• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Siječanj
12

REKORDNI REZULTATI 14. BOŽIĆNE BAJKE OBITELJI SALAJ

Božićna bajka obitelji Salaj u Grabovnici nedaleko od Čazme rekordnim rezultatima nakon njenog 14. izdanja ponovno se pokazala kao jedan od najvećih brandova županijskog turizma. U prilog tomu zasigurno ide i brojka od gotovo devedeset tisuća posjetitelja koji su u nešto više od mjesec dana obišli imanje obitelji Salaj za vrijeme njegovog najvećeg sjaja, ukrašeno s gotovo 2 milijuna lampica.

Dobri rezultati netom završene Božićne bajke bili su i tema konferencije za novinare. Oni posebno vesele i čelnog čovjeka županije župana Bajsa, ujedno i predsjednika županijske Turističke zajednice, koji ovu turističku priču prati i pomaže od njenih začetaka.

2015. godina je rekordna za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Najveći porast u dolascima i noćenjima u cijeloj RH pokazuje da turizam našeg kraja počinje davati rezultate kroz zajednički napor javnog i privatnog sektora. Unatoč takvim rezultatima, moramo spomenuti najbolje. A kada govorimo o najboljima to je Božićna bajka obitelji Salaj. Projekt koji je obiteljski vođen, vodi se gotovo dvadesetak godina, a počeo je od jednog hobija. Danas ga možemo okarakterizirati kao drugu manifestaciju u RH na kontinentu kad govorimo o turizmu. Prema broju prodanih ulaznica možemo reći da je samo varaždinski Špancirfest iznad nas. Naime, našu Božićnu bajku obilježilo je gotovo 88 000 tisuća dolazaka, a ne smijemo zanemariti i veliki porast stranih turista, istaknuo je župan Bajs i dodao - Čestitat i zahvalit ću svima koji su sudjelovali u tome, a kao župan imao sam privilegiju pratiti ovaj projekt. Svake godine se vidi napredak, a u 2015. napredak je iznimno velik, čak 25% povećanje dolazaka. Taj rekordni broj pokazuje brojne mogućnosti turizma. U 2016. očekujemo nastavak trenda i rekordne rezultate za Uskrs. Biti drugi u kontinentu Hrvatske pokazuje snagu ovog kraja i znak je da imamo što za pokazati, zaključio je župan Bajs.

Božićna bajka obitelji Salaj manifestacija je koju je Turistička zajednica BBŽ prošle godine i službeno proglasila i dodijelila joj potporu kao TOP manifestaciji te turistička atrakcija koja je postala prepoznatljiva ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi. Stoga nije ni čudo da je upravo županijska Turistička zajednica ove godine dala veliki obol u promociji manifestacije te privlačenju organiziranih dolazaka.

Cijele prošle godine intenzivno smo radili na promociji bajke. Na desetak domaćih i inozemnih prezentacija predstavljali smo Božićnu bajku. Bilo je predstavljanje u Pragu, Bruxellesu, na svim mogućim prezentacijama. Uključivali smo novinare, turističke agencije, izravno smo kontaktirali s ljudima na prezentacijama. Za vrijeme bajke bila su dva novinara iz Češke, 15 turističkih novinara iz cijele Europe. Imali smo i jumbo plakate, radio oglašavanje, tv emisije, tisak, išli smo u široku kampanju. Uspjeli smo dobiti projekt koji HTZ organizira s HTV-om, Hrvatska 365, pa smo imali krasnu priču o našem turizmu na Badnjak. Sve je to bio cjelogodišnji rad svih nas zajedno koji je u konačnici rezultirao i s brojkom od 42% više organiziranih dolazaka, istaknula je direktorica TZ BBŽ Jasna Vaniček Fila.

Sjajni rezultati zasigurno najviše vesele idejnog začetnika cijele priče Zlatka Salaja.  Ja sam sretan i ponosan što se ostvario moj dječački san. Nikada nisam razmišljao o nekoj božićnoj priči, nego se to dogodilo slučajno. Bio sam dijete rastavljenih roditelja, i nikada nisam imao bor što je rezultiralo s tim da sam se nakon puno godina mog života počeo igrati s ukrašavanjem na mom imanju. Nisam mogao ni sanjati da je došlo do ovog nivoa. Planova ima, sadit ćemo nove biljke, moramo napraviti veliko parkiralište jer to je nedostatak, jer se stvaraju velike gužve. Imamo planove i volje, a ponosni i sretni možemo dalje, istaknuo je Zlatko Salaj.

Naša službena brojka je 87 800 posjetitelja, u organiziranim dolascima je došlo 11 125 posjetitelja što je 42% više u odnosu na 2014. Ono što je specifično inozemnih organiziranih posjeta bilo je 1 505, što je 60% više nego lani. Prednjači Slovenija i Mađarska, ali bilo ih je iz raznih zemalja. Mi smo primili 236 autobusa u toku 35 radnih dana. A imamo i Božićni ekspres, vlak. To je projekt koji smo za počeli prije 3 godine u suradnji s HŽ-om. Ove godine smo imali veliki porast broja putnika, u 8 vožnji je došlo 2 390 Zagrepčana što je 175% više nego prijašnjih godina. Trudili smo se svim silama da privučemo i Zagrepčane. U planu je uvesti i dodatnu garnituru vlaka, ali i dodatni dan dolaska, osim petka i subote, naglasila je upraviteljica Zadruge Božićne bajke Ana Bertić.

Planova zasigurno ne nedostaje, a nakon Božićne bajke na imanju obitelji Salaj nema predaha jer već su krenule pripreme za Uskrsnu bajku obitelji Salaj.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a