• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Prosinac
6

SASTANAK ŽUPANA BAJSA I KOORDINACIJE NACIONALNIIH MANJINA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa zamjenicima održao je sastanak s predsjedništvom Koordinacije nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije. Bila je to prilika za razgovor o radu županijske Koordinacije nacionalnih manjina, zajedničkim aktivnostima s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i planovima rada za naredno razdoblje.

Tako je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs najavio i posjet Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u sklopu kojeg će biti održan i sastanak Predsjednice Republike Hrvatske s predstavnicima nacionalnih manjina na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Pred nama je posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. U okviru toga što smo domaćini imali smo mogućnost predložiti dio protokola. Iako će dio protokola biti fokusiran na gospodarstvo i poljoprivredu, prihvaćeno je da se organizira i susret sa predstavnicima nacionalnih manjina naše županije. To će biti prilika da predstavnici manjina kažu nešto o stanju među pripadnicima nacionalnih manjina, pravima koje ostvaruju i slično. Time će Predsjednica dati jedan poseban značaj manjinskom korpusu koji živi kod nas i time ćemo moći iskazati ono što je bitno, a to je suživot koji prostoji kroz stoljeća, sadašnjost koja pokazuje kvalitetan odnos manjinskog i većinskog naroda i nadamo se budućnost, rekao je župan Damir Bajs.

„Zahvalan sam Županiji na cjelokupnoj pomoći prema svim manjinama pa tako i prema mađarskoj nacionalnoj manjini. Imamo pet zajednica, tri predstavnika, što je za ukupan broj deklariranih članova od 1000 ljudi dosta značajno. Jako sam zadovoljan s dosadašnjom suradnjom sa Županijom i županom Bajsom.“, rekao je Šandor Toth, predsjednik Koordinacije vijeća nacionalnih manjina, te dodao kako mađarska zajednica dobro surađuje i bavi se održanjem tradicije i kulturnog naslijeđa, pri čemu uvelike pomaže i održavanje nastave mađarskog jezika po modelu C u sada već pet županijskih škola.

„Mi nismo najbrojnija manjina u županiji, ali smo najorganiziranija. Imamo 17 udruga, dvije češke škole, dva dječja vrtića, izdavačku ustanovu, češku emisiju na Radio Daruvaru, saborskog zastupnika za češku nacionalnu manjinu koji ured ima u Daruvaru, zamjenicu župana, sjedište Saveza Čeha, i sve to svjedoči da smo zapravo i pokretač kulturnog života češke manjine na ovom prostoru.“, pojasnio je Damir Malina, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine.

„Srpska nacionalna manjina izuzetno je vezana uz prostor ove županije. Pohvalio bih i suradnju između manjina, pri čemu je naša Županija preuzela status primjera dobre prakse, što nam svima može biti na ponos. Podsjetit ću da je u Bjelovaru, srpska manjina ove godine dobila prostor za Srpski kulturni centar, gdje želimo ostvariti punoću aktivnost u kulturnom miljeu. Smatramo da nam je to dobra odskočna daska.“, istaknuo je Darko Karanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine.

Suradnju Županije i nacionalnih manjina pohvalio je i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, te predsjednik Kluba zastupnika za nacionalne manjine Vladimir Bilek. „U našoj županiji je doista shvaćeno da je bogatstvo u raznolikosti. Zato mi je drago da ste predložili da dio posjeta Predsjednice bude i razgovor nacionalnih manjina s Predsjednicom. Također moramo očekivati u budućnosti i mogućnosti suradnje u gospodarstvu, a putem poveznica s nacionalnim manjinama tu se šire opcije i projekata i gospodarskog razvoja.“, zaključio je Bilek.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a