• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Lipanj
25

RAD REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE BBŽ

Nakon objave rezultata natječaja u Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za sufinanciranje energetske obnove nestambenih zgrada, odbijeno je četiri projekta Bjelovarsko – bilogorske županije. Projekte je pripremala Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko – bilogorske županije koja je učinila propust. Naime, na natječaj nije dostavljen prijavni obrazac u digitalnom obliku.

Regionalna razvojna agencija u posljednje dvije godine prijavila je 117 projekata u ukupnoj vrijednosti preko 154 milijuna kuna, od čega je odobreno 28 milijuna kuna. U ovom trenutku, agencija zarađuje pola milijuna kuna na slobodnom tržištu. Potrebno je naglasiti kako će se u ponedjeljak potpisati ugovor u kojemu je Županija partner s RERA-om. Riječ je o izgradnji zatvorenog bazena u Velikom Grđevcu, prvog i najvećeg objekta u županiji financiranog od strane Europske Unije u iznosu od 19 milijuna kuna, naglasio je župan Bajs i dodao,  iako Agencija uspješno posluje, djelatnici su propustili napraviti prijavu sukladno natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Četiri projekta u vrijednosti 4 milijuna kuna, odbijeni su jer prijavni obrazac nije dostavljen u digitalnom obliku. Županija je uložila veliki napor kako bi četiri prijavljene škole prošle na natječaju. Zbog ovog propusta potrebno je utvrditi odgovornost, te provesti disciplinske mjere. Odlučeno je da će se odgovornim djelatnicima smanjiti plaća u narednim mjesecima jer je učinjena velika šteta. No, nije sve izgubljeno. Regionalna razvojna agencija napravit će novu prijavu Fondu koji je vezan za Ministarstvo graditeljstva. Dakle, oni financiraju potpuno iste situacije, obnovu krovova, energetsku obnovu fasade i zamjenu stolarije. Mi ćemo biti u mogućnosti da za vrlo kratko vrijeme, sve škole koje su u ovom natječaju, ponovno uđu u novi natječaj po jednakim ili boljim uvjetima. No, to ne mijenja činjenicu da zbog propusta ne možemo ostvariti sufinanciranje projekta. Očekujem da se provedu mjere kako bi se utvrdila odgovornost, te disciplinske mjere u obliku smanjenja plaća odgovornim, izjavio je župan Damir Bajs na konferenciji za medije.

V.d. direktora Agencije Igor Premužić  potvrdio je kako je ovim propustom izgubljeno 3.8 milijuna kuna, ali kako će se novim natječajem moći sufinancirati stopostotni iznos.
„Moram naglasiti da mi je veoma čudno što se ovo dogodilo, jer u ovih 117 projekata nijedan dosada nije administrativno odbijen. Tko radi, taj i griješi, kaže Premužić.

Inače, već danas kreće priprema dokumentacije za natječaj, kako bi se što prije napravila prijava, te time sanirala šteta.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a