• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Ožujak
10

PUTEVIMA BJELOVARSKIH BRANITELJA

UHDDR Bjelovar započeo je provedbu projekta „Putevima bjelovarskih branitelja“ pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Gradom Bjelovarom te u suradnji s četiri bjelovarske osnovne škole.

Prvi u nizu jednodnevnih izleta je izlet na koji su jutros krenuli učenici svih sedmih razreda I. Osnovne škole Bjelovar. Na početku izleta u Bjelovaru, učenicima, profesorima i braniteljima pridružio se i župan Damir Bajs sa suradnicima. Riječ je o terenskoj nastavi učenika sedmih razreda osnovnih škola koji uz vodstvo sudionika Domovinskog rata posjećuju mjesta i upoznaju se s događajima iz vremena Domovinskog rata na prostoru Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i istočnog dijela Slavonije, u kojima su sudjelovali bjelovarski branitelji. Cilj je da se ovim projektom očuva sjećanje na poginule hrvatske branitelje čija mjesta pogibije se obilaze.

Jedna od stotinjak učenika koja je danas posjetila mjesta stradavanja naših branitelja bila je i Ema Mihaljev, učenica sedmoga razreda 1. Osnovne škole Bjelovar.

„Veselim se današnjem putovanju. Nadam se da ćemo više naučiti o Domovinskom ratu kako je to izgledalo i što se sve događalo. Više bih htjela znati o toj temi. Mislim da moji prijatelji isto žele znati više koliko i ja“, rekla je Ema.

„Želimo kroz ovaj oblik terenske nastave učenicima osnovnih škola prikazati na mjestima događanja iz Domovinskog rata ono što je važno za Domovinski rat, što je izuzetno važno i za naše bjelovarske branitelje koji su u tim događajima dali svoj izuzetno veliki doprinos. Želimo se isto tako prisjetiti i čuvati uspomenu na sve poginule hrvatske branitelje, razvijati osjećaj domoljublja, ljubavi prema domovini i zajedništva tih naših učenika za koje očekujemo da će na vrijednostima Domovinskog rata ići u svoje daljnje školovanje i na tim vrijednostima ići dalje u život“, naglasio je Stipe Šola predsjednik UHDDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije i dodao „Putovanje započinje ovdje s događajima na Barutani u Bjelovaru, zatim idu do Grubišnog Polja gdje će posjetiti stalni postav Domovinskog rata Grada Grubišnog Polja. Posjetiti će i mjesto stradanja civilnih žrtava u Ivanovu Selu, nakon toga Bastajske Brđane gdje se dogodio zločin nad sanitetskom ekipom našeg 55. bataljuna iz Bjelovara. Poslije toga će posjetiti mjesto stradanja prvog bjelovarskog branitelja Tihomira Vrdoljaka u Donjem Daruvaru. Nakon toga posjetit će stalni postav Gradskog muzeja u Pakracu - vojnu izložbu koja je tamo pripremljena u organizaciji naših prijatelja iz Udruge i nakon toga će posjetiti lokalitet Kusonje gdje će se upoznati sa strašnim događajima vezanim uz to mjesto i stradanje bjelovarskih branitelja u Kusonjama“, zaključio je Šola.

„Kad govorimo o Domovinskom ratu, sasvim sigurno da nije dovoljno zastupljen u našim školskim knjigama i mislim da tome treba posvetiti pažnju. Kroz ovakve programe koje radi UHDDR i naše druge udruge branitelja u suradnji i sa Županijom, omogućujemo da se u terenskoj nastavi prođe cijelim ratnim putem koji je bio na području naše Bjelovarsko-bilogorske županije i Istočne Slavonije. Trećina županije bila je okupirana. Naša je županija dala veliki broj postrojbi, veliki broj poginulih, ali je i oslobodila, ne samo ovaj dio Hrvatske, nego i sudjelovala u borbama od Slavonije, Dubrovnika, Pakraca i dalje. Ono što bih izrekao  je da je i u današnje vrijeme očito  potrebno ponavljati istinu o Domovinskom ratu pa i ovdje na Barutani gdje je u suludom činu Milana Tepića poginulo 11 hrvatskih branitelja. Srećom nije napravio sve što je htio, a to je da se dignu sva skladišta municije i da se zbriše cijeli Bjelovar. Moramo ponavljati što se događalo radi nas, ali i radi povijesti. Učenici moraju vidjeti u svojim očima što se dogodilo. To je cilj ovoga programa, istaknuo je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a