• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Prosinac
22

RAZVOJ LOKALNE ZAJEDNICE

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana je 3. sjednica Odbora za razvoj lokalne samouprave i 2. Kolegij župana s gradonačelnicima gradova i načelnicima općina Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

             Odbor i Kolegij obilježile su točke dnevnog reda vezane uz razvoj Bjelovarsko-bilogorske županije, a putem Lokalnih akcijskih grupa LAG-ova. Tako je okupljenima predstavljen LEADER Program ruralnog razvoja 2014. – 2020.  u Republici Hrvatskoj. Također, bilo je riječi i o prilikama i mogućnostima koji se nude LAG-ovima u razvoju lokalne samouprave, a putem korištenja europskih fondova. Riječ je o EAFRD mogućnostima dobivanja bespovratnih sredstava za razvoj  sredina iz Programa ruralnog razvoja za narednih šest godina i to putem mjesta 4,6 i 7.

        Jedan dio stvari koje možemo očekivati u kratko vrijeme je dio vezan uz LAG-ove, dakle LAG-ove koji okupljaju naše općine i gradove. Oni omogućuju prijavljivanje na EU Fondove kao pravne osobe i naravno svaka općina svaki grad, ali i sama županija će imati u vidu to na koji se način može prijaviti na natječaje. Ono što o euro fondovima mi znamo, a to je sigurno da postoji nekoliko mogućnosti povlačenja sredstava među kojima je i sadašnji paket koji je namijenjen samo za Hrvatsku. Riječ je o paketu koji će se provući kroz nekoliko fondova od kojih je najveći za koheziju, a drugi je za ruralni razvoj. 232 milijuna eura je odobreno za ruralni razvoj godišnje i na nama je da taj novac i povučemo, jer sredstava ima više i nego dovoljno, istaknuo je župan Damir Bajs.

      Programe su okupljenim gradonačelnicima i načelnicima predstavili stručnjaci iz Instituta za međunarodne odnose.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a