• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Prosinac
14

Rekonstrukcija kolodvora u Bjelovaru, izgradnja pruge Sv.Ivan Žabno – Gradec i željeznički pravac Daruvar – Pčelić izvjesni u sljedećoj godini

Predsjednik Uprave HŽ Hrvatske željeznice Zlatko Rogožar i njegovi suradnici, članovi Uprave mr.sc. Predrag Zekić i Oliver Krilić, predsjednik Uprave HŽ – Infrastrukture d.o.o. Branimir Jerneić i član Uprave HŽ – Putnički prijevoz d.o.o. Renato Humić, sastali su se u Bjelovaru sastao s ministrom turizma Damirom Bajsom i dužnosnicima Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Miroslavom Čačijom.

            Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nekoliko je projekata koji se nalaze u planovima HŽ Hrvatske željeznice holdinga d.o.o. u sljedećoj godini, predsjednik Uprave Zlatko Rogožar  iznio je dinamiku izvođenja aktivnosti i dokle se došlo. Prije svega, naglasio je da su Hrvatske željeznice planom za 2011. godinu osigurale posao radionicama Remonta željezničkih vozila u Bjelovaru. Dvije stotine radnika ostaju na svojim radnim mjestima, no sigurno je da će se rekonstruiranja poslovanja morati  obaviti u dogledno vrijeme. U sljedećoj godini izvjesna je rekonstrukcija Željezničkog kolodvora u  Bjelovaru. Prema riječima predsjednika HŽ – Infrastrukture Branimira Jerneića ukupna cijena zahvata se ne zna jer se čeka idejno rješenje kojim će se cjeloviti  riješiti problemi s vodom na tom Kolodvoru.
 

            Prema tijeku radova, sljedeće se godine planira ponovno uspostavljanje prometa na pruzi Sirač – Daruvar  - Čaglić na kojoj je zbog istrošenosti bila nužna hitna rekonstrukcija.
 

Što se pak tiče željezničke pruge Sveti Ivan Žabno  - Gradec, natječaj za izvođenje radova predviđen je u travnju 2011. godine.  Nakon jamstva Vlade RH koje su Hrvatske željeznice dobile u travnju ove godine, osigurana su sredstva za ovaj projekt za počet još 1999. godine. Sam predsjednik Uprave HŽ Hrvatske željeznice holdinga Željko Rogožar istaknuo je važnost ovoga projekta i za hrvatsko gospodarstvo, ali je i pohvalio regionalnu samoupravu, jer Bjelovarsko-bilogorska županija prva je hrvatska županija koja je toliko novca i truda uložila u jedan projekt Hrvatskih željeznica. Riječ je o 12,2 kilometara željezničke pruge koji će put na relaciji Bjelovar vremenski skratiti na 50 minuta, a ukupna je vrijednost je oko 350 milijuna kuna. Do sada je uloženo 30 milijuna kuna.
 

Ministar Damir Bajs, koji je velikim dijelom sudjelovao u provođenju ovoga projekta za vrijeme svog dvostrukog mandata na mjestu bjelovarsko-bilogorskog župana i sadašnji župan Miroslav Čačija, izrazili su zadovoljstvo učinjenim i nastojanjima vodstva Hrvatskih željeznica da se razvojni projekti Županije realiziraju. Ministru Bajsu posebno je drago što je ovu željezničku pruga Vlada RH prepoznala kao javni projekt vezan uz program oporavka.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a