• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Svibanj
11

RAZVOJ GOSPODARSTVA I ULAGANJA U VODOVODNU MREŽU NA PODRUČJU GRADA ČAZME

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu gradu Čazmi i tom prilikom obišao tvrtku Intra lightinig te radove na izgradnji vodovodne mreže na čazmanskom području.

U svjetlu dobrih gospodarskih trendova koji prate županijsko gospodarstvo u protekle dvije i pol godine može se uvrstiti i uspješna čazmanska tvrtka Intra lightinig koja se bavi proizvodnjom svjetiljaka za unutrašnju i vanjsku rasvjetu.  Pogon je to koji je preuzet od tvrtke TEP, obnovljen i znatno unaprjeđen.

Intra lightinig iz Čazme dio je međunarodne grupacije koja ima visoki status u europskim i svjetskim razmjerima i vodeća je tvrtka u Hrvatskoj s proizvodnjom rasvjetnih tijela. Pored Hrvatske svoje pogone imaju i u Srbiji i Sloveniji. U Čazmi Intra lightinig zapošljava 100 radnika koji mjesečno proizvedenu oko 20 tisuća rasvjetnih tijela od kojih 60% ide u izvoz i to na 4 kontinenta u 50 država svijeta.

„Sretni smo i zadovoljni što nam posao ide u dobrom smjeru kako smo i planirali, a ono što nas izdvaja od drugih je da smo dobar izvoznik jer izvozimo 60% naše proizvodnje. Sretni smo što nas je župan posjetio i zahvaljujemo se na podršci koju nam župan i Županija pruža. Nadamo se i vjerujemo da ćemo u budućnosti za naše ljude i za nas osobno ovdje svi imati puno zadovoljstva. U zadnjih godinu i pol vide se pozitivni pomaci u gospodarstvu jer imamo više investicija i projekata, te da smo mi ti koji obavljamo plasmana naših  proizvoda obavili bolji i kvalitetni posao, a to je lakše kada su projekti tu. Nadamo se, a i ono što smo čuli od župan da će u našoj županiji toga biti dovoljno, tako da što više plasiramo proizvoda. Po svemu što sada imamo situacija izgleda bolje i vjerujemo da nas politička situacija neće destabilizirati i da će se to riješiti na miran način kako bismo se svi posvetili poslu.“, rekao je Božidar Kadoić, direktor Intra lighting.

„Županijsko gospodarstvo od 2014. bilježi rezultate bolje od prosjeka Hrvatske i okolnih županija, a to znači da imamo jedno od najvećih smanjenja nezaposlenosti, povećanje od 500 zaposlenih u gospodarstvu svake godine, obrtništvo nam se probudilo i to je sve rezultat seta velikih investicija od milijardu i 200 milijuna kuna u zadnje 3 godine. Nadam se da je to vezano uz ukupnost onoga što radimo i mi moramo biti partner našem gospodarstvu, jer nitko neće doći investirati ako nema dogovor s lokalnom i regionalnom samoupravom. Meni je zadovoljstvo da Inter lighting ima velik broj zaposlenih, što dobro radi, što ima povećanje proizvodnje i što su jedan od najvećih izvoznika. Prema onome što smo razgovarali, bit će posla u županiji i više nego dosada. Oni također mogu biti konkurentni u projektima koje mi vodimo, u zdravstvu ili školstvu, ali i mogu naći svoj prostor jer mi imamo 500 milijuna eura vrijednosti građevnih dozvola koje su u tijeku ili su završene. Mene veseli da je ovo tvrtka koja radi na inozemnom tržištu, da ima kvalitetne proizvode kojima konkurira najboljim u Europi.“ Izjavio je župan Bajs.

Nakon obilaska uspješne čazmanske tvrtke župan Bajs obišao je i dionicu vodovoda u izgradnji na čazmanskom području koja se proteže kroz naselja Vučani – Donji Miklošu – Gornji Miklouš – Novo Selo – Martinac. Riječ je o dionici dugoj preko 18 kilometara i vrijednoj gotovo 4 milijuna kuna. Radovi na izgradnji trebali bi završiti krajem ove godine, a financiraju se u 80% iznosu od strane Hrvatskih voda i 20% iznosu od strane županijske tvrtke Bjelovarsko-bilogorske vode.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija i Hrvatske vode kao nositelj su u europskom projektu gradnje sveukupne vodovodne mreže na našem području, a prema sada dogovorenim financijskim sredstvima u prvom kvartalu ove godine radi se na oko jedanaest gradilišta i dovršavaju se projekti vrijedni oko 45 milijuna kuna.

„Sukladno dogovoru županijska tvrtka BB Vode je preuzela i niz projekata koje bi trebale voditi Općine i Gradovi, ali zbog financijskog stanja to mi radimo za njih. Najvažnije je da voda dođe do kućanstva. Jedini projekt na području Čazme radi Županija i Bjelovarsko-bilogorske vode i to potez od gotovo 18 km. Mi želimo da i ovaj dio županije bude pokriven vodom jer u konačnici nije bitno je li to u vlasništvo Županije ili Grada, već da ljudi dobiju vodu u svoje domaćinstvo.“, pojasnio je župan Bajs.

„Dosada nam je ostalo za izvesti nekoliko hidranata i precrpne stanice. Omjer financiranja je 80:20, odnosno 80% financiraju Hrvatske vode, a 20% Županija preko Bjelovarsko-bilogorskih voda. Završetak radova se očekuje do listopada ove godine, a na donji dio mreže domaćinstva se već mogu priključivati. U konačnici, izrađenost mreže povećat će se za 100 dodatnih priključaka.“ rekao je direktor BB voda Dragan Lučić.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a