• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
13

RESTRUKTURIRANJE POSLOVANJA DARUVARSKE SPECIJALNE BOLNICE NUŽNO RADI SMANJENJA LIMITA OD SEDAM MILIJUNA KUNA

Posjet gradu Daruvaru, prvi je posjet župana Damira Bajsa jednoj jedinici lokalne samouprave, nakon preuzimanja dužnosti župana 6. lipnja ove godine. Započeo ga je radnim sastankom u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice, nakon čega je održana konferencija za medije o gotovo četrdeset postotnom smanjenju limita u proteklih godinu i pol.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice, zdravstvena ustanova čija osnivačka prava ima Bjelovarsko-bilogorska županija, prošlu je godinu završila pozitivno s viškom prihoda 242.633,00 kuna.
Međutim, od sIječnja 2012. godine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje s kojim daruvarska Specijalna bolnica ima Ugovor o provođenju bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite fizikalnom medicinom  i rehabilitacijom bolesnika oboljelih od akutnih i kroničnih bolesti,  iz mjeseca u mjesec, postupno je smanjivao iznos limita.
U siječnju 2012. godine limit je iznosio 1.584.449,061,96  kuna , a u prosincu 2013. godine bit će 925.232,74 kune, što je 61 posto prvotnog iznosa.
Mjesečni limit Specijalne bolnice Daruvarske toplice smanjen je za gotovo 40 posto, a protekle  je dvije godine na račun te ustanove HZZO uplatio  6.908.312,12 kuna manje, no što je bilo očekivano. HZZO  je smanjenje regulirao dodacima na Ugovor, na koje uprava nije imala mogućnost žalbe.
Limiti su smanjivani i ostalim specijalnim bolnicama u Hrvatskoj, no daruvarskoj je najviše smanjen.   Prema podacima HZZO-a, samo tijekom ove godine limit daruvarskoj bolnici  smanjen je 35,88 posto, dok je Lječilištu Veli Lošinj smanjen samo 7,14 posto. 
Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice poslovanje je ovim je smanjenjem limita narušeno, tako da se hitno mora pristupiti restrukturiranju poslovanja. U suprotnom,  neizbježne su posljedice
- negativno financijsko poslovanje
- bitno produženje liste čekanja.
Smanjenje prihoda za 7 milijuna kuna, unatoč godišnjem  višku prihoda od 250 tisuća kuna,ovu će
zdravstvenu ustanovo u skoro vrijeme dovesti u teške financijske probleme.
Prema statistici Specijalne bolnice lista čekanja kroničnih bolesnika 2. kolovoza prošle godine bila je 2,5 mjeseca, dok je istoga datuma ove godine ona 9,5 mjeseci. Produljenje liste čekanja za 7 mjeseci izravna je posljedica smanjenja limita.
O svemu tome novinare su u Daruvaru izvijestili župan Damir Bajs, ravnatelj Specijalne bolnice Daruvarske toplice Marcel Medak, predsjednik Upravnog  vijeća Alen Baščevan i zamjenica ravnatelja  Zlatica Vezmar , dr.med..

U dogovoru sa županom Bajsom,  Upravno vijeće je pokrenulo aktivnosti  - novu sistematizaciju koja će dovesti do racionalizacije i sastavljanja plana za idućih 10 godina. Predsjednik Upravnog vijeća Alen Baščevan  izrazio je optimizam u pogledu budućnosti Daruvarskih toplica rekavši da Daruvarske toplice imaju prednost u odnosu na slične ustanove jer imaju dobru reputaciju od strane pacijenata, ali i turista.
Župan očekuje da se  za  mjesec, dva  dovrši plan reorganizacije koji će sadržavati dva elementa: smanjenje troškova, što ujedno znači i smanjenje broja zaposlenika, i prebacivanje na komercijalno tržište. Župan Bajs uključit će se  u razgovore s HZZO-om kako bi se vidjelo zbog čega su Daruvarske toplice  dobile 5 puta veće smanjenje limita u odnosu na druge ustanove.
„Kao župan, neću i ne mogu dozvoliti da Daruvarske toplice, koje su u vlasništvu Županije, upadnu u probleme koji se neće moći riješiti“ -  izjavio je župan Bajs.

 

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a