• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Rujan
9

RADNI POSJET ŽUPANA DAMIRA BAJSA GRUBIŠNOM POLJU

Župan Damir Bajs boravio je u radnom posjetu Grubišnom Polju i tom prilikom prvoga dana nove školske godine posjetio učenike OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića i Srednje škole Bartola Kašića. Također, s gradonačelnikom Grada Grubišnog Polja Zlatkom Mađeruhom potpisao je Sporazum o zajedničkom sufinanciranju obnove spomenika žrtava Domovinskog rata u Ivanovom Selu.
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju

GRUBIŠNOPOLJSKI OSNOVNOŠKOLCI I SREDNJOŠKOLCI U NOVU ŠKOLSKU GODINU U KOMPLETNO OBNOVLJENE ŠKOLE – ŠKOLE 21 STOLJEĆA

                
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima prvi dan nove školske godine posjetio je grubišnopoljske učenike koji su u novu školsku godinu krenuli u potpuno obnovljenim školskim zgradama. Naime, putem europskog projekta energetske obnove Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića, Srednje škole Bartola Kašića i školsko-sportske dvorane te ulaganjem županijskih sredstava u bolje uvjete obrazovanja naših učenika uloženo je ukupno 12 milijuna kuna.

Školske zgrade i školsko-sportska dvorana obnovljene su od temelja do krova, a vrijednost europskog projekta bila je 11 milijuna kuna od kojih su europska sredstva iznosila 7 milijuna kuna dok je iz županijskog Proračuna osigurano 4 milijuna kuna.

Nakon što je europski projekt završio Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je dodatnih milijun kuna koji su uloženi u izmjenu kompletne unutarnje stolarije, krečenje kompletne Osnovne škole i dvorane te postavljanje zaštitnih mreža s vanjske strane dvorane, točnije u radove koji se nisu mogli uvrstiti u financiranje europskim sredstvima. Time se konačni iznos koji je Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojila za obnovu grubišnopoljskih škola popeo na 5 milijuna kuna i riječ je o trenutno najvrjednijem projektu energetske obnove škola u Republici Hrvatskoj.

Sve to ide na korist i bolje uvjete školovanja za 435 učenika osnovne i 157 učenika srednje škole, dakle 592 učenika koliko će ove godine pohađati Osnovnu školu Ivana Nepomuka Jemeršića i Srednju školu Bartola Kašića, a naravno i bolje uvjete rada 120 zaposlenika.

„Ja sam zaista ponosna što smo danas prvi dan nastave dočekali s našim dragim gostima, našim županom i gradonačelnikom, s roditeljima, prvašićima u potpuno obnovljenoj školi, u Školi za život. Nekoliko mjeseci naša je škola bila u kompletnoj energetskoj obnovi. Od poda do stropa u potpunosti se obnovila. Radi se o izmjeni toplinske ovojnice, krovišta, podova. Naša dvorana dobila je novi sustav grijanja. Dobili smo dizalo za invalide što je posebno bitno za naših 12 učenika kojima je dizalo potrebno, a ove godine ih je još veći broj. Ne mogu riječima opisati koliko smo zahvalni i zadovoljni što smo dobili takve suvremene uvjete za rad. Moram se pohvaliti da se ove godine broj naših učenika povećao za 13. Nakon završetka energetske obnove,  nismo stali s radovima tako da smo krenuli u kompletno krečenje škole, naše sportske dvorane, postavili smo zaštitne mreže na dvoranu kako ne bi oštetili nova stakla, a također mijenjamo i unutarnju stolariju“, izjavila je ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje Snježana Šeliš.

Prvoga dana nove školske godine učenike je posjetio i gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh:“ Bilo mi je drago kada smo se uključili u nabavku udžbenika za osnovnoškolce. Krenuli smo s tim prije 4 godine. Mislim da je to bila jedna od mojih najboljih odluka koja je našla plodno tlo i među djecom i među roditeljima. Posebno mi je drago da su sve lokalne uprave koje su krenule tim putem isprovocirale u resornom ministarstvu da sva djeca u Hrvatskoj imaju iste uvjete“, rekao je gradonačelnik Mađeruh.

Zasigurno podatak koji veseli je i veći broj upisanih prvašića u Osnovnoj školi Ivana Nepomuka Jemeršića ukupno njih 64 što je za 13 prvašića više u odnosu na prošlu školsku godinu.  49 njih pohađat će Matičnu školu, a petnaest prvašića područne u Velikim Zdencima i Ivanovom Selu. Treba napomenuti kako se i broj ukupno upisanih prvašića u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji povećao za razliku od godine ranije. Naime, u školsku godinu 2019./2020. upisano je 1007 prvašića, dok je lani bilo njih 978 što je povećanje za 29 učenika.

Jedan od grubišnopoljskih prvašića je i Petar koji nam je prvoga dana školske godine rekao: „Sretan sam što sam krenuo u školu. Škola mi je lijepa. Znam da ćemo ovdje pisati i čitati“.


No, priča ulaganja u grubišnopoljsko školstvo ide dalje, jer na red dolaze i obnove područnih škola u Velikim Zdencima i Ivanovom Selu investicije ukupno vrijedne 5 milijuna kuna.

Sve to dio je to najvećeg investicijskog ciklusa u obnovi naših škola u kojeg ulaze 44 školske zgrade čija će ulaganja doseći 160 milijuna kuna. Time je Bjelovarsko-bilogorska županija na najbolji mogući način iskoristila šansu koja joj se pružila uspješno koristeći europska sredstva, a dokaz tomu je i visoko drugo mjesto po ulaganjima u školstvo u Republici Hrvatskoj, jer 25% ovogodišnjeg županijskog proračuna upravo odlazi u projekte školstva i obrazovanja.

„Bjelovarsko-bilogorska županija druga je po ulaganjima u školstvo u Republici Hrvatskoj. Gotovo svaka četvrta kuna iz županijskog proračuna ide za tu namjenu. Rezultat je to činjenice da smo i drugi u Hrvatskoj po povlačenju sredstava za energetsku obnovu škola. Govorimo o čak 44 škole i vrijednosti radova od 160 milijuna kuna. Na to se nadovezuje i Centar izvrsnosti, Centar kompetentnosti i niz projekata koje će raditi sama Županija kao što je nova Glazbena škola ili dogradnja školskih dvorana. Mene veseli da u novoj školskoj godini vidimo i rezultate, a veseli i činjenica da Bjelovarsko-bilogorska županija ima ponovno nakon nekog vremena veći broj upisanih prvašića nego prošle školske godine“, istaknuo je župan Damir Bajs.

 

OBNOVA SPOMENIKA ŽRTVAMA DOMOVINSKOG RATA U IVANOVOM SELU

 

Tijekom radnog posjeta gradu Grubišnom Polju bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i gradonačelnik Grada Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh potpisali su Sporazum o zajedničkom sufinanciranju obnove spomenika žrtava Domovinskog rata u Ivanovom Selu.

Riječ je o zajedničkom projektu vrijednom 165 tisuća kuna, a radove će u šezdesetpostotnom iznosu pokriti Bjelovarsko-bilogorska županija, dakle oko 100 tisuća kuna, dok će 40% investicije pokriti Grad Grubišno Polje.

Riječ je o klesarskim radovima te uređenju prilaza, platoa i nogostupa za što su već potpisani ugovori s izvođačima radova tvrtkom Finalna obrada Kamena i grubišnopoljskim Komunalcem.

Podsjetimo, 21. rujna 1991. godine srušen je most na Peratovici i odsječena jedina veza s Grubišnim Poljem. Pripadnici srpskih paravojnih snaga napali su Ivanovo Selo i Gornju Rašenicu, zarobili dvadesetak muškaraca i postavili ih kao "živi zid". Pripadnici ZNG-a Daruvara uspjeli su doći preko Šuplje Lipe i Borove Kose i osloboditi Ivanovo Selo. No, agresor je pri povlačenju pucao na zarobljene: poginulo je sedmero, dvanaest je ranjeno, a jedan je zatočen. U kasnijim događajima poginulo je još 18 osoba iz Župe Ivanova Sela.

Upravo do ovogodišnjeg obilježavanja sada 28. obljetnice stradanja u Ivanovom Selu radovi na obnovi spomenika trebali bi biti privedeni kraju.

„Meni je neopisivo drago što u ovom sazivu mjesnog odbora dolazi do obnove spomenika koji su bili dugi niz godina problem. Posebno mi je drago što je župan Damir Bajs prepoznao taj problem i što se krenulo u njegovo rješavanje. Zahvaljujem na tome u ime mještana Ivanovog Sela, u ime obitelji , mjesnog odbora. Također, zahvaljujem i gospodinu Mađeruhu što se priključio projektu i što će to biti do 28. obljetnice gotovo“, rekla je predsjednica mjesnog odbora Ivanovo Selo Danijela Šoma.

„Drago mi je što je župan prihvatio sufinanciranje obnove spomenika, ove uspomene na Domovinski rat, koju i vi mještani Ivanovog Sela najviše nosite u sebi. Spomenik je to koji često obilaze delegacije i gosti koji prolaze. Dio je to naše bliže povijesti i nikada ga se ovako cjelovito i do kraja nije popravljalo. Drago mi je što smo se dogovorili sa Županijom da se obnova izvodi u dvije faze,  da građevinske radove izvodi naše komunalno poduzeće,a da onaj stručni dio vezano za grobišta radi klesarstvo iz Grubišnog Polja“, naglasio je gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh. 

„Jedna trećina naše županije u Domovinskom ratu bila je okupirana. Postoje neke stvari koje se ne mogu i ne smiju zaboraviti. Bilo je iznimno puno i civilnih žrtava, a najočitiji i najgrublji primjer takvih stradanja je u Ivanovom Selu. Ovdje poginuli, a to je bilo 21.rujna 1991.godine, bili su zarobljeni, a kasnije i ubijeni od paravojnih srpskih postrojbi u Ivanovom Selu i Gornjoj Rašenici. Govorimo o dvadesetak muškaraca i žena koji nisu bili nizašto krivi i koji kao takvi moraju biti zabilježeni za povijest. Kada sam bio ovdje u posjeti u Ivanovom Selu, mjesnom odboru ali i obiteljima poginulih, posebice majkama koje su bile tamo i koje su naznačile da to ipak nije primjereno obilježeno, da postoji spomenik, ali da bi to trebalo riješiti na odgovarajući način, dogovorili smo se da ćemo napraviti što je u našoj moći da se to obilježi. Zahvaljujem na inicijativi mjesnom odboru, majkama, obiteljima te gradonačelniku što smo se svi zajedno našli oko jednoga, a to je da primjereno obilježimo mjesto pogibije svih onih koji su prije gotovo 3 desetljeća izgubili živote“, istaknuo je župan Damir Bajs.

Prilikom boravka u Grubišnom Polju župan Damir Bajs i gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh održali su i sastanak na kojem su razgovarali o zajedničkim budućim projektima Županije i Grada.
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
Posjet župana Bajsa Grubišnom Polju
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a