• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Veljača
26

REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA U TRI MJESECA ZARADILA VIŠE NEGO U CIJELOJ PROŠLOG GODINI

Ponovnim aktiviranjem trgovačkog društva i pokretanjem procesa likvidacije ustanove, počelo je novo razdoblje poslovanja Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prema uputi Državne revizije, 24. listopada Odlukom Županijske skupštine započeo je proces likvidacije i gašenje Ustanove. Svi su djelatnici potpisali ugovore o radu u trgovačkom društvu, i u posljednja tri mjeseca zaradili više nego u cijeloj prošloj godini. Rečeno je to na konferenciji za novinare na kojoj su župan Damir Bajs i njegovi suradnici, s direktorom Regionalne razvojne agencije Igorom Premužićem, javnost izvijestili o uvedenim izmjenama i novim rezultatima rada Agencije. „Naša je agencija počela zarađivati na tržištu.“ - rekao je župan i nastavio: „Na tržištu i je uspjeh agencije, o njihovu plasmanu  ovise i plaće zaposlenih. One mogu biti veće, a mogu biti manje, ovisno o uspjehu Agencije i uspjehu zaposlenika.“ U ovom kratkom vremenu, pokazali su da mogu biti uspješni, istaknuo e župan Damir Bajs. Prekinuli su praksu da kandidiramo projekte u vrijednosti puno manjoj nego što stvarno možemo dobiti. Na nekoliko dosadašnjih natječaja dobiveno je tri milijuna kuna, a prijavljeni su projekti vrijedni 15 milijuna kuna. Naša županija, kako je rekao župan Bajs, ima velike potrebe. Tu su škole, ustanove, gospodarstvenici, poljoprivrednici, obiteljska gospodarstva. Za dovršetak športskih dvorana prošle godine smo već uputili dopis ravnateljima i prijavili ih u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Županija smo koja do sada povukla najmanje sredstava iz fondova EU i mi činimo sve da to promijenimo, ponovnoj e istaknuo župan Bajs . Župan Bajs je pozvao da se koji planiraju projekte i rade, da predaju što više zahtjeva, jer da mu je bitnije da novci dođu u Županiju, a ne da ostanu neiskorišteni. Zato Regionalna razvojna agencija mora raditi i plan je da ima dvadeset zaposlenih djelatnika , ali ne na proračunu Županije kao što je to bilo do sada, ne na račun poreznih obveznika.    
Izviješće o radu  Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije iznio je direktor Agencije Igor Premužić.

Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije – rad na pripremi i provedbi projekata po natječajima za sufinanciranje projekta,

Izvještaj o radu na projektima u zadnja 3 mjeseca

1. Izrada pred-investicijskih studija za projekte koji se kandidiraju na referentnu listu projekata MZOŠ:

- RRA BBŽ je pripremila predinvesticijske studije i prijavnu dokumentaciju te je u zadanom roku prijavila projekte na natječaj. (agencija je u prijašnjem radu nije radila ovakve studije već je iste studije naručivala i plaćala privatnim konzultantima)

2. Izrađen i prijavljen projekt na natječaj Ministarstva gospodarstva za općinu Veliko Trojstvo:

Energetska efikasnost u zgradi općine Općina Veliko Trojstvo 303.330,00 kn

3. Izrada i priprema projektne dokumentacije po natječaju MRRFEU po natječaju  Programa održivog razvoja lokalne zajednice.
U 2013. Prijavljeno je 6 projekta ukupnog iznosa traženih sredstava 630.247 kn, a istovremeno je ministarstvo je alociralo iznos za BBŽ u vrijednosti 1.115.702 kn.

U 2014 – ministarstvo je alociralo sredstva u iznosu 3.162.000 kn, a samo je RRA BBŽ pripremila projekta u vrijednosti preko 11 miliona kn, te procjenjujemo da je dio JLS sam pripremio i predao projekta preko 5 miliona kn)
Projekti u čijoj pripremi je sudjelovala RRA BBŽ:
Dom Ravneš - energetska učinkovitost: stolarija i fasada Općina Šandrovac 500.000,00 kn
Dom Kašljavac - energetska učinkovitost: stolarija i fasada Općina Šandrovac 500.000,00 kn
Rekonstrukcija ceste kašljavac-Ravneš Općina Šandrovac 500.000,00 kn
Obnova doma Gornja Garešnica  Općina Berek 1.500.000,00 kn
Mrtvačnica - Velika Trnovitica - izgradnja Općina Velika Trnovitica 500.000,00 kn
Dom Mala Mlinska - obnova Općina Velika Trnovitica 430.000,00 kn
Dom Gornja Ploščica - obnova Općina Velika Trnovitica 130.000,00 kn
Zgrada općine - EnU- Fasada i krovište Općina Veliko trojstvo      304.000,00 kn
Rekonstrukcija zgrade ZZJZ Zavod za javno zdravstvo    3.500.000,00 kn
Vodovod Nova Rača BBV    1.700.000,00 kn
Vodovod Ivanska  BBV    2.000.000,00 kn
Ukupno 11.564.000,00 kn

 


4. Priprema projekta za prijavu na Operativni program regionalne konkurentnosti 2007-2013, Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu.


RRA BBŽ – izrada kompletne prijavne dokumentacije koja se sastoji od Studija izvedivosti i Analize troškova i koristi uz svu popratnu dokumentaciju. U dosadašnjem radu su takve studije radili vanjski konzultanti – agencija nije samostalno radila navedene studije.

Daruvarske toplice SBMR Daruvar  12.556.035,00 kn
Grešnica - poslovna zona Grad Garešnica  14.972.731,00 kn
Veliki Grđevac - bazen Općina Veliki Grđevac  20.987.400,00 kn


5. Projekti koje RRA BBŽ provodi:

LPZ - Faza 2 JURA BBŽ           30.000,00 €
U suradnji s zavodom za zapošljavanje se provodi projekt Lokalo partnerstvo za zapošljavanje kojem je RRA nositelj većine aktivnosti.

Promocija mogućnosti ulaganja i jačanja konkurentnosti BBŽ (MINPO IMPULS 2013) JURA BBŽ 155.205,79 kn

Projekt u kojem RRA BBŽ provodi niz aktivnosti aktivne promocije županije za ulagače, te promocije županijskih gospodarstvenika na stranim tržištima.


Development of common regional strategy in Somogy, Koprivnica Krizevci and Bjelovar Bilogora Counties JURA BBŽ               13.803,64 €

RRA BBŽ kao partner iz pridruženog prekograničnog područja u programu prekogranične suradnje provodi projekt izrade zajedničkog strateškog dokumenta s partnetima iz Koprivničko-Križevačke županije i Mađarske županije Somogy.


 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a