• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Srpanj
27

SPAS ZA ČETVRTINU ŽUPANIJSKIH MLJEKARA KOJI SU S PRVIM KOLOVOZOM OSTALI BEZ OTKUPLJIVAČA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u trenutku saznanja vezanog uz raskid ugovora o otkupu mlijeka od strane Agorkorovih tvrtki Belje i Ledo samo za područje Bjelovarsko-bilogorske županije zatražio da se Ministarstvo poljoprivrede uključi u rješavanje tog značajnog problema. Naime, početkom srpnja poljoprivrednici našega kraja neugodno su ostali zatečeni činjenicom o najavljenom raskidu ugovora od strane svojih otkupljivača tvrtki Belje i Ledo.

Tom odlukom koncerna Agrokor proizvođači mlijeka, njih 441 (Belje 419, Ledo 22) s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, stavljeno je u nezavidnu poziciju. Svakako raskid ugovora polovicom poslovne godine za njih može imati kobne posljedice u ionako teškom vremenu za mljekarsku proizvodnju.

Tvrtke Belje i Ledo razloge za otkaz ugovora vide u povećanim troškovima za prijevoz mlijeka. Belje je tako do sada mlijeko otkupljivalo od mljekara s područja gradova Daruvara, Grubišnog Polja, Čazme i Garešnice te njima gravitirajućim Općinama, dok je Ledo bio otkupljivač mlijeka za područja općina Nova Rača, Velika Pisanica i Veliki Grđevac. Riječ je o mljekarima koji proizvedu četvrtinu ukupne županijske količine mlijeka, te zauzimaju 5% ukupne proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj.

Inače, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u 2014. godini proizvedeno je 84 milijuna litara mlijeka i vodeća je po broju isporučitelja mlijeka u Hrvatskoj, a s Osječko-baranjskom županijom dijeli prvo mjesto u proizvodnji mlijeka u našoj državi.

Ukupna isporučena količina mlijeka s područja naše županije u prvih pet mjeseci ove godine je 32.235.822 kg, od čega je svoje mjesto u tvrtkama Belje i Ledo pronašlo 8.890.980 kg mlijeka. Riječ je o gotovo 28% ukupnih proizvedenih količina mlijeka u prvih pet mjeseci u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, i 5% u Republici Hrvatskoj. Navedene brojke označavaju potrebu aktivnosti kako Županije tako i Ministarstva poljoprivrede vezanu za nove otkupljivače mlijeka koji bi preuzeli ugovore raskinute po Belju i Ledu.

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je aktivnosti na rješavanju nastalog problema, a više o njima na konferenciji za medije izvijestili su župan Damir Bajs i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Prije ovog sastanka bio je radni sastanak s resornim ministarstvom. Kao što znate naša županija je vodeća u proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj. Moram naglasiti da smo dobili obavijest da je  gotovo 441 proizvođač s područja naše županije dobio otkaz ugovora od Belja i Leda vezan uz otkup mlijeka u 2015. godini. Radi se o gotovo četvrtini ukupnog broja proizvođača, više od četvrtine ukupnog broja proizvodnje mlijeka u našoj županiji. Osjetio sam potrebu obratiti se ministarstvu poljoprivrede. Naime ovaj otkup mlijeka obuhvaća 5% proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj i smatram da je to bitno i za županiju i za Hrvatsku, naglasio je župan Bajs.

Niti jedan poljoprivredni proizvođač neće ostati bez otkupljivača i po tom pitanju smo u suradnji sa Županijom i otkupljivačima tijekom srpnja odradili posao. Potpore nisu upitne, proizvođači će primati potpore za proizvodnju jer oni nisu uvjetovani izmjenom otkupljivača. Djelujemo u uvjetima slobodnog tržišta, ministarstvo ne može određivati otkupljivače, u RH ima preko 30 pogona za mlijeko.  Sami otkupljivači su u izuzetno teškoj situaciji jer dio mliječnih proizvoda je bio izvezen na rusko tržište, a godinu dana traje ruska zabrana i produžena je još godinu. Mi pozivamo na udruživanje poljoprivrednih proizvođača, s ciljem smanjenja troškova njihove proizvodnje, istaknula je na konferenciji za novinare zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Kada govorimo o našoj županiji onda se otkaz ugovora dogodio isključivo i samo za područje naše županije i to je bio težak udarac za naše proizvođače. Bilo je ključno riješiti problem proizvođača. Pred nama su ukupni brojevi svih proizvođača, mi smo pribavili sva imena da znamo o kome je riječ. Ministarstvo je napravilo sve što smo mi očekivali, razgovore s otkupljivačima kako bi ih upoznali sa situacijom i  preuzimanje ugovora od strane novih tvrtki. Ugovore su preuzele raznovrsne tvrtke, ali najveći broj ugovora je otišao u Vindiju i neke manje tvrtke. Zahvaljujem na razumijevanju jer su ih uzeli usred godine i nadam se da će se nastaviti suradnja s njima. Time bi se u prvom trenutku riješilo pitanje situacije za te proizvođače. Nemojte zaboraviti da ukoliko ne bi bilo otkupljivača da bi se proizvođači našli u jednoj teškoj situaciji jer imaju kredite, obveze koje dolaze i više ne bi mogli pratiti ono što je njima ugovoreno s bankama, a znamo koliko se smanjuje broj proizvodnje mlijeka i proizvođača, a 5% proizvodnje hrvatskog mlijeka nije problem samo županije već svih nas. Nadam se da smo riješili problem za prvi poziv. Ja ću reći da nijedan proizvođač ne može ostati bez ugovora o otkupu mlijeka. Ako naše informacije nisu potpuno točne, ako netko nije dobio novi ugovor neka se javi županiji ili ministarstvu. Ali očekujemo da oni svi mogu nastaviti proizvoditi mlijeko. Ove situacije su bile teške, mi smo napravili mnogo razgovora s našim proizvođačima i rješenje se našlo prije 1.8. Mi nismo puno izlazili s tim u javnost, htjeli smo objaviti tek s rezultatima aktivnosti koje se vežu za naš kraj. Ministarstvo sa županijom je učinilo sve da  naši ljudi dobiju nove ugovore i ja im na tome zahvaljujem, ali naglašavam da ako je netko tko nije dobio ugovor neka se javi, jer nitko ne smije ostati bez ugovora, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a