• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Ožujak
7

RAZVOJ CIKLOTURIZMA NA PODRUČJU NAŠE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs održao je radni sastanak s predstavnicima Koordinacije za razvoj cikloturizma Bjelovarsko-bilogorske županije pri Ministarstvu turizma Hrvojem Benšićem i Hrvojem Supančićem te sa županijskom Turističkom zajednicom, na temu daljnjeg razvoja cikloturizma na području naše županije.

Nakon što je prošle godine Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobren projekt „Program razvoja cikloturizma na kontinentu 2017.“ vrijednosti 350 tisuća kuna, u sklopu kojeg su postavljeni info panoi na županijskoj ruti, postavljeno deset solarnih stanica za popravljanje bicikala, a pri kraju je i aplikacija s unesenim biciklističkim stazama i rutama Bjelovarsko-bilogorske županije, Županija i ove godine nastavlja s nizom aktivnosti za razvoj cikloturizma.

Naime, Ministarstvo turizma raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora temeljem Programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2018. godini, na koji će Bjelovarsko-bilogorska županija,  u dogovoru s koordinatorima za cikloturizam i Turističkom zajednicom, prijaviti slijedeće aktivnosti:
• Organizacija i provođenje edukacije za „bike vodiča“
• Izrada elaborata za kapitalni projekt „Stara pruga Bjelovar – Garešnica – Banova Jaruga“ u svrhu trasiranja i označavanja rute
• Izrada biciklističkih karata, na kojima će biti obilježene sve biciklističke staze i rute naše županije
• Uređenje odmorišta, postavljanje sjenica, klupa, stolova i stalaka za bicikle
• Izmještanje županijskih biciklističkih ruta s cesta s intenzivnim prometom, na manje prometne, lokalne ceste, s bitno slabijim intenzitetom prometa te trasiranje i označavanje izmještenih ruta

Bjelovarsko-bilogorska županija svakako je plodno tlo za razvoj cikloturizma s obzirom na sačuvanu prirodu, promet nižeg intenziteta, kulturno-povijesnu baštinu i klimatske prilike, a za sada može ponuditi i oko 405 kilometara cikloturističkih ruta kroz jednu županijsku rutu dužine 200km i 9 lokalnih ruta (dužine 291km) i šest staza za bicikliste (dužine 191 km).

Glavne biciklističke rute na području Bjelovarsko-bilogorske županije:

1. Županijska ruta koja obuhvaća svih pet županijskih gradova u dužini od 200-ak kilometara
2. Međunarodna ruta (Lonjsko Polje – Balaton) – na našem području prolazi kroz Bjelovar i Berek – duljina oko 100-ak kilometara
3. Sajamska ruta koja obuhvaća mjesta Bjelovar, Gudovac, Brezovac i Malo Korenovo u duljini od 20 kilometara.
4. Bilogorska ruta koja prolazi kroz Bjelovar i kreće se u smjeru sjevero-istoka i padina Bilogore u dužini od 25 kilometara.
5. Vinogradska ruta duga je 16,5 kilometara i polazi iz centra Bjelovara i kreće se u smjeru sjevera grada i okolnih mjesta i ponovno se kraća u centar grada.
6. Čazmanske gradske rute: Zelena 28 km, Plava 29 km, i ruta oko čazmanskog Kaptola 28 kilometara.


 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a