• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Travanj
3

REKORDAN 20. PROLJETNI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM

Proteklog vikenda održan je jubilarni 20. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam kojeg je obilježio rekordan broj izlagača, posjetitelja, ali i održanih predavanja. Time je Proljetni sajam dokazao da je nezaobilazno mjesto za sve poljoprivrednike, obrtnike, ali i gospodarstvenike, ne samo iz Republike Hrvatske, već iz cijelog svijeta.

Svi koji su ovog vikenda posjetili Sajam, mogli su sudjelovati i na raznim predavanjima, poput „Vino i turizam“, „Socijalno poduzetništvo“, a u suradnji s Hrvatskom udrugom mladih poljoprivrednika obrađivale su se i teme inovativne tehnologije, marketinga u poljoprivredi, te aktualni natječaji za poljoprivrednike.

Bogat program, drugu godinu za redom upotpunio je i „Drvni svijet“ kao dio sajma koji je nastao iz potrebe drvoprerađivača koja je bitna za naš kraj, a gdje se prezentirala oprema za šumarstvo i drvne tehnologije.

„Proljetni sajam mjesto je okupljanja, ne samo poljoprivrednika, već i gospodarstvenika i obrtnika. Mjesto to gdje se uz poslove razmjenjuju i razmišljanja o trenutnoj situaciji. Ovakva sajamska manifestacija može i treba biti u poljoprivrednoj županiji koja je vodeća u proizvodnji mesa, mlijeka, meda i mnogih drugih proizvoda. Također, naglasit ću da je važno napraviti razliku između uvozne i domaće hrane, jer ne treba zanemariti da se u Hrvatskoj bilježi pad proizvodnje hrane, unatoč lokalnoj potpori. Na tome trebaju raditi Općine, Gradovi, ali i Županija. Mi provodimo brojne programe, poput proljetne sjetve i kreditiranje stočarske proizvodnje. No, mi želimo da se državne potpore vezane uz ruralni razvoj počnu i realizirati. Taj novac mora doći našim poljoprivrednicima, onima koji doista rade na selu. Također, ja kao župan očekujem da Ministarstvo prepozna da od prijavljenih 800 zahtjeva za potpore 200 dolazi iz naše županije. Ako se stvaran rad prepozna, naša županija će prosperirati.“, rekao je župan Bajs.

„Ovo je bila jedinstvena prilika da Narodna Republika Kina sudjeluje na otvorenju sajma. Pohvalio bih hranu koju smo dosada imali prilike kušati, a naglasit ću kako smo zadivljeni što vaša zemlja proizvodi tako puno različitih stvari, od prehrane do mehanizacije. Upravo ta činjenica otvara vama mogućnost da se predstavite i na našem tržištu. Pozivam vas da dođete u Kinu i prezentirate svoje proizvode kako bismo što prije pokrenuli suradnju. Imate odlične proizvode, a ja bih ih usporedio s lijepom djevojkom. Ali tu djevojku je potrebno još malo ušminkati.“, izjavio je zamjenik ministra poljoprivrede Narodne Republike Kine Qu Dongyu.

„Ovaj sajam nudi novu poljoprivrednu mehanizaciju, novosti u poljoprivredi, ali i prezentaciju opreme u šumarstvo. Bjelovarsko-bilogorska županija razvija se u sve većeg proizvođača što smo imali prilike vidjeti i na Pčelarskom sajmu. Nadam se da će dobar dio proizvoda ove županije otići uskoro i na tržište Narodne Republike Kine.“, poručio je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede koji je otvorio Proljetni sajam.

Osim izložbenog i prodajnog karaktera, Sajam je postao mjesto gdje se sklapaju razni poslovi. Nakon svečanosti otvorenja, potpisan je Akcijski plan o suradnji na području poljoprivrede 2017.-2018. godine, a potpisali su ga zamjenik ministra poljoprivrede Narodne Republike Kine Qu Dongyu i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. Akcijski plan podrazumijeva osnivanje zajedničke hrvatsko-kineske radne skupine za poljoprivrednu suradnju, suradnju u istraživačkom radu na području biljnih genetskih resursa, oplemenjivanju ratarskih kultura, suradnju u proizvodnji i doradi sjemena te ubrzanje i olakšavanje izvoznih procedura.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a