvima, a 15% vlastito sufinanciranje.

Cilj projekta je doprinijeti razvoju malih poljoprivrednika na prostoru tri države, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore  i unaprijediti zajedničku poslovnu i poljoprivrednu  infrastrukturu kroz uvođenje visoko tehnoloških dostignuća u  poljoprivrednom sektoru formiranjem Agroinkubatora – Centra kompetencija u Općini Velika Pisanica i Gradu Garešnici kao i unapređenje postojećeg Agroinkubatora u Žepču, uz  stručnu pomoć partnera iz Crne Gore.

Putem projekta trebali si se omogućiti povoljni uvjeti za razvoj poljoprivrede i pomoć postojećim poljoprivrednicima uz stvaranje novih OPG-ova, obrta i tvrtki. Planira se širenje znanja i educiranje dionika koji se bave agrobiznisom, osiguravanje najmodernijih sustava praćenja vremenskih uvjeta na mikrolokacijama, postavljanje agrometeoroloških stanica na određenim lokacijama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, BIH i Crnoj Gori te očitanje rezultata i upozorenja od strane Hidrometeorološkog i seizmološkog zavoda Crne Gore.

Također, projekt predviđa i nabavu strojeva i opreme za preradu i finalizaciju poljoprivrednih proizvoda te poslovnu suradnju i širenje tržišta. Vrijednost projekta je i u brojnim edukacijama predviđenim za naše poljoprivrednike kako bi novim znanjima unaprijedili svoju poljoprivrednu proizvodnju.

„Kada govorimo o fondovima Europske unije onda ću reći da  Županija ima dosta iskustva vezanih uz korištenje tih fondova. Međutim, ovaj projekt koji ćemo danas potpisati svi zajedno jedan je od najkompliciranijih programa koje smo ikada radili. To je program koji će se odvijati u tri države.  Obuhvaća suradnju regionalne samouprave, Županije i Općine, u ovom slučaju Velike Pisanice. Obuhvaća i suradnju između privatnog sektora, udruga koje zastupaju poljoprivrednike,a sadržava i ukupnost državnih institucija, posebice u Crnoj Gori. Unatoč kompleksnosti program je dobro sačinjen i ja sam uvjeren da će kao takav i zaživjeti. Vrijedi milijun i 700 tisuća eura. Vezan je uz razvoj poljoprivrede i pomoć poljoprivrednicima. A gdje je bolje da se projekt odvija nego na području županije u kojoj 20 posto bruto nacionalnog dohotka se ostvaruje upravo u poljoprivredi“, istaknuo je na konferenciji za medije župan Damir Bajs.

„Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i ostvarenoj suradnji s posebnim naglaskom na Županiju koja je na sebe preuzela jednu od najvećih obaveza i zadataka za uspješno izvođenje i komplementiranje projekta. Mi kao udruga radimo već 20 godina i isključivo radimo infrastrukturnu podršku za razvoj biznisa. To radimo kroz uspostavu biznis inkubatora i agroinkubatora kao jedan od specifičnih vidova infrastrukturne podrške u sektoru agrobiznisa. Pokušat ćemo zajedničkim aktivnostima podignuti konkurentnost poduzeća u ovoj regiji, prekograničnom području. Uspostavit ćemo agroinkubatore , odnosno centre kompetencije koji će pružiti podršku obrtima, poduzećima, organizacijama koje se bave podrškom u razvoju poduzetništva. Pokušat ćemo utjecati i na organizacije koje daju podršku kako bi sve rezultiralo novim proizvodima i povećanjem prihoda u ovom sektoru. Ta infrastrukturna podrška ogleda se u objektima koji će sadržavati opremu za preradu, opremu za dobijanje finalnih proizvoda. Jedan segment će se odnositi na promociju tih proizvoda, istraživanje tržišta i usvajanje novih tehnologija . To je ono što bi se trebalo dobiti ovim projektom“, pojasnila je Mira Jović, izvršna direktorica Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče iz BiH.

„Mi ćemo kroz ovaj projekt urediti naš prostor za agroinkubator u naselju Ciglenica. Radi se o nekih 170 kvadratnih metara koji će biti potpuno opremljen novom opremom za prerađivanje voća, povrća i ljekovitog bilja.  Želim se zahvaliti partnerima i nadam se da će biti pozitivno ocijenjen. Hvala nositelju projekta, našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jer se najveća odgovornost i najveći rad i trud očekuje upravo od njih . Oni moraju koordinirati sa svim aktivnostima, kako u pripremi projekata tako i u provedbi tako da su preuzeli veliki teret i hvala im na tome“, rekla je Anamarija Župančić, ravnateljica Poduzetničkog centra Garešnica.

„ Moramo težiti povezivanju i apliciranju takvih projekata.  Zanimljiv je za naše područje, konkretno za općinu Velika Pisanica zato što smo mi izrazito poljoprivredni kraj. Imamo već i kritičnu masu ljudi koja se počinje baviti turizmom tako da smatram da te dvije grane možemo jako dobro spojiti. Imamo i mi jednu zgradu u općini koju bi pretvorili u agroinkubator i omogućili razne vidove proizvodnje kako je već definirano projektom“, izjavio je načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali. 

„ Hvala županu što je prvi prepoznao našu inicijativu s ciljem osnivanja poljoprivrednog inkubatora, središta razvoja naše županijske i regionalne poljoprivrede. Hrvatska udruga poljoprivrednika planira preko poljoprivrednog inkubatora potaknuti i pružiti savjetodavnu, stručnu pomoć ponajviše malim i srednjim OPG-ima koji kod nas ponajviše proizvode sirovinu koja je u poljoprivrednom smislu najneisplativija. Mi kroz poljoprivredni inkubator želimo napraviti da oni imaju mogućnost dovesti svoj proizvod do finalnog proizvoda i kao takvog ga plasirati na tržište.“, naglasio je Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
PREKOGRANIČNA SURADNJA BBŽ
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a