• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Rujan
9

SPOMEN NA TRAGIČNE ŽRTAVE U KUSONJAMA, DVADESET DVIJE I DVADESET GODINA NAKON TRAGIČNE POGIBIJE BJELOVARSKIH MLADIĆA

Bjelovarsko-bilogorska županija i grad Pakrac i ove godine zajedno s Udrugom obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu „Kusonje“ 1991.-93. organizirali su obilježavanje godišnjice tragedije koja se 1991. godine na Malu Gospu dogodila u Kusonjama, i ponovila 1993. godine.

Nikola Benkus, Željko Nesek, Marinko Crnogaj, Mato Čančar, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gadža, Petar Grubeša, Anto Ivandić, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić, Stjepan Mamić, Tadija Markić, Ivan Palić, Zlatko Pavlović, Nedjeljko Pekić,
Mario Posarić Igor Stipić,  Dubravko Štefulinec Ante Tandara  hrvatski su vitezovi mučki ubijeni 8. rujna 1991., a Stanko Palić, Mirko Pereš i Željko Šegović stradali su istoga datuma dvije godine poslije odajući im  počast.
Svima njima u čast položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen križa na groblju Borik u Bjelovaru, uz Spomen obilježja na Rakovom Potoku, gdje su šest mjesec nakon stradanja pronađeni posmrtni ostaci dvadesetorice domoljuba. Mimogod istine, od Rakovog Potoka do Kapelice „Male Gospe“ u Kusonjama, put je sjećanja koji sudionici prolaze pješice, oživljavajući tako križni put svojih junaka.
Kod kapelice u Kusonjama mnogobrojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće, a prvi među njima bili su Udruga djece poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata Podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije, Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskoga rata RH „Kusonje „ 91-93., Udruga roditelja poginulih branitelja Bjelovarsko-bilogorske županije, Udruga Zbora narodne garde A satnije, Diverzantski vod 105. Brigade, Udruga roditelja poginulih branitelja Slatine, izaslanstva najviših institucija Predsjednika RH, Hrvatskoga sabora, ministarstava obrane, branitelja, unutarnjih poslova, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije, gradova Bjelovara, Pakraca, Lipika, Čazme, Općine Sirač, HVIDR-e, Udruge 100-tnih invalida  Domovinskog rata 1. kategorije, koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Bjelovara, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domoviskog rata, Županijska organizacija HDZ-a Bjelovarsko-bilogorke županije, HDZ Bavarske i mnogi drugi.
Svi govornici na Komemoraciji bili su jedinstveni u želji da svaki sljedeći skup u Kusonjama bude brojniji no prethodni, te složni u zadaći da očuvaju spomen na hrvatske vitezove ubijene u Kusonjama i predaju ga naraštajima koji dolaze.
U ime Udruge  obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata „Kusonje“ 91.-93. obiteljima i okupljenima bjelovarskih se mladića prisjetio dragovoljac i ratni vojni invalid, umirovljeni natporučnik Dražen Posarić, brat poginulog Maria Posarića. Ratni zapovjednik obrane grada Bjelovara Stjepan Budinski i ovaj put je naglasio da je obiteljima teško prihvatiti da odgovorni za zločin u Kusonjama i danas šeću slobodni. Gradonačelnik Pakraca Davor Huška zahvalio se bjelovarskim dečkima na žrtvi koju su dali za svoju domovinu i tako zauvijek spojili gradove Bjelovar i Pakrac. Požeško- slavonski župan Alojz Tomašević prenio je pozdrave prijatelja i branitelja Požeštine, Županije i Skupštine, te rekao da sljedeće godine moramo biti u Kusonjama desetorostruko brojniji. Župan Damir Bajs istaknuo je da je dolazak u Kusonje, najmaje što možemo učiniti naspram djela naših poginulih domoljuba i da nam je zadaća pronositi spomen na njih. Saborska zastupnica Jadranka Kosor, između ostalog, rekla je da neka žrtva poginulih hrvatskih domoljuba u Kusonjama bude svima nama poziv dabudemo bolji, črvršći i ustrajniji i neka se ne odrčemo olako jednii drugih. Toplim riječima sućuti i sjećanja obiteljima i okupljenima u ime ministra branitelja obratila se njegova pmoćnica Nevenka Benić, u ime predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Josip Vuković, a u ime Predsjednika RH, govorit brigadni general Siniša Jurković zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.
Kao i svake godine hrvatskom pjesmom počast poginulim domoljubima odali su članovi HORKUD-a „Golub“ iz Bjelovara.
Misu zadušnicu za  duše poginulih domoljuba služio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.

 

 

 

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a