• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Listopad
25

RATNI PUT 105. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE

U nazočnosti župana Damira Bajsa potpisan je Ugovor o izradi znanstvene Monografije „Ratni put 105. brigade Hrvatske vojske“ kojeg su potpisali predsjednik Udruge 105. brigade Hrvatske vojske Dragutin Novosel i dr.sc. Željko Karaula.

Time će se i službeno najaviti početak opsežnog posla prikupljanja podataka i građe vezane uz ratni put 105. brigade koja je ostavila neizbrisiv trag u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Početna sredstva za izradu Monografije osigurala je upravo Bjelovarsko-bilogorska županija u iznosu od 20 tisuća kuna za ovu 2016. godinu i to putem Javnog poziva za udruge na koji se javila Udruga 105. brigade Hrvatske vojske. Posao izrade Monografije prema najavama trajat će dvije godine i slobodno se može reći kako će ovo biti prva znanstvena publikacija za bilo koju postrojbu s područja naše županije čiji se ratni put znanstveno prikazuje i obrađuje.
Sveobuhvatna izrada monografije podrazumijeva:
• Istraživanje i opisivanje ratnog puta 105. brigade Hrvatske vojske od početka osnivanja 1991. do završetka ratnih operacija 1995., uključujući i mirnodopsko djelovanje brigade do 2015. godine
• Faze istraživanja „bjelovarska faza“ – faza priprema ustroja brigade (počeci),  kolovoz 1991., Zapadnoslavonsko ratište (Kusonje, A – satnija, Orkan 91 – Novljansko ratište), Istočnoslavonsko ratište (srpanj 1992. – pričuva) Posavsko ratište, Demobilizacija i „mirnodopski“ rad brigade (1992. – 1995.), Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“, operacija „Oluja“, rad Udruge 105. brigade poslije 1995.
• Opremanje teksta na temelju arhivske građe Središnjeg vojnog arhiva MORH-a u Zagrebu, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatsko memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Državnog arhiva u Vukovaru, Slavonskom Brodu, Bjelovaru, te Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici
• Korištenje i proučavanje relevantne literature o Domovinskom ratu i periodiku toga razdoblja te dokumentacije u privatnom posjedu pripadnika brigade
• Razgovore i intervjue sa pripadnicima 105. brigade, posebno sa zapovjednim kadrom brigade, te unos svjedočanstava aktivnih sudionika
Inače, kroz 105. brigadu prošlo je gotovo 10.000 branitelja, imala je 92 poginulih i 350 ranjenih. Njihova Udruga ove godine obilježila je desetu godišnjicu od osnutka, a danas broje oko 140 aktivnih članova.
Inicijativa da se pokrene pisanje monografije o 105. brigadi potekla je prije više od dvije godine, a inicijator je bio i naš ratni drug, kolega župan Bjelovarsko-Bilogorske županije Damir Bajs. Prihvatili smo tu ideju koju smo razradili prije dvije godine, a prije godinu dana imali smo predivne razgovore s doktorom Karaulom, koji je i autor djela koje će po ugovoru za dvije godine ugledati svjetlo dana. Bit će to monografija o 105. brigadi pisana na osnovi dokumentacije, koja se nalazi u državnim, vojnim, policijskim i drugim arhivima. Nastojat ćemo da profesor što dublje uđe u dubinu tih podataka i da na svjetlo dana izađe istina, izjavio je Dragutin Novosel.
Literatura o ovom pitanju postoji. Ona nije obimna, ali je korisna. Istaknuo bih dvije knjige ratnog zapovjednika Stjepana Ivanića koje su, iako su memoarskog karaktera, izrazito kritične prema ratnom putu. Ta kritika je vrlo korisna za nas povjesničare jer omogućuje da se sagleda pravi put i prava istina o ratnom putu 105. brigade. Osim toga, postoji knjiga "Sanitet 105. brigade", koju su napravili liječnici, koji su sudjelovali u ratnom putu 105. brigade. Naravno, postoji i niz monografija o Domovinskom ratu gdje se 105. brigada fragmentarno spominje. Neki smatraju da je period od dvije godine kratak za izradu monografije, ali potrudit ću se da ispoštujem stavku ugovora i da rukopis o ratnom putu 105. brigade u dvije godine bude završen, rekao je Karaula.
Kada govorimo o Domovinskom ratu, mogu reći da je napisano mnogo knjiga i publicistike, ali kada govorimo o monografijama na način koji treba biti znanstven, nepristran i treba dati ukupnu ocjenu, o slučaju 105. brigade u Domovinskom ratu ovime ćemo napraviti prvi korak na tom putu. Kada je riječ o izradi takvog projekta, radi se o zahtjevnom poslu, koji treba dati mnogo odgovora. Vjerujem da će izrada trajati najmanje dvije godine i tek onda možemo očekivati konačni rezultat. Naznačit ću da je to vezano uz ratni put brigade, koji je počeo 1991. godine, pa sve do završetka ratnih operacija 1995. godine, ali i daljnjeg puta brigade dok nije rasformirana. Kroz sve te faze brigada je imala niz izazovnih trenutaka u ratnoj povijesti Hrvatske i vjerujem da će ova knjiga dati odgovor koliki je značaj brigade bio u Domovinskom ratu jer dijelovi brigade su bili na ratištima diljem Hrvatske, rekao je župan Bajs te pojasnio zašto se ovaj ugovor potpisuje. Županija je objavila poziv prema udrugama, utvrđena je raspodjela sredstava i  za izradu ove monografije za 2016. godinu osigurano je 20.000,00 kuna. Ovo sve radimo i radi 10.000 branitelja koji su prošli kroz brigadu, 92 poginula i 350 ranjenih naših suboraca, koji zaslužuju da se utvrdi ratni put 105. brigade u obrani ovih prostora, ali i u Domovinskom ratu u cijelosti. 105. brigada je najveća vojna postrojba s ovih prostora i kao takva imala je izvjestan značaj u aktivnostima u Domovinskom ratu, zaključio je župan.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a