• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2009.
Travanj
27

Radove na izgradnji podravsko-bilogorskog ipsilona otvorio premijer Ivo Sanader


Radove na podravsko-bilogorskom ipsilonu

Prigodnom označavanju početka radova, prethodilo je potpisivanje ugovora o građenju Podravsko – bilogorskog ipsilona između predstavnika Hrvatskih autocesta i građevinskih udruga. Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader otvorio je radova na dionicama Gradec - Sokolovac i Vrbovec 2 - Bjelovar, dionicama ukupne dužine 47,5 kilometara kojima počinje gradnja ipsilona i pritom  istaknuo značaj toga projekta označivši ga novim gospodarskim poticajem za bjelovarski i vrbovečki kraj.

S obzirom da ovaj dio središnje kontinentalne Hrvatske modernu i brzu prometnicu očekuje gotovo dva desetljeća, početak izgradnje povijesni je događaj kojemu su prisustvovali mnogobrojni aktualni političari i nositelji izvršne i zakonodovne vlasti. Među njima oni koji su godinama lobirali za izgradnju donedavno brze ceste, a sada autoceste – potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič, ministar vanjskih poslova i europskih integracija RH Gordan Jandroković i ministar turizma RH Damir Bajs. Potpisivanju ugovora s izvođačima i otvorenju radova na dionicama Podravsko – bilogorskog ipsilona A13 i A12 prisustvovalo je izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Miroslavom Čačijom.

Podravsko-bilogorski ipsilon ukupne je dužine 172 kilometra, a čine ga autocesta A12 Sveta Helena-Vrbovec-Križevci-Koprivnica- granični prijelaz Gola (s Mađarskom) dužine 86 kilometara i također 86 kilometara duga autocesta A13 Vrbovec-Bjelovar-Virovitica-granični prijelaz Terezino Polje.

Autocesta A13 podijeljena je na četiri dionice, njena gradnja počinje na 27,5 kilometara dugoj dionici Vrbovec 2 - Bjelovar, a ukupna ugovorena vrijednost radova na toj dionici iznosi 729,3 milijuna kuna.
I radovi na toj dionici obuhvaćeni su sa dva ugovora. Prvi je za izgradnju objekata, prijelaza i prolaza u vrijednosti 282,5 milijuna kuna, a radove izvodi građevinska poslovna udruga u kojoj su varaždinski Zagorje Tehnobeton, Cesta Varaždin i zagrebačka podružnica tvrtke Swietelsky. R U sklopu buduće trase autoceste A12 trenutno su u prometu brza cesta Sv. Helena-Vrbovec-Gradec, a projekt izgradnje autoceste obuhvaća i njenu rekonstrukciju u puni profil autoceste ok izvođenja radova je 18 mjeseci.
Autocesta A12 podijeljena je na pet dionica i njena gradnja počinje na dionici Gradec-Sokolovac, poddionici Gradec-Kloštar Vojakovački, dužine 20 kilometara te ukupne vrijednosti radova 1,17 milijardi kuna (bez PDV-a).
Ti su radovi obuhvaćeni sa dva ugovora, prvim za gradnju objekata, prijelaza i prolaza u iznosu od 571,8 milijuna kuna, a izvođač radova je Poslovna udruga građevinara u kojoj su austrijski Strabag, zagrebački Viadukt i imotska Skladgradnja-group. Planirani rok izgradnje je 18 mjeseci.
Drugi se ugovor odnosi na izgradnju trase, paralelnih putova, odvodnje, čvorišta i drugih objekata i vrijednost mu je 599,2 milijuna kuna. Izvođači radova su zagrebačka Hidroelektra niskogradnja, splitski Konstruktor-Inženjering i Osijek-Koteks, a rok izvođenja radova je 22 mjeseca.
Drugi ugovor je za izgradnju trase, paralelnih putova odvodnje, čvorišta i drugih objekata u vrijednosti 446,8 milijuna kuna, radove izvode Konstruktor-Inženjering, Hidroelektra niskogradnja i Osijek-Koteks, a rok izgradnje je 22 mjeseca.

Radove na podravsko-bilogorskom ipsilonu


Radove na podravsko-bilogorskom ipsilonu

 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a