• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Studeni
24

RAVNATELJ HRT-a GORAN RADMAN ZATRAŽIO SASTANAK U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI SA ŽUPANOM BAJSOM I GRADONAČELNIKOM KORUŠECOM

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec iskoristili su svoje pravo i poslali primjedbe na javnu raspravu o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obveza Hrvatske radiotelevizije, a vezane uz zatvaranje bjelovarskog studija HRT-a. Tom prilikom naveli su kako se njegovim gašenjem dogodilo ono što su i predviđali, a to je činjenica da su građani Bjelovarsko-bilogorske županije dobili nedovoljnu razinu kvalitete informiranja od strane HRT-a s ovih prostora.

„Ne ulazeći u poslovne odluke vodstva Vaše kuće smatramo da je drastični rez gašenja dugogodišnjeg studija u Bjelovaru prouzrokovao gubitke gledateljima s ovog prostora koji plaćaju pretplatu baš kao i oni u ostalim dijelovima Hrvatske, u kojima zbog znatno većeg broja zaposlenika od HRT-a dobivaju i puno više informacija sa svog područja. Na taj način dolazi do neravnomjernog izvještavanja po županijama od strane Hrvatske radiotelevizije kao javnog medijskog servisa. Ne osporavamo da veći urbani centri zaslužuju i veći broj minuta, no smatram da su ovim Vašim potezom gledatelji iz naše županije zakinuti za relevantne informacije s javne televizije o ljudima i zbivanjima iz našeg kraja“., stajalo je u dopisu župana Bajsa i gradonačelnika Korušeca.

Temeljem tog dopisa ravnatelj Radman zatražio je sastanak koji je i održan u uredu župana Damira Bajsa. Tom prilikom ravnatelj Radman istaknuo je činjenicu kako je cijelo restrukturiranje HRT-a bilo neophodno zbog financijskih ušteda i kako gašenje studija HRT-a u Bjelovaru nije dovelo do smanjenja broja priloga u emisijama HRT-a s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Gradonačelnik Korušec zatražio je ponovno otvaranje studija HRT-a u Bjelovaru, istaknuvši upravo suprotno -  jasno vidljiv manji broj informacija s ovog područja u svim emisijama Hrvatske radiotelevizije. Potpuno isti stav imao je i župan Bajs, kao što je bilo vodljivo kroz pismeno upućeno ravnatelju Radmanu, te najavio angažiranje neovisne analitičke kuće koja bi trebala provesti istraživanje i utvrditi omjer javnog informiranja s ovih prostora u odnosu na ostatak Hrvatske.

Temeljem rasprave ravnatelj Radman, župan Bajs i gradonačelnik Korušec složili su se oko inicijative o pokretanju regionalne radio postaje HRT-a, koja bi trebala biti preduvjet za otvaranje i televizijskog studija. Bilo bi to jedno od rješenja da se postigne ravnomjernost izvještavanja od strane HRT-a, a vezana uz sve dijelove Hrvatske.

U međuvremenu bi trebali doći i rezultati istraživanja neovisne analitičke kuće o zastupljenosti ovog kraja Hrvatske u emisijama HRT-a i ukoliko se mišljenje župana Bajsa i gradonačelnika Korušeca pokaže i kroz studiju, ostvarenje prava građana ovog dijela Hrvatske tražit će se kroz zakonske okvire u sustavu Sabora i Vlade Republike Hrvatske, kao i institucije Europske unije.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a