• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Veljača
12

ŠIROKOPOJASNI INTERNET ZA PODRUČJE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Župan Damir Bajs i direktor Eufondie Miha Jazbinšek potpisali su ugovor vezan za izradu Strategije IT infrastrukture za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Tvrtka Eufondia posao izrade Strategije infrastrukture za širokopojasni internet dobila je na javnom natječaju, a posao je vrijedan 241.250,00 kuna.

Strategijom razvoja širokopojasnog interneta postavljeni su ambiciozni ciljevi u pogledu dostupnosti i korištenja širokopojasnog interneta. Neki od zacrtanih ciljeva su 35% dostupnosti isključivo brzih nepokretnih širokopojasnih priključaka brzine jednake ili veće od 30 Mbit/s, te 500.000 brzih nepokretnih brzina jednakih ili većih od 30 Mbit/s koje podrazumijevaju intenzivan razvoj širokopojasnih mreža po tehnologiji FTTH (širokopojasni pristup putem optičkih vlakana).

 

Strategija čija bi izrada trebala biti gotova u roku od pet mjesecu u sebi će sadržavati:
- Izradu studije izvodljivosti
- Izradu plana razvoja širokopojasne infrastrukture
- Potporu JLS u provedbi javne rasprave
- Izradu konačne verzije Plana razvoja širokopojasne infrastrukture
   
          Izrada tih dokumenata preduvjet je za kompletiranje daljnje dokumentacije čiji je krajnji cilj kandidatura na fondove Europske unije.

             Nastavak je to radnji na projektu širokopojasnog interneta na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Županija je već do sada ostvarila bespovratna sredstva od strane ministarstva gospodarstva u iznosu od 144.750,00 kuna. Riječ je bilo o natječaju nadležnog ministarstva koji je poticao razvoj gospodarskog okruženja ulaganjem u širokopojasnu infrastrukturu.

          Županija je nositelj projekta u koji su još uključeni Grad Bjelovar i Općine Velika Pisanica, Nova Rača, Kapela, Veliko Trojstvo, Zrinski Topolovac, Rovišće, Šandrovac i  Severin. Na taj način Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže svojim Gradovima i Općinama u izradi potrebne dokumentacije za omogućavanje širokopojasnog interneta, a gdje nema dostatnog komercijalnog interesa za ulaganja u tu vrstu infrastrukture. Županija su upustila u navedeni projekt u želji omogućavanja bolje i jače internetske veze za svoje građane. Sve to trebalo bi doprinijeti i činjenici da Bjelovarsko-bilogorska županija bude među prvim Županijama u Hrvatskoj s pogodnostima širokopojasnog interneta.

        Potpisati ćemo ugovor s tvrtkom koja bi nam trebala omogućiti da naš Grad Bjelovar i naših osam Općina budu u mogućnosti se uključiti u jedan europski projekt koji se tiče konkurentnosti Europe prema drugim dijelovima svijeta. To zapravo znači da bi Hrvatska trebala biti sudionik u projektu širokopojasnog interneta koji bi omogućio visoke brzine interneta kako građanstvu, tako i tvrtkama. Ovog trenutka Republika Hrvatska će napraviti što je do nje da dijelovi Hrvatske uđu u taj projekt. Naime, nije predviđeno da bi svi ušli u taj projekt prvih godina nego upravo obratno. Svaki dio Hrvatske ušao bi u navedeni projekt negdje do 2020. godine i time  postao dio te europske inicijative. Nama je za cilj da naša Bjelovarsko-bilogorska županija, naš Grad Bjelovar i naše Općine budu prve koji će se moći prijaviti na natječaj kojeg očekujemo krajem 2105. godine, rekao je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a