• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Ožujak
16

SMANJITI BROJ SUICIDA BRANITELJA I PRIZNATI OPERACIJU OTKOS 10

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u društvu Miodraga Deme, predsjednika Odbora za veterane pri Hrvatskom saboru te Mladena Marinkovića, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata pri Županijskoj skupštini BBŽ, održao je konferenciju za medije.

Branitelji s područja Bjelovarsko-bilogorske županije dali su veliki obol u Domovinskom ratu, stoga se braniteljskoj populaciji pridaje važnost koju i zaslužuje, a sjećanje i očuvanje digniteta na Domovinski rat među prioritetima je u županijskoj vlasti. Župan Bajs iskoristio je priliku kako bi istaknuo što se sve čini, ali i što se još sve može učiniti za branitelje.

Očuvanje digniteta Domovinskog rata je u visokom rangu prioriteta, ne zato što sam ja bio u ratu, već zato što je naša županija bila jedna od onih krajeva Hrvatske koja je okusila nedaće rata. Ta vremena su bila i strašna i tragična, ali i svjetla i herojska. Naš kraj u cijelosti oslobođen je još 1991., stoga su naše postrojbe ratovale u cijeloj Hrvatskoj. Nadam se da ćemo uspjeti svjedočiti početku i završetku izgradnje Veteranskog centra u Daruvaru, jer on će služiti za prijatelje i ljude iz Domovinskog rata, rekao je župan Bajs.

Župan je iskoristio priliku i kako bi objasnio što se još može učiniti za braniteljsku populaciju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Otkos 10 je operacija koja je bila prva napadna operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, a omogućila je oslobođenje područje naše županije. Mi želimo da ova operacija dobije zasluženo priznanje od Hrvatskog sabora. Osim toga, naša županija ima nadprosječno velik broj branitelja, ali nažalost prednjači i po broju samoubojstava. Mi moramo naći način kako bi pomogli našim braniteljima, zaključio je Damir Bajs.

S problemom suicida branitelja u Bjelovarsko-bilogorske županije upoznat je i Miodrag Demo za koje je i ponudio rješenje, te je kao predsjednik Odbora za veterane pri Hrvatskom saboru obećao pomoći i za priznanje operacije Otkos 10.

Što se tiče operacije Otkos 10, znam što se dogodilo i znam da ste prvi ustali u obranu Republike Hrvatske, stoga treba riješiti pitanje priznanja. To mora biti kao Bljesak i Oluja, jer svako oslobođenje teritorija Hrvatskoj bilo je jako značajno. Čim dođe vaš zahtjev na saborski Odbor za veterane on ide u proceduru u saborske klupe, ja vam to jamčim, rekao je Demo te objasnio kako pomoći braniteljima. Na temu Veteranskog centra, u gradu Zagrebu, naši Hrvatski ratni vojni invalidi na raspolaganju imaju četiri toplica što prakticiramo već 11 godina. Model sustava, brige i skrbi u gradu Zagrebu je dobar i razrađen. Ako taj model uspijemo prenijeti na cijelu Hrvatsku riješit ćemo pitanje branitelja i više neće biti ni šatora ni suicida. Tu je ključno čovjeka vezati uz sredinu gdje živi i dati mu prostora za djelovanje, jer beskoristan čovjek je s bezbroj problema. Stoga, mi smo vam na raspolaganju, sve što trebate to ćete i dobiti. Generalne stvari na državnom nivou, tu imate otvorena vrata i sve što treba ići u proceduru, tu sam, zaključio je.

Nadam se da će Veteranski centar zaživjeti i da će to mjesto biti jedno mjesto za poboljšanje uvjeta naših branitelja kako ne bi dolazilo do velikog broja samoubojstva. Inicijativu smo pokrenuli za priznanje operacije Otkosa 10, jer kada smo oslobodili sami sebe mogli smo pomoći dalje. Vjerujem da ćemo uskoro dobiti priznanje koje zaslužujemo, rekao je Marinković.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a