• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Studeni
24

„SPORT KAO MJESTO RAVNOPRAVNOSTI“

U susret obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana je 15. tematska sjednica „Sport kao mjesto ravnopravnosti“ u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije, Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i Športske zajednice Grada Bjelovara, uz suorganizaciju Komisije za ravnopravnost spolova Hrvatskog olimpijskog odbora.

Na sjednici su održana zanimljiva predavanja i to na razne teme. Ana Vrhovnik, direktorica Gradskog poduzeća za upravljanje sportskim objektima predstavila je temu „Žene i sport grada Bjelovara“. O sportu kao sigurnom mjestu za žene i djevojke govorila je Morana Paliković Gruden, predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova u sportu HOO, dok je rodnu zastupljenost u hrvatskom sportu predstavila Gordana Borko, tajnica Komisije za ravnopravnost spolova u sportu HOO.

Cilj tematske sjednice Povjerenstva je promicati ravnopravnosti u sportu, jer unatoč raznim naporima što se ulažu za promicanje ravnopravnosti u svakodnevnom životu, prepreke i dalje postoje, posebice u području sporta koje se najčešće smatra područjem u kojem prevladavaju muške vrijednosti. Ipak, sportske aktivnosti mogu biti sredstvo borbe protiv diskriminacije, predrasuda i stereotipa.

„Ove godine smo se odlučili na ovu temu jer se o njoj jako malo govori. Svima je poznato da su žene podzastupljene u sportu i da se sportovi dijele na muške i ženske sportove, te da su veliki stereotipi. Ovom sjednicom želimo senzibilirati javnost i poručiti da nasilje ne postoje samo u obiteljskoj zajednici, već i u drugim segmentima, stoga mi želimo ovaj put ukazati na neravnopravnost u sportu“, izjavila je Ivana Pirin predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

„Sport sasvim nije najsigurnije mjesto za djevojke i zato se o tome mora razgovarati. U korištenju sportske infrastrukture lako možete uočiti neravnopravnosti, nagrade koje se dodjeljuju u ženskim i muškim kategorijama, zatim pripreme u kolektivnim sportovima, gdje se smatra da su muški sportovi gledaniji. U sportu postoji neravnopravnost, a što se tiče nasilja, možemo prepoznati gdje nasilje postoji. Kod nas postoje mitovi da nasilja u sportu nema, ali u svakom sportu možete vidjeti da se događa, ali i da isti tip ljudi koji je sklon nasilju, da se okuplja oko sportskih terena. Ljude treba obrazovati što zapravo znači nasilje, kako ga prepoznati i kako se odnositi prema nasilju, ali stvari treba kontrolirati i polako isključivati iz sporta.“, Morana Paliković Gruden, koja je nadodala da je najčešći nasilnik u sportu trener ili fizioterapeut.

Ipak, Bjelovarsko-bilogorska županija prepoznala je osnove za zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova 2003. godine, te je osnovala Odbor za ravnopravnost spolova i prije nego je Zakon o ravnopravnosti spolova stupio na snagu. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije kao stalno radno tijelo osnovano je 2009. godine.

„Želim istaknuti da Bjelovarsko-bilogorska županija kroz program javnim potreba u sportu i rekreaciji, kojim su osigurana financijska sredstva u proračunu, potiče provođenje sportskih aktivnosti, djece i mladih, djelovanje sportskih udruga i športske zajednice i športsko-rekreacijskih aktivnosti građana, ali i provođenje sportskih aktivnosti osoba s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Kroz navedene aktivnosti Bjelovarsko-bilogorska županija podupire da sport bude jednako dostupan i muškom i ženskom spolu“, objasnila je Lidija Brkić, pročelnica stručne službe za poslove Županijske skupštine i opće poslove.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a